Terug
Gepubliceerd op 04/04/2019

2019_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Kristine Van pellicom: Opruiming kastanjebladeren Saffierstraat

districtsraad Berchem
di 26/03/2019 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Peter Raats, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Geert Brouwers, districtsraadslid; Edwin De Cleyn, districtsschepen; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Peter Waeterschoot, districtsraadslid; Buket Karaca, districtsraadslid; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Kristine Van pellicom, districtsraadslid; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; David Danssaert, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Arnold Peeters, districtsraadslid

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2019_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Kristine Van pellicom: Opruiming kastanjebladeren Saffierstraat 2019_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Kristine Van pellicom: Opruiming kastanjebladeren Saffierstraat

Motivering

Indiener(s)

Kristine Van pellicom

Gericht aan

Evi Van der Planken

Tijdstip van indienen

zo 24/03/2019 - 15:33

Toelichting

De kastanjes in de Saffierstraat hebben, zoals alle kastanjes, last van de mineermot. De mineermot maakt de bomen niet ziek, maar bij aantasting kunnen de bomen mogelijk verzwakken en minder weerstand bieden tegen andere ziektes. De aantasting zelf zorgt evenwel niet voor sterfte van de boom (zie ook in bijlage: de brochure van de provincie Antwerpen). De boom blijft gezond en kan nog lang leven.

De mineermot legt haar eitjes in de afgevallen bladeren, de jonge larven kruipen in de lente tegen de stam omhoog en tasten het blad aan, waardoor het vroegtijdig bruin wordt. Zo kan de kruin zijn functie van fotosynthese niet vervullen, dus geen CO2 meer uit de lucht halen. Het vroegtijdig bruine blad is ook esthetisch minder mooi in de zomer.

De bewoners van de Saffierstraat zijn nu al het tweede jaar zelf bezig met het verzorgen van de bomen. Lijmbanden werden net weer aangebracht op de stam om de larven te vangen, en feromoonvallen werden in de kruin gehangen om mannelijke insecten te vangen. Driemaal per jaar op het juiste tijdstip worden de feromonen vervangen. Deze behandeling kost 30 euro per boom en de buurtbewoners hebben 1 of meerdere bomen ‘geadopteerd’ om ze te ondersteunen. Zo worden er al een 40-tal bomen (= de helft) beschermd tegen de mineermot, en vorige zomer was het resultaat indrukwekkend: deze bomen waren veel langer groen dan de niet-behandelde bomen.

Het enige wat er nog ontbreekt is het rigoureus opruimen van de afgevallen bladeren. De bladeren moeten afgevoerd worden naar een composteerinstallatie; je mag ze namelijk niet zelf composteren, want de herbesmetting in het voorjaar vindt plaats vanuit het afgevallen blad van het jaar daarvoor.

In Mortsel ontfermt het stadsbestuur zich over de volledige behandeling van hun kastanjes. Ze zorgen voor de bladruiming, feromoonvallen en lijmbanden. Hunkastanjes worden verzorgd en ze blijven mooi en gezond. De prachtige oude bomen worden naar waarde geschat, en ze kunnen nog jaren verder hun functie blijven vervullen : het verfraaien van het straatbeeld, een huis bieden voor tarijke organismen en het zuiveren van de lucht.

Dat kunnen wij hier in Berchem ook, en het is helemaal niet zo duur. Er zijn in het verleden behandelingen geweest met een schimmel, die had een goed resultaat. Maar ecologisch en ook financieel is bovenstaande methode aangewezen.

Deze methode is in het verleden wel al even toegepast bij enkele bomen in de Saffierstraat, maar dat was enkel en alleen voor de vaststelling van de mineermotbesmetting. Ze is nog nooit toegepast om de bomen consequent te beschermen en te ondersteunen.

De vraag aan het district is driedelig :

1. kunnen de bladeren op gezette tijden opgeruimd worden door de groendienst? Dit vanaf het vallen van de bladeren tot diep in de herfst nadat alle bladeren weg zijn.

2. kunnen er bakken of korven voorzien worden waarin de tuinhuurders ook zelf afgevallen bladeren kunnen verzamelen? Ook om veilig te laten composteren door de groendienst.

3. kan er overwogen worden om de andere helft van de bomen te voorzien van lijmbanden en feromoonvallen? Dit kost een 30 euro per boom, of €1200 in het totaal voor het materiaal. Hetzelfde bedrag is reeds voorzien door de buurtbewoners zelf.

Bespreking

Antwoord

Beste Kristine,

U heeft 3 vragen gesteld:

Vraag 1 en 2: ivm het opruimen en de korven

Stadsreiniging staat in voor het ruimen van de bladeren. Dit is dus bovenlokale materie en geen districtsbevoegdheid. U kan uw vragen en bezorgdheden via uw fractie in de gemeenteraad aan de bevoegde schepen (schepen Duchateau) stellen.  

Wij sturen die diensten niet aan, en kunnen hier dan ook  niet over beslissen.

Vraag 3:

U bent bezorgd over de mineermot in de kastanjes aan de Saffierstraat.

Ik kan u daarover het volgende melden.

Op 27/4/2018 hebben wij een infobrief en poster verspreid in de buurt  om de situatie betreffende de kastanjebomen in de saffierstraat te duiden aan de buurt. Daarin werd het volgende gemeld:

- in 2008  heeft het district de buurt op de hoogte gesteld dat kastanjemineermot werd vastgesteld in de kastanjes.

-vanaf 2009 werden verschillende bestrijdingspogingen gedaan: in 2009 werden de bomen ingesmeerd met een insectendodend middel, bladeren werden regelmatig geruimd, tussen 2010 en 2012 werden regelmatig feromoonvallen  uitgezet om de kastanjemineermotten te vangen. Maar al deze maatregelen hadden helaas niet het gewenst effect. Ze hadden een eerder beperkt resultaat.

-Enkele jaren geleden bleek dat de kastanjes daarenboven  ook aangetast zijn door de bloedingsziekte.  Deze aantasting is onbehandelbaar en op termijn fataal voor de bomen.  Aangezien de diverse bestrijdingsmiddelen  tegen de mineermot niet voldoende efficiënt bleken maar vooral omdat de bomen op termijn terminaal zijn door de bloedingsziekte , werd beslist om de bestrijding van de kastanjemineermot op te geven.

Het is op dat moment dat de buurt dan is begonnen met acties te nemen tegen de kastanjemineermot, maar acties tegen de echte dreigende ziekt voor de bomen, met name de bloedingsziekte werden door niemand genomen, omdat het dus een onbehandelbare aandoening is.

Ondertussen is er door het district een nieuwe evaluatie gevraagd van alle bomen in de saffierstraat. Het betreft een boomexpert binnen de groendienst, die de bomen allemaal stuk voor stuk zal toetsen op gezondheid en op levensverwachting. Wij verwachten daar een rapport van in de volgende maanden dat ons op dat moment in staat zal stellen de situatie en de kansen van de bomen te beoordelen.

Het is dan ook op dat moment dat we pas de opportuniteit van het subsidiëren van bestrijdingspogingen op bomen kunnen beoordelen omdat we dan ook op dat moment pas een goed zicht hebben op de levensverwachting van de bomen. Verbeteringen van de conditie van de bomen op basis van de bestrijdingsacties van de buurt zullen dan ook blijken uit de evaluatie.  

Ondertussen houden wij ons aan onze eerdere communicatie.

wo 27/03/2019 - 15:58