Terug

2014_CBS_02940 - Straatnamencommissie. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Straatnaamgeving. Definitieve benoeming Frans Brandsstraat - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/03/2014 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Liesbeth Homans, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2014_CBS_02940 - Straatnamencommissie. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Straatnaamgeving. Definitieve benoeming Frans Brandsstraat - Goedkeuring 2014_CBS_02940 - Straatnamencommissie. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Straatnaamgeving. Definitieve benoeming Frans Brandsstraat - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen. Artikel 1 van dit decreet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen.

Adviesbevoegdheid districten
Bij gemeenteraadsbesluit van 20 maart 2000 (jaarnummer 619) werd de overdracht van de bevoegdheden aan de districten geregeld. Voor het geven van nieuwe straatnamen is het district niet bevoegd maar kan het op basis van artikel 76 van het basisreglement bestuurlijke organisatie advies uitbrengen over zaken die bovenlokaal zijn, maar wel het district aanbelangen.

De straatnamencommissie
In de stad Antwerpen bestaat er een straatnamencommissie. Op basis van de opzoekingen van het stadsarchief blijkt dat dergelijke commissie al meer dan 100 jaar bestaat in een wisselende samenstelling. De huidige straatnamencommissie is een ambtelijke commissie die het beleidsvoorbereidend werk coördineert. De stadssecretaris zit de commissie voor. Het stadsarchief en de districten nemen een adviserende rol op. De gemeenteraad keurde in de gemeenteraadszitting van 21 september 2009 (jaarnummer 1247) de procedures die de straatnamencommissie volgt, goed. De rol van de districten wordt hier aangescherpt. Bij de benoeming van de lokale straten worden de districten maximaal betrokken en wordt er maximaal rekening gehouden met hun advies. Om tot een advies te komen raadpleegt het districtscollege de lokale cultuurraad en de districtsraad. De maximumtermijn om advies te verstrekken wordt vastgesteld op twee maanden.

Aanleiding en context

Op 20 september 2010 (jaarnummer 1161) keurde de gemeenteraad het tracé van de verkavelingsaanvraag Kapelstraat ZN in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo goed. De verkavelingsaanvraag heeft betrekking op negen loten voor woningbouw, met een nieuwe wegenis gelegen langs de zuidkant van de Kapelstraat in Berendrecht, tussen de huisnummers 29 en 31. Deze nieuwe straat dient een naam te krijgen.

De cultuurraad van Berendrecht-Zandvliet-Lillo deed op 19 september 2013 het voorstel om de nieuwe straat ter hoogte van de Kapelstraat te benoemen naar Frans Brands. Frans Brands werd op 31 mei 1940 geboren te Berendrecht, waar hij ook een groot deel van zijn leven bleef wonen. Frans Brands was een wielrenner die in 1963 de polder op zijn kop zette door in de Tour de France de achttiende rit van Chamonix naar Lons-le-Saunier te winnen met bijna drie minuten voorsprong op het peloton. In 1965 won hij de achtste rit in de Giro. Frans Brands was beroepsrenner van 1961 tot 1973. Hij overleed in Blankenberge op 9 februari 2008. In 2013 is het precies vijftig jaar geleden dat Frans Brands de achttiende rit in de Ronde van Frankrijk won. Dit lijkt de cultuurraad een ideaal moment om de renner in zijn eigen dorp te vereeuwigen met een straatnaam.

Het stadsarchief bracht op 22 oktober 2013 positief advies uit over de voorgestelde straatnaam Frans Brandsstraat.

De districtsraad keurde in de zitting van 18 november 2013 (jaarnummer 71) de voorgestelde straatnaam Frans Brandsstraat goed.

In de zitting van 27 januari 2014 (jaarnummer 5) keurde de gemeenteraad de naam Frans Brandsstraat goed onder voorbehoud van openbaar onderzoek.

Argumentatie

Tijdens het openbaar onderzoek dat liep van 30 januari 2014 tot en met 29 februari 2014 werden geen bezwaarschriften ingediend.

Juridische grond

Artikel 4 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt de voorschriften betreffende het vaststellen en wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen.
Artikel 7 van hetzelfde decreet bepaalt dat indien in de naam van openbare wegen en pleinen gebruik wordt gemaakt van een eigennaam, de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten.

Fasering

Fase Orgaan Datum
advies stadsarchief stadsarchief 22 oktober 2013
advies district districtsraad 18 november 2013
voorlopige goedkeuring gemeenteraad 27 januari 2014
openbaar onderzoek   30 januari 2014
definitieve goedkeuring college 21 maart 2014

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist het openbaar onderzoek af te sluiten over de benoeming van de Frans Brandsstraat.

Artikel 2

Het college neemt kennis van het feit dat er geen bezwaarschriften werden ingediend.

Artikel 3

Het college keurt de definitieve benoeming goed van de Frans Brandsstraat.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen voor de stad of het OCMW.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
BZ/OB de benoeming bekend te maken en de officiële straatnamenlijst aan te vullen
SSO/GIS de straat definitief op te nemen in CRAB
SW/B&O/VDC de straatnaamborden te bestellen en aan te brengen