Terug
Gepubliceerd op 26/06/2019

2019_GR_00459 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2019003527. District Berchem. Oogststraat ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 24/06/2019 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Peter Wouters, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Ludo Van Campenhout, schepen; Güler Turan, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2019_GR_00459 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2019003527. District Berchem. Oogststraat ZN - Goedkeuring 2019_GR_00459 - Omgevingsvergunning. Zaak van de wegen - OMV_2019003527. District Berchem. Oogststraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de zaak van de wegen 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

AQUAFIN NV

27 februari 2019

8 april 2019

Voorwaardelijk gunstig

brandweer/ risicobeheer/ preventie

27 februari 2019

27 maart 2019

Voorwaardelijk gunstig

Fluvius System Operator

27 februari 2019

7 maart 2019

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

27 februari 2019

5 maart 2019

Gunstig

PROXIMUS

27 februari 2019

22 maart 2019

Voorwaardelijk gunstig

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ mobiliteit

27 februari 2019

22 mei 2019

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

27 februari 2019

21 maart 2019


Toetsing voorschriften met betrekking tot de zaak van de wegen 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Zilverkwartier, goedgekeurd op 24 september 2018. Volgens dit plan ligt het eigendom in een zone voor gemengde functies – woon-werkgebied Oogststraat noord (Ge1) – artikel 1 en in een zone voor gemengde functies - woon-werkgebied Oogststraat zuid (Ge2) – artikel 2.
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling. 
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wat betreft de zaak van de wegen. 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
    De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
    De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag. 

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening voetgangersverkeer.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
    De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode. 

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
    Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving besluit de toegevoegde project-MER-screeningsnota dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn. De nota wordt aanvaard.
  • Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
    Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
  • Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
    (Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
    Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Archeologienota: overeenkomstig artikel 5.4.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 moet aan bepaalde aanvragen een archeologienota worden toegevoegd waarvan akte werd genomen 
    Van de archeologienota werd akte genomen door het agentschap Onroerend Erfgoed op 14 februari 2019. De nota bevat voorwaarden, die moeten opgelegd worden in de vergunning.
  • Normen en percentages betreffende de verwezenlijking van een sociaal of bescheiden woonaanbod
    De aanvraag voldoet aan de normen opgelegd voor bescheiden woonaanbod.

Zaak van de wegen

In de Oogststraat ligt aan de zijde en ter hoogte van het project een voetpad, een groenstrook met vijf bomen en een fietspad. Parkeren gebeurt op de rijweg. Ter hoogte van de nieuwe bebouwing wordt de aanleg van de Oogststraat gewijzigd. Het voetpad wordt verbreed tot 4,40 meter. Het fietspad schuift op richting rijweg en heeft een breedte van 2 meter. Er wordt een parkeerstrook voor twee auto’s aangelegd. Ter hoogte van de parkeerstrook springt het fietspad in en versmalt het voetpad.

Rondom de bebouwing wordt een autovrij woonerf aangelegd, enkel toegankelijk voor brandweer, afvalophaling en verhuiswagens. Aan beide uiteinden staan overrijdbare verdwijnpalen om het autovrije karakter van deze zone te vrijwaren. Het erf is 4 meter breed. Het wordt in de breedte voor de helft (2 meter) uitgevoerd in grasbetontegels en voor de andere helft (2 meter) in betonnen klinkers. Tegen de huidige perceelsgrens wordt een strook van 40 cm voorzien met groenbeplanting. Aan beide uiteinden worden 2 fietsenstallingen voor bezoekers voorzien. De wegenis rondom de gebouwen zal worden overgedragen aan stad Antwerpen om gevoegd te worden bij het openbaar domein.

Het voorontwerp van de infrastructuurwerken/openbaar domein werd door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd op 1 maart 2019 (jaarnummer 967). Het college heeft bij goedkeuring van het voorontwerp infrastructuur als voorwaarde opgelegd dat er voor het project (Oogststraat zelf) bij de aanleg van de fietsverbinding twee parkeerplaatsen moeten voorzien worden. Het plan werd toegevoegd als bijlage.

Er mogen geen private putten of leidingen onder openbaar of toekomstig openbaar domein worden uitgevoerd.

