Terug

2014_CBS_07109 - Organisatie en logistieke ondersteuning - Feest van de Vlaamse Gemeenschap - 11 juli 2014 - Grote Markt - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/07/2014 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Liesbeth Homans, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2014_CBS_07109 - Organisatie en logistieke ondersteuning - Feest van de Vlaamse Gemeenschap - 11 juli 2014 - Grote Markt - Goedkeuring 2014_CBS_07109 - Organisatie en logistieke ondersteuning - Feest van de Vlaamse Gemeenschap - 11 juli 2014 - Grote Markt - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

De bedrijfseenheid ondernemen en stadsmarketing heeft in het budget 2014 een nominatieve toelage voorzien van 127.300,00 EUR voor dit evenement.
Om cashflowproblemen binnen de vzw Promotie Stad Antwerpen te vermijden wordt voorgesteld om de toelage voor de aanvang van het evenement reeds uit te keren.

Omdat de stad Antwerpen zelf organisator is en, overeenkomstig artikel 7 van het door de gemeenteraad goedgekeurde retributiereglement van 19 november (jaarnummer 673), is dit evenement vrijgesteld van retributie voor tijdelijke terbeschikkingstelling en occasionele innamen van het openbaar domein en van gronden behorend tot het privaat domein van de stad Antwerpen.

Aanleiding en context

Het college nam in zitting van 25 april 2014 (jaarnummer 04498) kennis van het ochtend-, kinder-, en avondprogramma van de 11-juliviering in het Schoonselhof en op de Grote Markt op 11 juli 2014.
In dit collegebesluit werd opdracht gegeven aan de bedrijfseenheid ondernemen en stadmarketing/evenementen en film om het evenement verder uit te werken. De praktische uitwerking gebeurt door de bedrijfseenheid ondernemen en stadsmarketing, via de vzw Promotie Stad Antwerpen.

Hieronder een opsomming van de verschillende programma onderdelen van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Ochtendprogramma: Plechtigheid ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in het Schoonselhof

Overzicht ochtendprogramma

8.30 uur: onthaal genodigden in kasteel Schoonselhof;
9.00 uur:

korte wandeling naar het militair ereperk onder begeleiding van de Stadstrommelaars;

9.15 uur:

welkomstwoord burgemeester Bart De Wever, gevolgd door gastsprekers Bülent Öztürk, regisseur, Erwin Joos, curator van het Eugeen Van Mieghem Museum en Sihame El Kaouakibi, oprichtster en coördinator van Let's go urban;

9.55 uur:

bloemenhulde door burgemeester Bart De Wever, mevrouw Cathy Berx, gouverneur, mevrouw Zuhal Demir, voorzitter district Antwerpen en mevrouw Mimi Vandamme, voorzitter van de Overkoepelende Raad voor Cultuur Antwerpen;

10.30 uur:

receptie in het kasteel van de parkbegraafplaats Schoonselhof;

12.00 uur:

 einde receptie.

Kinderprogramma: optreden Slongs Dievanongs + de Ketnetband

Vanaf 17.00 uur start het kinderprogramma op de Grote Markt. Slongs Dievanongs brengt vier van
haar nummers in samenspel met de Ketnetband. De rest van de kinderprogrammatie wordt verder
ingevuld door de Ketnetband.

Avondprogramma: barbecue, Vlaanderen Muziekland, Café Flamand

Barbecue
Vanaf 18.00 uur vindt een grote barbecue plaats op de Suikerrui. Er worden 1.000 porties gebakken, die verkocht worden aan 5,00 EUR per stuk. Een portie omvat 3 stukken vlees of vegetarisch alternatief, aardappelsalade, pastasalade, groentjes en sauzen. De Suikerrui wordt gezellig aangekleed, er worden picknicktafels voorzien.

Voor de verdeling van de dranken zorgt brouwerij Haacht (sponsor van Vlaanderen Muziekland) met twee mobiele taps.

Dj Dimitri D'Anvers
Het avondprogramma wordt op gang getrokken door een optreden van DJ Dimitri D'Anvers.

Vlaanderen Muziekland
Vanaf 20.30 uur kan het aanwezige publiek en de kijkers van Eén genieten van een live opname van Vlaanderen Muziekland met onder andere Christoff, De Romeo's, Bart Kaëll, Willy Sommers, Samson en Gert, ..., rechtstreeks vanop de Grote Markt in Antwerpen.

