Terug

2018_GR_00780 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - IVEG. District Hoboken, Boombekelaan. Recht van opstal. Erfdienstbaarheid. Overeenkomst. Aanpassing. Ondertekening. Opheffing - Bekrachtiging

gemeenteraad
ma 17/12/2018 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Philip Heylen, raadslid; Freya Piryns, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Axel Polis, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kathy Kimpe, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ingrid Seghers, raadslid; Sven Cauwelier, Algemeen Directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vera Drozdik, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Kathleen Van Brempt, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, Algemeen Directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2018_GR_00780 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - IVEG. District Hoboken, Boombekelaan. Recht van opstal. Erfdienstbaarheid. Overeenkomst. Aanpassing. Ondertekening. Opheffing - Bekrachtiging 2018_GR_00780 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - IVEG. District Hoboken, Boombekelaan. Recht van opstal. Erfdienstbaarheid. Overeenkomst. Aanpassing. Ondertekening. Opheffing - Bekrachtiging

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Aanrekening van een eenmalige vergoeding aan IVEG (ondernemingsnummer BE 0212.704.370), Antwerpsesteenweg 260, 2660 Hoboken.

De facturen van de bedrijfseenheid Stadsbeheer worden sinds 1 januari 2016 automatisch vanuit Planon naar SAP gegenereerd. Bijgevolg kunnen geen ordernummers op voorhand gemeld worden.

Regelgeving: bevoegdheid

Het gemeentedecreet bepaalt in artikel 43 §2, 12° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen of behoudens de bepaling van artikel 57, § 3, 8°, c).

Aanleiding en context

Beheer stedelijk bedrijfsvastgoed

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.

Op 15 december 2017 besliste het college (jaarnummer 11020) om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA.

Recht van opstal

Met mail van 23 november 2016 deelde de cvba Infrax (verder "Infrax") aan de stad Antwerpen mee dat zij een distributiecabine bouwde op grond van de stad Antwerpen gelegen aan de Boombekelaan, op het kadaster gekend als Antwerpen, afdeling 37, sectie A, perceel nummer 418C/deel. Infrax verkreeg hiervoor een stedenbouwkundige vergunning en stelde pas later vast dat het perceel waarop zij bouwde behoort tot het privaat patrimonium van de stad Antwerpen. Zij vroeg om een overeenkomst van recht van opstal op te maken.

Distributienetbeheerder de Intercommunale voor Energie (verder "IVEG") doet met het oog op zijn operationele werking een beroep op Infrax.

Op 2 mei 2018 (jaarnummer 239) besliste de gemeenteraad een recht van opstal te verlenen aan IVEG voor een periode van 50 jaar voor de plaatsing van een distributiecabine aan de Boombekelaan, Hoboken onder de volgende voorwaarden:

  • voorwerp:
    een onroerend goed met een oppervlakte van 70 m² gelegen te Antwerpen afdeling 37 sectie A perceel nummer 418C/deel;
  • erfdienstbaarheid:
    de stad Antwerpen verleent IVEG voor de ondergrondse leidingen een erfdienstbaarheid zoals aangeduid op het plan "OVER1148 ERFD", opgemaakt door Infrax op 4 december 2017;
  • duur:
    het recht van opstal wordt afgesloten voor een periode van 50 jaar; het recht van opstal en de erfdienstbaarheid gaan in bij ondertekening van de onderhandse overeenkomst en eindigen van rechtswege na 50 jaar zonder dat stilzwijgende verlenging kan worden ingeroepen;
  • eigendom constructies:
    de stad Antwerpen bevestigt in de akte dat zij stilzwijgend verzaakte aan haar recht van natrekking vóór de aanvang van de bouwwerken;
  • vergoeding:
    IVEG betaalt aan de stad een eenmalige vergoeding van 100,00 euro conform de principes van goed beheer en conform gelijkaardige dossiers;
  • de kosten en honoraria voor het verlijden van de notariële akte zijn ten laste van IVEG.

Artikel 2 van de goedgekeurde overeenkomst luidt als volgt.

"Partijen verklaren dat op basis van artikel 4, 7° van het VLAREBO een gasdistributie- en elektriciteitsnetwerk geen opstal is in de zin van artikel 2, 9° van het bodemdecreet zodat op basis van artikel 18 2de alinea c) de vestiging van dit recht van opstal en bijhorende erfdienstbaarheid geen overdracht van gronden betreft waarvoor een bodemattest moet worden aangevraagd.

De stad verklaart dat de grond, voorwerp van onderhavige overeenkomst, bij zijn weten geen risicogrond is. Daarmee wordt bedoeld dat op deze grond geen risico-inrichtingen gevestigd zijn of geweest zijn, zoals fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden en die voorkomen op de lijst door de Vlaamse regering opgesteld in overeenstemming met het Bodemdecreet.

De stad verklaart met betrekking tot het betrokken goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de opstalhouder of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen."

Niettegenstaande dit niet verplicht is, werd toch een bodemattest aangevraagd. Daaruit blijkt dat een aanpassing van de tekst van artikel 2 van de overeenkomst noodzakelijk is.

Argumentatie

De onderhandse overeenkomst van recht van opstal, welke door de gemeenteraad op 2 mei 2018 werd goedgekeurd is tot op heden niet notarieel verleden. Bijgevolg zal deze vervangen worden door huidige aangepaste overeenkomst, in bijlage van dit besluit.