De stedelijke dienst mobiliteit vraagt:

  • de rondgang rond het gebouw af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer zodat er geen foutparkeerders kunnen parkeren noch dat er ongewenst verkeer rond het bouwblok circuleert. Fietsers en voetgangers moeten hier wel kunnen passeren;
  • het bord woonerf niet te plaatsen.

Fasering

 

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

8 februari 2019

Volledig- en ontvankelijk

27 februari 2019

Start openbaar onderzoek

7 maart 2019

Einde openbaar onderzoek

5 april 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

24 juni 2019

Uiterste beslissingsdatum

11 augustus 2019

Verslag GOA

23 mei 2019

naam GOA

Bieke Geypens en Wim Van Roosendael


Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

7 maart 2019

5 april 2019

2

0

0

2

 

Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de zaak van de wegen

  1. Tekort aan parkeerplaatsen: Er worden onvoldoende parkeerplaatsen voorzien. Er verdwijnen parkeerplaatsen door de in- en uitritten van het project. Er wordt geen rekening gehouden met voldoende parking voor bezoekers. Wegens de beperkte parkeercapaciteit in de buurt wordt verwacht dat dit de parkeerdruk in de buurt en vooral de Oogststraat en Karmelietenstraat zal verhogen en zo de leefbaarheid in het gedrang komt;
    Beoordeling: De parkeernormen die gebruikt worden door de stedelijke dienst Mobiliteit houden reeds rekening met een aandeel voor bezoekers. Er worden 254 parkeerplaatsen voorzien. Het gaat hier om een gemengd project waarbij een Mober werd opgesteld waarin de specifieke parkeernood voor dit project berekend werd. Uit het Mober blijkt een parkeerbehoefte van 183 autoparkeerplaatsen. De aanvraag voldoet ruim aan de bijgestelde parkeernorm en voorziet de volledige parkeerbehoefte op eigen terrein. De inspanningen om parkeerplaatsen te voorzien zijn toereikend voor dit project. Het bezwaar is ongegrond;
  2. Inrichting bestaande straten: De opmerking dat Hendrik Kuypersstraat werd omgevormd tot een enkelrichtigsstraat. De vraag om de Karmelietenstraat om te vormen tot een enkelrichtingsstraat. En de vraag om de verkeersdrempels in de Karmelietenstraat om te vormen naar hetzelfde model als in de Lode Vissenaekenstraat;
    Beoordeling: Deze opmerkingen handelen over de omliggende straten. Dit maakt geen onderdeel uit van de aanvraag. Het bezwaar is ongegrond.

 

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. 

Projectnummer:

OMV_2019003527

Gegevens van de aanvrager:

CVBA COLIM met als adres Edingensesteenweg 196 te 1500 Halle en NV RETAIL PROPERTY DEVELOPMENT met als adres Ernest Van Dijckkaai 10 bus 3L te 2000 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV ETABLISSEMENTEN FRANZ COLRUYT met als adres Edingensesteenweg 196 te 1500 Halle en NV RETAIL PROPERTY DEVELOPMENT met als adres Ernest Van Dijckkaai 10 bus 3L te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Oogststraat 239 en 253 te 2600 Berchem-Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 21 sectie A nrs. 363V, 363G, 363T, 363X, 363E en 365E

Inrichtingsnummer:

20190116-0072 (Colruyt Berchem) en 20190207-0044 (Zilverkwartier)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen. Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

Voorwerp van de aanvraag:

Zilverkwartier Berchem - het bouwen en exploiteren van 82 woningen, een supermarkt (Colruyt), een kleine commerciële functie en een ondergrondse parkeergarage

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen 

Relevante voorgeschiedenis

  • 1 december 2017: vergunning (20172327) voor het slopen van gebouwen.

Laatst vergunde toestand

  • de laatst vergunde toestand is conform de bestaande toestand.

Bestaande toestand

  • het terrein is grotendeels braakliggend;
  • het terrein is aan de oostzijde gelegen aan de Oogststraat, aan de zuidzijde aan de waterzuivering op de grens van Mortsel, aan de westelijke zijde tegen de terreinen van Agfa Gevaert en aan de noordzijde tegen de achtertuinen van de Karmelietenstraat;
  • rechts onderaan op het terrein staat een gebouw van 3 bouwlagen onder plat dak.