Geena Lisa trekt er voor de vijfde keer op uit met Vlaanderen Muziekland. De artiesten worden begeleid door een uitstekende liveband onder leiding van Miguel Wiels.
Vlaanderen Muziekland gaat deze zomer ook op zoek naar de Radio 2 Zomerhit van 2014. De redactie van Radio 2 maakt daartoe een longlist van de beste Vlaamse producties. Kijkers en luisteraars kunnen elke week stemmen op hun favoriete nummers uit de lijst, met een wekelijkse top 20 als resultaat.

De avond wordt afgesloten met Café Flamand, een live-show waar Miguel Wiels, Peter Van de Veire en Niels Destadsbader het publiek meesleuren door 50 jaar Nederlandstalige hits uit Vlaanderen. Met één van de beste live-bands van dit moment (Manneke Paul, Café Clijsters, Peter Live) en twee prominente zangeressen (Eva-Jane Smeenk en The Voice-ontdekking Jana De Valck).
Net als vorige jaren brengen Miguel en Peter  een verrassende gastartiest mee.

Overzicht avondprogramma:

17.00 uur Slongs Dievangons + Ketnetband;
18.00 uur start barbecue;
19.30 uur DJ-set Dimitri d'Anvers;
20.30 uur Vlaanderen Muziekland;
21.30 uur Café Flamand;
23.00 uur einde avondprogramma.

Uitreiking van de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling Stadhuis Antwerpen

Samen met Vlaanderen Feest! en de Beweging Vlaanderen-Europa vzw organiseert het stadsbestuur om 18.00 uur de uitreiking van de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling 2014 in het stadhuis van Antwerpen.

18.00 uur: verwelkoming en opening door Bart De Wever, burgemeester;
18.15 uur: toekenning van de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling 2014 aan de heer Hein Deprez, UNIVEG door An De Moor, voorzitter van Vlaanderen Feest! en de Beweging Vlaanderen-Europa vzw;
18.30 uur: uitreiking van de onderscheiding en wederwoord van de laureaat;
18.45 uur: slottoespraak door de minister-president van de Vlaamse regering;
19.00 uur: receptie aangeboden door de stad Antwerpen.

De evenementensite

“De TV-Makers”, productiehuis achter Vlaanderen Muziekland, staat in voor het artistieke luik, geluid, belichting en de captatie. Vlaanderen Feest! staat in voor de sponsoring van het evenement. De stad Antwerpen, als medeorganisator, faciliteert het evenement en ondersteunt de organisatie vanuit de evenementencel.
Catering en kleedkamers zijn voorzien in de voormalige fractiegebouwen in de Gildekamerstraat. Naast en achter het podium wordt een kleine backstage voorzien.
Voor doven en slechthorenden wordt er een ringleiding gelegd en het concert wordt simultaan getolkt door doventolken op het podium. Er wordt een aangepaste plaats voorzien voor mensen met een beperking - rolstoelpodium.

Opbouw/afbouw
De opbouw van het evenement start op woensdag 9 juli 2014. De site wordt in de nacht van 11 juli op 12 juli 2014 weer volledig vrij gemaakt.

Communicatie

Vlaanderen Feest! voert promotie voor het concert via een mediacampagne op radio, televisie en dagkranten. Concreet zal de stad Antwerpen met het A-logo geïntegreerd worden in:

• Eén tv-spotcampagne van 6 juli 2014 tot 11 juli 2014 (visueel);
• Radio 1, 2 en MNM spotcampagne 6 juli 2014 tot 11 juli 2014 (auditief);
• Advertenties in GVA, HLN, De Morgen (visueel).

Wat de communicatiekanalen binnen de stad betreft is de 11-juliviering opgenomen in de algemene zomercampagne 'Antwerpen, alle dagen zomer'.

Argumentatie

De bedrijfseenheid ondernemen en stadsmarketing/evenementen en film beoordeelt de mogelijke organisatie van het evenement positief omdat het een open karakter heeft en zich richt tot alle Antwerpenaren en bezoekers van Antwerpen. Het heeft een behoorlijke uitstraling die past in het algemeen city marketing beleid van de stad Antwerpen.

Dit evenement past in het kader van het bestuursakkoord van 2013-2018: “Er komen méér evenementen op de Grote Markt.”
En met betrekking tot evenementen: "Antwerpen is een bruisende stad met internationale uitstraling. Zij blijft dit voor alle Antwerpenaren en bezoekers. De stad neemt de rol van facilitator ten volle op en ondersteunt de externen die dit willen organiseren.”

Net zoals bij andere grote stadsevenementen zal er dit jaar opnieuw met vrijwilligers gewerkt worden. Zij zullen instaan voor het toezicht houden op de Grote Markt en tafels en stoelen opruimen aan het einde van het evenement. Naar analogie met het Bollekesfeest en Winter in Antwerpen wordt er voorgesteld om de contracten van de vrijwilligers af te handelen via de vzw Promotie Stad Antwerpen.

