Terug

2012_GR_00117 - Statuten - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Wijziging - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 30/01/2012 - 19:00 Raadzaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter; Robert Voorhamme, schepen; Philip Heylen, schepen; Marc Van Peel, schepen; Luc Bungeneers, schepen; Guy Lauwers, schepen; Güler Turan, schepen; Leen Verbist, schepen; Staf Neel, raadslid; Hilda Vienne, raadslid; Johan Van Brusselen, raadslid; Bob Hulstaert, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; Jan Penris, raadslid; Tanja Smit, raadslid; Ann Coolsaet, raadslid; Hugo Verhelst, raadslid; Erwin Pairon, raadslid; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Caroline Drieghe, raadslid; Wim Wienen, raadslid; Suzette Verhoeven, raadslid; George Ver Eecke, raadslid; Staf Wouters, raadslid; Chris Calluy, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Sener Ugurlu, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bart Martens, raadslid; Eva Mangelschots, raadslid; Frank Hosteaux, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Jo Vermeulen, raadslid; Eva Wuyts, raadslid; Seppe De Blust, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Ilse Buyst, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Kathleen Van Brempt, raadslid; Youssef Slassi, raadslid; Ergün Top, raadslid; Hugo Coveliers, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Bart De Wever, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Eddy Baelemans, korpschef

Verontschuldigd

Ludo Van Campenhout, schepen; Jurgen Verstrepen, raadslid; Kris Luyckx, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter
2012_GR_00117 - Statuten - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Wijziging - Goedkeuring 2012_GR_00117 - Statuten - Autonoom gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen - Wijziging - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 26 oktober 2009 (jaarnummer 1660) richtte de gemeenteraad het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen op. De statuten werden op dit moment ook goedgekeurd.

Op 20 september 2010 (jaarnummer 1025) keurde de gemeenteraad een statutenwijziging van het Autonoom Gemeentebedrijf goed.

Sinds het Autonoom Gemeentebedrijf volledig operationeel is, is de werking geëvolueerd. Om de goede werking verder te garanderen is een statutenwijziging noodzakelijk.

Argumentatie

Naamwijziging

In communicatie naar buiten toe gebruikt het Autonoom Gemeentebedrijf de afkorting AG SO in plaats van AGB SO. De statuten worden in die zin aangepast.

Art.1. Rechtsvorm en naam

Het extern verzelfstandigd agentschap Stedelijk Onderwijs Antwerpen is een Autonoom Gemeentebedrijf opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de stad Antwerpen van 21 september 2009. Het wordt hieronder "het bedrijf" genoemd. Het kan zijn taken en bevoegdheden uitoefenen onder de benaming Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen of afgekort AG SO.

Opname directeur patrimoniumbeleid in het directiecomité

De huidige statuten bepalen dat het directiecomité uit maximaal 8 leden bestaat. Dit maximum werd in 2009 ingeschreven na advies van het agentschap voor binnenlands bestuur.

In de huidige werking botst het AG SO echter op die maximumgrens. Omwille van de aard van ons Autonoom Gemeentebedrijf, is het noodzakelijk dat de verschillende onderwijsniveaus (wij noemen ze divisies) vertegenwoordigd zijn. Dit zijn:

  • de divisiedirecteur basisonderwijs;
  • de divisiedirecteur secundair onderwijs;
  • de divisiedirecteur deeltijds kunstonderwijs;
  • de divisiedirecteur volwassenenonderwijs;
  • de divisiedirecteur centrum voor leerlingenbegeleiding;
  • de divisiedirecteur buitengewoon onderwijs.

Daarnaast maken ook de algemeen directeur/bedrijfsdirecteur en de financieel directeur deel uit van het directiecomité. De algemeen directeur is tevens voorzitter en bewaakt het algemene beleid en alle "transversale processen" - dit zijn de processen die over alle divisies lopen.

De tekst wordt als volgt gewijzigd:

Art.31. Samenstelling directiecomité

§1 Het directiecomité bestaat uit maximum 8 9 leden, die allen vertegenwoordigers zijn van de verschillende onderwijsdivisies en van het service- en coördinatiecentrum. Het directiecomité kiest onder zijn leden een voorzitter.

De leden van het directiecomité worden benoemd door de raad van bestuur.

Het directiecomité kiest onder zijn leden een voorzitter.

§2 De voorzitter van de raad van bestuur en, indien deze een andere persoon is, de schepen bevoegd voor het onderwijs worden in functie van de agendapunten uitgenodigd om de vergaderingen van hetdirectiecomité bij te wonen met raadgevende stem.

Duur mandaatperiode leden directiecomité

Momenteel bereidt het AG SO een rechtspositieregeling voor het management voor. Alle leden van het directiecomité zullen via een mandaat worden aangesteld. Dit mandaat bedraagt 6 jaar.

Volgens het Gemeentedecreet en artikel 15 van de statuten wordt na de volledige hernieuwing van de gemeenteraad overgegaan tot de volledige vernieuwing van de raad van bestuur.

Een gelijktijdge vernieuwing van de gemeenteraad en het directiecomité, naar aanleiding van gemeenteraadsverkiezingen, kan ertoe leiden dat de gehele bovenbouw van het AG SO in eenzelfde periode wijzigt. Dit is niet goed voor de continuïteit van het beleid en de opvolging van de lopende projecten.

Om die reden stelt het AG SO voor dat het directiecomité wordt verneiuwd midden in de legislatuurperiode van de gemeenteraad. Zo is continuïteit binnen de hoogste beslissingsorganen verzekerd.

Het Autonoom Gemeentebedrijf is een groot bedrijf, het stelt 5.000 gesubsidieerde personeelsleden (onderwijs) en 600 niet gesubsidieerde personeelsleden te werk. Het onderwijs wordt georganiseerd in 250 schoolgebouwen, het beheer van het patrimonium is dan ook een belangrijke component van de organisatie.

Daarnaast noodzaakt de huidige problematiek van capaciteitstekorten in de grote steden, het AG SO om op het vlak van patrimonium heel wat initiatieven te nemen.

Om die reden wil het AG SO ook de directeur Patrimoniumbeheer opnemen in het directiecomité.

Daarvoor is echter een statutenwijziging nodig.

Over deze aanpassing werd informeel advies ingewonnen bij het agentschap voor binnenlands bestuur. Dit vindt het voorstel aanvaardbaar, rekening houdend met de grootte van het AG SO en het aantal bestuurders in de raad van bestuur (maximum 12, effectief 11).

De tekst wordt als volgt gewijzigd:

Art.32. Duur mandaat leden directiecomité.

De leden van het directiecomité worden aangesteld met een mandaat van 6 jaar. De mandaatperiode start midden de legislatuur van de gemeenteraad van de stad Antwerpen en eindigt midden de volgende legislatuur van de gemeenteraad van de stad Antwerpen.

Juridische grond

Artikel 234 van het Gemeentedecreet bepaalt dat de gemeenteraad de statuten wijzigt op voorstel van of na advies van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de wijzigingen in de artikels 4, 31 en 32 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen goed te keuren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.