Terug

2014_CBS_07124 - Groepsarchitectuur - Rechtspositieregeling. Pleinontwikkeling. Principebesluit - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/07/2014 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Liesbeth Homans, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2014_CBS_07124 - Groepsarchitectuur - Rechtspositieregeling. Pleinontwikkeling. Principebesluit - Goedkeuring 2014_CBS_07124 - Groepsarchitectuur - Rechtspositieregeling. Pleinontwikkeling. Principebesluit - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Pleinontwikkeling is momenteel een publieke dienstverlening die door de stad voorzien wordt. Op 16 pleinen in kwetsbare buurten voorziet pleinontwikkeling een sport- en spelaanbod voor kinderen en tieners. In bijna alle buurten waar pleinontwikkeling actief is, zijn er echter ook externe professionele jeugdwerkpartners aanwezig met een jeugdaanbod. De stad voert een actieve regisseursrol ten aanzien van deze externe partners om tot een goede afstemming in het aanbod te komen. Toch worden er vandaag nog te weinig linken gelegd tussen de kinderen en tieners die de pleinanimatoren bereiken en het reguliere jeugdaanbod. Bovendien stelden enkele professionele jeugdorganisaties de vraag of pleinontwikkeling kon geïntegreerd worden in hun organisatie.

Op 14 februari 2014 (jaarnummer 1516) keurde het college van burgemeester en schepenen de principebeslissing over de geïntegreerde dienstverlening van pleinontwikkeling goed.

Argumentatie

Teneinde deze doelstelling van een geïntegreerde dienstverlening van pleinontwikkeling te bereiken, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk huidige medewerkers van pleinontwikkeling overgaan naar de externe partners.  

De externe partners hebben de ambitie om vindplaatsgericht te werken op het openbaar domein, maar missen momenteel de knowhow om dit op te starten. Met de integratie van het project pleinontwikkeling kan dit zeker mogelijk worden.

Voor de medewerkers houdt dit een overgang in naar organisaties uit de private sector, die niet behoren tot de groep stad Antwerpen. Verschillende personeelsleden zijn hierover bezorgd.

Teneinde deze overgang zo laagdrempelig mogelijk te maken, zal het college aan de gemeenteraad voorstellen om in de rechtspositieregeling de mogelijkheid in te schrijven voor deze medewerkers tot het aanvragen van verlof voor opdracht voor een periode van twee jaar.

Juridische grond

De rechtspositieregeling van het stadspersoneel zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 januari 2012 (jaarnummer 70) en gewijzigd op 24 september 2012 (jaarnummer 881), 19 november 2012 (jaarnummer 1267), 24 juni 2013 (jaarnummer 471), 16 december 2013 (jaarnummer 758), 26 mei 2014 (jaarnummer 439) en 23 juni 2014 (jaarnummer 509).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om aan de gemeenteraad voor te stellen om in de rechtspositieregeling de medewerkers van pleinontwikkeling die overgaan naar de externe jeugdwerkpartners de mogelijkheid te geven tot het aanvragen van verlof voor opdracht tot maximum 31 december 2016.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen voor de stad of het OCMW.