Het eerste deel van de clausule van artikel 2 kan volledig behouden blijven. Het betreft immers geen risicogrond want er zijn op het perceel zelf geen inrichtingen of activiteiten aanwezig (geweest).

De laatste zin kan moeilijk behouden blijven aangezien de stad Antwerpen wel weet heeft van bodemverontreiniging via het bodemattest. Deze zin moet bijgevolg worden aangevuld als volgt (cursieve tekst).

"De stad verklaart met betrekking tot het betrokken goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de opstalhouder of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen, behoudens de historische verontreiniging zoals blijkt uit het bodemattest van 7 september 2018. Deze bodemverontreiniging is evenwel niet tot stand gekomen op deze grond. De saneringsplicht rust bij de eigenaar of gebruiker van de grond waar de bodemverontreiniging tot stand kwam. De inhoud van dit bodemattest luidt als volgt:

1 Kadastrale gegevens
datum toestand op: 01.01.2017
afdeling : 11382 ANTWERPEN 37 AFD/HOBOKEN 2 AFD/
straat + nr. : DE SCHORREN
sectie : A
nummer : 0418/00C000
Verder 'deze grond' genoemd.
2 Inhoud van het bodemattest
Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft voor deze grond geen gegevens uit de gemeentelijke inventaris.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond nog verdere maatregelen worden uitgevoerd.
2.2.1 Historische verontreiniging
Volgens het Bodemdecreet moet er een bodemsanering uitgevoerd worden op deze grond. De
OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het beschrijvend bodemonderzoek van 03.01.2002 en op
de hierin opgenomen bodemkenmerken en functie van de grond. De bodemverontreiniging,
aangetroffen in dit bodemonderzoek, is niet tot stand gekomen op deze grond. De saneringsplicht
rust bij de eigenaar of gebruiker van de grond waar de bodemverontreiniging tot stand kwam. U vindt
meer informatie op www.ovam.be/verspreidingsperceel.

2.3 Documenten over de bodemkwaliteit
2.3.1 Historische verontreiniging

Attestnummer: 20180502730/Volgnummer: 000
Formuliernummer: 20180423263
Dossiernummer: 2404

DATUM: 03.01.2002

TYPE: Beschrijvend bodemonderzoek
TITEL: Beschrijvend Bodemonderzoek Union Minière te Hoboken + aanvulling tot wijziging besluit
dd. 09.09.2011
AUTEUR: Tauw NV

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
Opmerkingen:
1 Risicogronden kunnen slechts overgedragen worden als er vooraf een oriënterend
bodemonderzoek aan de OVAM is bezorgd.
2 Meer informatie over de gemeentelijke inventaris en de toepasbaarheid op delen van percelen
vindt u op www.ovam.be/gemeentelijke-inventaris.
3 Bijkomende informatie over de overdrachtsregeling: www.overdracht.ovam.be.
4 Als er bodem wordt uitgegraven, afgevoerd of ontvangen, gelden de regels van grondverzet.
Meer informatie: www.ovam.be/grondverzet.
5 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op
http://www.ovam.be/disclaimer.
6 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
7 Voor inzage van de bovenstaande documenten: www.ovam.be/inzage
te Mechelen, 07.09.2018

Ann Cuyckens
afdelingshoofd"

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad heft haar beslissing van 2 mei 2018 (jaarnummer 239) op. 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de aangepaste overeenkomst goed waarbij een recht van opstal wordt verleend aan IVEG voor een periode van 50 jaar voor de plaatsing van een distributiecabine aan de Boombekelaan, Hoboken onder de volgende voorwaarden:

  • voorwerp:
    een onroerend goed met een oppervlakte van 70 m² gelegen te Antwerpen afdeling 37 sectie A perceel nummer 418C/deel;
  • erfdienstbaarheid:
    de stad Antwerpen verleent IVEG voor de ondergrondse leidingen een erfdienstbaarheid zoals aangeduid op het plan "OVER1148 ERFD", opgemaakt door Infrax op 4 december 2017;
  • de bepalingen m.b.t. de historische bodemverontreiniging, zoals aangegeven in het besluit;
  • duur:
    het recht van opstal wordt afgesloten voor een periode van 50 jaar; het recht van opstal en de erfdienstbaarheid gaan in bij ondertekening van de onderhandse overeenkomst en eindigen van rechtswege na 50 jaar zonder dat stilzwijgende verlenging kan worden ingeroepen;
  • eigendom constructies:
    de stad Antwerpen bevestigt in de akte dat zij stilzwijgend verzaakte aan haar recht van natrekking vóór de aanvang van de bouwwerken;
  • vergoeding:
    IVEG betaalt aan de stad een eenmalige vergoeding van 100,00 euro conform de principes van goed beheer en conform gelijkaardige dossiers;
  • de kosten en honoraria voor het verlijden van de notariële akte zijn ten laste van IVEG.

Artikel 3

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon
Aanrekening van een eenmalige opstalvergoeding aan IVEG (ondernemingsnummer BE 0212.704.370), Antwerpsesteenweg 260, 2660 Hoboken. 100,00 euro
  • budgetplaats: 5321000000
  • budgetpositie: 746
  • functiegebied: 1TSB120401A00000
  • subsidie: SUB_NR
  • fonds: INTERN
  • begrotingsprogramma: 1SA070119
  • budgetperiode: 1800
zie opmerking onder rubriek " algemene financiële opmerkingen"

Bijlagen