Inhoud van de aanvraag

  • het inrichten en bebouwen van een braakliggend terrein;
  • het gebouw van 3 bouwlagen tegen de waterzuivering aan wordt gesloopt;
  • op het grootste open stuk van het terrein wordt een Colruytwinkel gebouwd met in een ring appartementen ertegenaan;
  • onder de Colruytwinkel komt een parkeergarage van 2 ondergrondse bouwlagen;
  • op het dak van de Colruyt komt een grote daktuin die overdag publiek toegankelijk is;
  • de daktuin is vanaf het openbaar domein toegankelijk via 2 trappen en een lift;
  • op de schuine zijde van het bouwblok en grenzend aan de waterzuivering, komt een woontoren van 28,48 meter hoog;
  • er zijn 8 volwaardige bouwlagen in de toren: waarvan de bovenste bouwlaag dubbelhoge appartementen zijn, waarvan het slaapgedeelte op een mezzanine ligt;
  • de gevels worden afgewerkt in een witte baksteen met groene bakstenen accenten rond de raampartijen;
  • het schrijnwerk is voorzien in donkergrijs aluminium;
  • in de nieuwbouw van deze meergezinswoning is de gemiddelde nettovloeroppervlakte van alle woningen 82 m²;
  • met betrekking tot de oppervlakte van de aangevraagde zelfstandige woningen zijn volgende gegevens beschikbaar:
    • er zijn 41 eenslaapkamerappartementen met een netto-oppervlakte tussen 60 en 87 m²;
    • er zijn 31 tweeslaapkamerappartementen met een netto-oppervlakte tussen de 84 en 142 m²;
    • er zijn 10 drieslaapkamerappartementen met een netto-oppervlakte tussen 110 en 113 m²;
  • rondom het vrijstaande gebouw wordt een publieke groene zone ingericht.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren over de 'zaak van de wegen' te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het nieuwe wegtracé, de uitrusting en de inrichting van het nieuw woonerf en aan de uitrusting en de inrichting van het gedeelte van de Oogststraat waar werken zullen worden uitgevoerd onder volgende voorwaarden:

  1. de voorwaarden in het bijgevoegde advies van Aquafin strikt na te leven;
  2. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  3. in de Oogststraat twee parkeerplaatsen te voorzien, conform het plan BA_110-ZKB-ZILVERKWARTIER_I_VOORWAARDE in bijlage;
  4. de rondgang rond het gebouw dient afgesloten te worden voor gemotoriseerd verkeer zodat er geen foutparkeerders kunnen parkeren noch dat er ongewenst verkeer rond het bouwblok circuleert. Fietsers en voetgangers moeten hier wel kunnen passeren;
  5. bord woonerf niet plaatsen;
  6. er mogen geen private putten, leidingen onder openbaar of toekomstig openbaar domein worden uitgevoerd;
  7. de maatregelen in de archeologienota bekrachtigd op 14 februari 2019 met referentienummer https://id.erfgoed.net/archeologie/archeologienotas/10159 moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die bekrachtigde archeologienota en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Na de uitvoering ervan moet een bekrachtigde nota bekomen worden. De maatregelen in de bekrachtigde nota moeten uitgevoerd worden overeenkomstig het programma in die nota, de eventuele voorwaarden bij de bekrachtiging, en het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

 

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • BA_110-ZKB-ZILVERKWARTIER_L_B_01_LEGENDE-Legende bestaande toestand.pdf
  • BA_110-ZKB-ZILVERKWARTIER_L_N_01_LEGENDE 04-Legende nieuwe toestand.pdf
  • BA_110-ZKB-ZILVERKWARTIER_I_B_01_INPLANTING-Inplantingsplan bestaande toestand.pdf
  • A-01-11-Inplantingsplan Definitief Ontwerp Openbaar Domein.pdf
  • advies_Brandweer_2019387.pdf
  • advies_Aquafin_2019387.pdf
  • BA_110-ZKB-ZILVERKWARTIER_I_VOORWAARDE.pdf