Juridische grond

In toepassing van artikel 7, §1 van het retributiereglement op inname van het openbaar domein voor evenementen en manifestaties van 19 november 2013 (jaarnummer 673) worden de organisatoren vrijgesteld van retributie.

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.

Adviezen

Ondernemen en stadsmarketing/toerisme en congres Gunstig onder voorwaarden

GROTE MARKT

• De zichtbaarheid van het toeristisch informatiebord vanop de Grote Markt moet verzekerd blijven.
• De ingang van de toerismebalie moet gevrijwaard worden
• Vermijd installaties (podium, kraampjes, containers,...) ter hoogte van Grote Markt 13.
• Geen containers plaatsen in de Wisselstraat tot aan huisnummer 11.
• Opkuis dient onmiddellijk na het evenement te gebeuren vermits het in een toeristische kernzone doorgaat.
• Antwerpen Toerisme & Congres zal dit evenement communiceren naar de exploitanten van toeristische rondritten en hen een alternatieve standplaats op de Groenplaats voorstellen.

Stadsbeheer/logistiek/bijzondere opdrachten en feestelijkheden Gunstig advies

Gunstig advies op basis van het order B401296 van 25 april 2014

Gunstig advies op basis van het werkorder B401300 van 25 april 2014.

Volksgezondheid Gunstig onder voorwaarden

Er is een beperkte hulppost vereist.  De aanwezigheid van verpleegkundige, ziekenwagen of MUG is hier niet nodig. U dient wel te voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven in de bijlagen van Volksgezondheid.

Ondernemen en stadsmarketing/ evenementen en film Gunstig advies
Stadsbeheer/stadsreiniging/bijzonder interventieteam Gunstig onder voorwaarden

Dit evenement kan plaatsvinden, indien aan de voorwaarden beslist in het collegebesluit van 18 december 2009 (jaarnummer 18.606) wordt voldaan. Daarin wordt onder meer bepaald dat organisatoren zelf moeten in staan voor de (dagelijkse) reiniging van de
locatie en de verwijdering van afvalstoffen, tijdens en/of na de manifestatie of het evenement.
Bij het niet naleven van deze voorwaarden worden de kosten voor de opkuis aan de organisator aangerekend.

Daarnaast moeten organisatoren er ook voor zorgen dat:
• Er geen schade wordt aangericht aan het openbaar groen;
• Alle zwerfvuil afkomstig van deze manifestatie (ook hetgene dat zich heeft verspreid naar omliggende straten en pleinen), onmiddellijk na afloop wordt opgeruimd;
• Alle eventuele schade wordt vergoed.
• Bij het bewegwijzeren zorgen dat er niets op stadsmeubilair of op de grond wordt aangebracht (zoals bijvoorbeeld plakband, krijtverf,…)

Stadsontwikkeling/vergunningen/afdeling milieuvergunningen Gunstig onder voorwaarden

De muziekactiviteiten worden toegestaan op 11 juli 2014 van 10.00 uur tot en met 23.30 uur;

het geproduceerde maximaal geluidsniveau mag 95 dB(A) LAeq,15min niet overschrijden. Als het geproduceerde maximaal geluidsniveau, gemeten als 102 dB(A) LAmax,slow niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan. Bij het meten van het geluidsniveau wordt zowel het geluid van muziek als het omgevingsgeluid in rekening gebracht;

het geluidsniveau geldt ter hoogte van de meetplaats. De meetplaats bevindt zich tussen 1,5 en 3 meter boven de vloer. De meetplaats bevindt zich ter hoogte van de mengtafel voor zover de mengtafel zich tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers bevindt. Indien de mengtafel zich op een andere plaats bevindt, situeert de meetplaats zich tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers. De meetplaats is toegankelijk voor de toezichthoudende overheid;

het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar voor en wordt continu bewaakt door de exploitant of door een door hem aangestelde persoon;
op initiatief en op kosten van de exploitant wordt ofwel LAeq,15min, ofwel LAmax,slow continu gemeten door middel van meetapparatuur die voldoet aan de vereisten, vermeld in artikel 2 van bijlage 5.32.2.2bis van Vlarem titel II. Dit houdt in dat:

1° De meet- en registratieapparatuur voldoet aan de eisen gesteld voor klasse 2- meetinstrumenten in de NBN-normen (NBN EN 60651 1996 of recenter).

2° De meet- en registratieapparatuur moet zo geïnstalleerd worden dat die niet kan worden gemanipuleerd door derden. Dit geldt ook voor de meetmicrofoon.

