Terug
Gepubliceerd op 25/06/2019

2019_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2018094421. District Antwerpen. Lange Koepoortstraat en Korte Koepoortstraat ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 24/06/2019 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Peter Wouters, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Ludo Van Campenhout, schepen; Güler Turan, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2019_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2018094421. District Antwerpen. Lange Koepoortstraat en Korte Koepoortstraat ZN - Goedkeuring 2019_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2018094421. District Antwerpen. Lange Koepoortstraat en Korte Koepoortstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

1 maart 2019

 28 mei 2019

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

1 maart 2019

25 maart 2019

Gunstig

Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn

1 maart 2019

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn


Toetsing voorschriften 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 8 – zone voor publiek domein – (Pu).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
    De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
    De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag. 

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
    De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode. 

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
    Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
  • Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
    Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
  • Archeologienota: overeenkomstig artikel 5.4.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 moet aan bepaalde aanvragen een bekrachtigde archeologienota worden toegevoegd.
    De archeologienota werd bekrachtigd door het agentschap Onroerend Erfgoed op 28 juni 2018. De nota toont gemotiveerd aan dat er geen verder archeologisch onderzoek moet plaatsvinden.
  • Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
    (Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
    Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De aanvraag betreft de heraanleg van de Korte- en de Lange Koepoortstraat. De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
De beide straten blijven enkelrichting uitgezonderd voor fietsers. In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid dat de wijkcirculatie in de toekomst kan veranderen. Het in- en uitrijden van de zijstraten is hier dan ook mogelijk in beide rijrichtingen.

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De Lange Koepoortstraat en de Korte Koepoortstraat zijn uitlopers van het kernwinkelgebied Centrum Antwerpen. Het district Antwerpen richt de publieke ruimte opnieuw in om meer en betere ruimte te creëren voor de bewoners, handelaars en gebruikers van de straat.
Door de Lange Koepoortstraat in te richten als woonerf krijgen voetgangers meer ruimte en wordt de straat opnieuw een aangename en aantrekkelijke winkelstraat.
Door de rijbaanverharding van de Korte Koepoortstraat te vernieuwen, zal het comfort van alle gebruikers van de straat verbeteren.
Het ontwerp van de nieuwe straten werd opgemaakt op basis volgende uitgangspunten:

  • uitbreiden van woonerven in de binnenstad;
  • ontwerpen in functie van een mogelijke wijziging van de wijkcirculatie in de toekomst;
  • ruimte voor terrassen;
  • laad- en losmogelijkheden;
  • fietscomfort;
  • bereikbaarheid hulpdiensten garanderen. 

Visueel-vormelijke elementen
Het woonerf Lange Koepoortstraat wordt uitgevoerd in gebouchardeerde mozaïekkeien. Ook de parkeerstroken worden in dit materiaal uitgevoerd, hetzij in een legpatroon haaks op de rijbaan. Er zullen in de Lange Koepoortstraat, daar waar mogelijk, bomen aangeplant worden. Er is gekozen voor verschillende boomsoorten van verschillende grootteorde:

  • Acer platanoïdes ‘columnare’;
  • Ulmus ‘columella’;
  • Fagus sylvatica ‘Dawyck’.

In de Korte Koepoortstraat worden de straatkeien in de rijbaan vervangen door een bitumineuze verharding.

Cultuurhistorische aspecten
Gezien de ligging van de straten in een gebied met historische, culturele en esthetische waarde, dient de impact van de wijzigingen op de erfgoedwaarde van de omgeving beoordeeld te worden. Vanuit standpunt erfgoed is er geen bezwaar tegen de vooropgestelde heraanleg van de straten.

Archeologie
Het projectgebied bevindt zich binnen een archeologisch vastgestelde zone. Het projectgebied is gelegen binnen woon- en recreatiefgebied met een oppervlakte boven 300 m² (3 219 m²) en ingreep in de bodem groter dan 100 m² (bomen alleen zijn al 160 m²). Volgens het Onroerenderfgoeddecreet van 2 juli 2013, artikel 5.4.1 is hiervoor een archeologienota verplicht.
De archeologienota werd door de dienst archeologie van de stad Antwerpen ingediend op 12 juni 2018 en door het agentschap Onroerend Erfgoed bekrachtigd op 28 juni 2018. Het bijhorende programma van maatregelen (https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/archeologienotas/7706) geeft het terrein vrij voor verder archeologisch onderzoek. Er dient geen archeologisch onderzoek te gebeuren.
Gezien de locatie van het projectgebied in de historische binnenstad, kunnen alsnog bij het graven van de boomputen archeologisch relevante sporen aan het licht komen. Deze dienen onder de vondstmeldingsplicht (Onroerenderfgoeddecreet, 2 juli 2013, artikel 5.1.4) gemeld te worden. 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Mits voldaan aan de gestelde voorwaarden, voldoet de aanvraag aan de actuele eisen inzake veiligheid en gebruiksgenot.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

7 februari 2019

Volledig- en ontvankelijk

1 maart 2019

Start openbaar onderzoek

11 maart 2019

Einde openbaar onderzoek

9 april 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

24 juni 2019

Uiterste beslissingsdatum

13 augustus 2019

Verslag GOA

27 mei 2019

naam GOA

Helia Dezhpoor

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

11 maart 2019

9 april 2019

0

0

0

0

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

Projectnummer:

OMV_2018094421

Gegevens van de aanvrager:

stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Lange Koepoortstraat - Korte Koepoortstraat te 2000 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 1 sectie A nr. 0

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

heraanleggen van de Lange- en Korte Koepoortstraat

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 Bestaande toestand

  • Korte- en Lange Koepoortstraat zijn enkelrichting uitgezonderd voor fietsers;
  • Korte Koepoortstraat is voorzien van straatkeien;
  • Lange Koepoortstraat is uitgevoerd met een voetpad in betontegels en een rijbaan en parkeerstroken in bitumineuze verharding.

Inhoud van de aanvraag

  • in de Korte Koepoortstraat worden de straatkeien in de rijbaan vervangen door een bitumineuze verharding waarbij de bestaande boordstenen en traminfrastructuur behouden blijft;
  • de Lange Koepoortstraat wordt aangelegd als woonerf uitgevoerd in mozaïekkeien en voorzien van verschillende boomsoorten van verschillende grootteorde;
  • beide straten blijven enkelrichting uitgezonderd voor fietsers en worden ingericht met straatmeubilair zoals fietsbeugels, afvalbakken en zitbanken.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en de inrichting van de Korte Koepoortstraat (deel) en aan de Lange Koepoortstraat onder volgende voorwaarden:

  1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  2. de bouwheer meldt restanten waarvan hij redelijkerwijs vermoedt dat ze archeologisch waardevol zijn onder de vondstmeldingsplicht (Onroerenderfgoeddecreet, 2 juli 2013, artikel 5.1.4);
  3. de bouwheer meldt 2 weken voor aanvang de start van de werken aan de stedelijke dienst archeologie (archeologie@stad.antwerpen.be);
  4. de bouwheer laat werfcontroles toe door stadsarcheologen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • BA_SWOU10709_L.pdf
  • BA_SWOU10709_I_B.pdf
  • BA_SWOU10709_I_N.pdf
  • BA_SWOU10709_P_B.pdf
  • BA_SWOU10709_P_N.pdf
  • BA_SWOU10709_S_B.pdf
  • BA_SWOU10709_S_N.pdf
  • advies_Brandweer_2019369.pdf