Terug

2018_GR_00732 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 17/12/2018 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Philip Heylen, raadslid; Freya Piryns, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Axel Polis, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kathy Kimpe, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ingrid Seghers, raadslid; Sven Cauwelier, Algemeen Directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vera Drozdik, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Kathleen Van Brempt, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, Algemeen Directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2018_GR_00732 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring 2018_GR_00732 - Code van politiereglementen - Wijzigingen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.

Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.

Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.

Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.

Artikel 4 §5 van deze wet bepaalt: indien de gemeenteraad in zijn reglementen of verordeningen de mogelijkheid voorziet om de administratieve geldboete ten aanzien van minderjarigen op te leggen, wint hij vooraf het advies in betreffende dat reglement of die verordening van het orgaan of de organen die een adviesbevoegdheid hebben in jeugdzaken, voor zover het aanwezig is of zij aanwezig zijn in de gemeente.

Argumentatie

1. Uitbreiding bedelverbod (Maatschappelijke veiligheid )

De perimeter voor het passief bedelverbod zoals vervat in artikel 95 §1 van de code van politiereglement omvat op heden een aantal winkelstraten, zoals opgenomen in de driejaarlijkse meting van de Antwerpse winkelstraten en horecakernen (waarvan de meest recente versie gepubliceerd wordt op www.ondernemeninantwerpen.be). Een aantal van de winkelstraten zoals bepaald in deze meting zijn op heden echter niet opgenomen in de perimeter van het passief bedelverbod vervat zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de Kammenstraat, Nationalestraat, Kloosterstraat, Van Wesenbekestraat, …

Een winkelstraat blijkt echter een belangrijk trefpunt voor bedelactiviteiten, zo ondervinden ook de handelaars uit de winkelstraten waar er thans geen passief bedelverbod geldt. Dat het passief bedelverbod slechts geldt in een gedeelte van de winkelstraten, veroorzaakt een verschuiving van het bedelgedrag naar de winkelstraten waar passief bedelen op heden nog wel toegelaten is, met een aanzienlijke toename van bedelaars tot gevolg. Het bedelgedrag kan overigens gepaard gaan met verstoring van de openbare orde. 

Om bovenstaande reden en ter vrijwaring van de gelijkheid van handelaars in de winkelstraten en horecakernen is het aangewezen het bedelverbod uit te breiden naar alle winkelstraten en horecakernen, zoals opgenomen in de meest recente meting. 

2. Passief verzet (Maatschappelijke Veiligheid)

Op vraag van de lokale politie wordt het begrip ‘passief verzet’ verduidelijkt door een aantal voorbeelden.

3. Alcoholverbod premetro's (Maatschappelijke Veiligheid)

Op vraag van De Lijn dient expliciet in de Politiecodex te worden opgenomen dat het alcoholoverbod ook geldt in de premetrostations als deel van de openbare ruimte. De voorgestelde wijziging benadrukt op deze manier dat het geldende alcoholverbod ook van toepassing is ondergronds. 

4. Uitbreiding alcoholverbod (Maatschappelijke Veiligheid)

Het pleintje aan de Trapstraat komt met de regelmaat van de klok negatief in het nieuws. Het plein wordt gebruikt als ontmoetingsplaats voor diverse groepen, die leven in de marge van de samenleving en overlast veroorzaken. De nachtopvang De Biekorf en de bijhorende Hostel zijn hier eveneens vlakbij gelegen. De veelvuldige en luidruchtige aanwezigheid van de aanwezigen op het pleintje weegt op de leefbaarheid van dit pleintje, waardoor er overlast ontstaat. Het uitbreiden van het alcoholverbod tot dit pleintje en aanpalende straten wordt ingevoerd om de overlast te beperken.

5. Bijlagen: wijziging sorteerstraatzones (Stadsbeheer)

Sorteerstraatjes werden ingevoerd door de gemeenteraad van 21 maart 2016 (jaarnummer 173) en er werden sorteerstraat-zones afgebakend. In deze zones zijn sorteerstraten aanwezig en gebeurt er geen stedelijke  huis-aan-huis ophaling meer van huishoudelijk afval of hiermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. 

Vanaf 1 januari 2019 zullen 10 nieuwe sorteerstraat-zones ingevoerd worden. Het gaat om volgende zones: 

  1. MONTEVIDEO;
  2. CADIX;
  3. DEURNE-HET DORP ;
  4. KRIEKENHOF;
  5. GROENENHOEK, fase 1;
  6. GROENENHOEK, fase 2;
  7. GROENENHOEK, fase 3;
  8. GROENENHOEK, fase 4;
  9. DRAAIBOOM;
  10. VINKEVELDEN.

De bewoners in deze sorteerstraat-zones moeten vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de ondergrondse sorteerstraten. 

Vanaf 1 juli 2019 zal 1 nieuwe sorteerstraat-zone ingevoerd worden. Het gaat om volgende zone: 

 11. LUCHTBAL-NOORD

 De bewoners in deze sorteerstraat-zone moeten vanaf 1 juli 2019 gebruik maken van de ondergrondse sorteerstraten.

Juridische grond

Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet

De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:

1) alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;

2) het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;

3) het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen;

4) het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;

5) het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

6) het verhelpen van hinderlijke voorvallen waartoe rondzwervende kwaadaardige of woeste dieren aanleiding kunnen geven;

7) het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Aanleiding en context

Op 17 mei 2005 (jaarnummer 1202) keurde de gemeenteraad de code van gemeentelijke politiereglementen van de stad Antwerpen goed. Inbreuken op de code van gemeentelijke politiereglementen kunnen sindsdien gesanctioneerd worden met administratieve sancties waaronder een administratieve geldboete.

Deze code van politiereglementen werd later nog verscheidene keren gewijzigd. De nieuwe gecoördineerde versie werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 753). De laatste wijziging werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 oktober 2018 (jaarnummer 633).

Adviezen

Jeugdraad Gunstig advies

Beleidsdoelstellingen

2 - Veilige stad
1SVG06 - De zonale veiligheidspartners maken maximaal gebruik van hun bevoegdheden om, samen met andere partners, de openbare orde te waarborgen en overlast te voorkomen, te verminderen of te bestrijden
2 - Veilige stad
1SHO02 - De zonale veiligheidspartners maken maximaal gebruik van hun bevoegdheden om, samen met andere partners, de openbare orde te waarborgen en overlast te voorkomen, verminderen of bestrijden

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vlaams Belang, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: PVDA+ en Groen. 
Hebben zich onthouden: sp.a

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist de wijzigingen aan de code van politiereglementen goed te keuren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20181217_Wijzigingsdocument_politiecodex_GR.pdf