3° De meetmicrofoon van de meet- en registratieapparatuur moet zo geïnstalleerd worden dat hij niet afgeschermd wordt voor het geluid waaraan bezoekers worden blootgesteld.

4° De meet- en registratieapparatuur moet zo uitgerust zijn dat gedurende de volledige activiteit kan gemeten worden.

5° De meet- en registratieapparatuur kan te allen tijde gecontroleerd worden door de toezichthoudende overheid. Let wel: de verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de toegestane norm gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten inzake meet- en registratieapparatuur zoals hiervoor vermeld.

Het maximumgeluidsniveau dat wordt waargenomen aan de gevels van de dichtstbijzijnde woningen (gemeten 3 meter voor de huisgevels) mag niet hoger zijn dan 80 dB(A) en 90 dB(C);
De organisator/initiatiefnemer zorgt ervoor dat tijdens de muziekactiviteit steeds een verantwoordelijke telefonisch bereikbaar is. De gegevens betreffende deze verantwoordelijke, zoals naam en gsm-nummer, worden vooraf bezorgd aan de toezichthouders van samenleven/stadstoezicht/milieuwacht (melding.milieutoezicht@stad.antwerpen.be) en aan politie leefmilieu (leefmilieu@politie.antwerpen.be);
De organisator/initiatiefnemer dient zich strikt te houden aan de onderrichtingen van de toezichthouders zoals bepaald in artikel 16.3.1 van het decreet algemene bepalingen milieubeleid. In geval van overlast kunnen steeds strengere normen opgelegd worden;
Het is raadzaam om bij voorbaat, door middel van een kort bericht in de brievenbussen, de omwonenden op de hoogte te stellen van de geplande activiteiten, met vermelding van datum, tijdsduur en eventuele hinder (bereikbaarheid van garages, geluidsoverlast) evenals de vermelding van de naam en het telefoonnummer van de verantwoordelijke inrichter(s).

Lokale politie/openbare orde/evenementen Gunstig onder voorwaarden

Met standaardvoorwaarden en specifieke voorwaarden.

Brandweer/risicobeheer/preventie Gunstig advies

Advies nog niet beschikbaar bij het indienen van het collegebesluit. Sowieso zijn de standaardvoorwaarden inzake brandveiligheid van toepassing. Indien hieraan nog additionele of afwijkende voorwaarden worden toegevoegd, zullen deze aan de organisatie worden bezorgd, ter naleving.

Beleidsdoelstellingen

01 - Stadsontwikkeling
Samen bouwen aan een aantrekkelijke stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de effectieve organisatie van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, zoals hierboven beschreven, op 11 juli 2014 op de Grote Markt, Kaasrui en Suikerrui goed. De organiserende dienst dient hierbij de voorwaarden die in de adviezen worden vermeld, na te leven.

Artikel 2

Het college keurt goed om de toelage aan de vzw Promotie Stad Antwerpen te storten vóór het evenement plaats vindt.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
vzw Promotie Stad Antwerpen

afhandeling van de overeenkomst met Vlaanderen Feest! en "De TV-Makers", de overeenkomsten voor vrijwilligerswerk en alle andere vergoedingen die samenhangen met de organisatie van het evenement. 

SB/L/BOF leveren en plaatsen van het gevraagde materiaal, verzorgen van de stroomvoorziening aan het podium, aan de PA-installatie en het ter beschikking stellen van een elektricien van wacht.
OS/EF algemene coördinatie tussen de verschillende bedrijfseenheden.
BZ/ER om de algemene coördinatie tijdens het ochtendprogramma in het Schoonselhof en de feestzitting in het stadhuis op zich te nemen.
SB/SR/BIT

op vrijdag 11 juli 2014 ’s morgens instaan voor de reguliere reiniging van de Grote Markt;
het leegmaken van de glasbakken aan de Kaasrui kort voor het evenement op donderdag 10 juli 2014;
het leveren van feestcontainers op donderdag 10 juli 2014;
het reinigen van de evenementensite vlak na het evenement op vrijdag 11 juli 2014. 

Artikel 4

De financieel beheerder verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Leverancier

Bedrag

Boekingsadres

Bestelbon

Promotie stad Antwerpen
Grote Markt 1
2000 Antwerpen
ondernemingsnummer 0877 705 290
Rekeningnummer BE20 0910 1730 7556

127.300,00 EUR

Budgetplaats: 5317010000
Functiegebied: 1SBR070107A00000
Budgetpositie: 649
Subsidie: SUB_NR
Fonds: intern
Begrotingsprogramma: 1SA050710
Budgetperiode: 1400

 4505032262