Context
Het stadsbestuur wil een deel van het Harmoniepark omvormen tot bouwgrond. Het doel van deze wijzigingen is om op deze twee percelen appartementsgebouwen te plaatsen tot 5 verdiepingen hoog.
Deze onbegrijpelijke beslissing stuit terecht op groot verzet van de bevolking, de Eeuwfeestkliniek, lokale kinderdagverblijven en, niet in het minst, het districtsbestuur van het getroffen district Antwerpen. Er is met andere woorden geen enkel draagvlak om dit project door te voeren.
Ook het bestuursakkoord staat diametraal tegenover deze beslissing. Het begint als volgt : " Antwerpen is niet alleen een stad waar gewerkt, ondernomen en handelgedreven wordt. Het is in de eerste plaats een stad waar mensen wonen en leven. De Antwerpenaren vormen de bouwstenen van de stadsgemeenschap die Antwerpen is. Hun levenskwaliteit is dé basisvoorwaarde voor een aangename en leefbare stad."
Het hoofdstukje "Groen en leefmilieu" gaat verder: "Voor gemeenschapsvorming en ecologische leefbaarheid is verduurzaming onontbeerlijk. Wij zijn niet de eigenaar van deze stad, hoogstens de rentmeester. We hebben de verplichting om de stad die wij van vorige generaties hebben overgeërfd als een goede huisvader te beheren en door te geven aan de volgende generatie. Voldoende open ruimtes met groen en water, een gezonde lucht en beperkte lawaaihinder zijn geen vanzelfsprekendheden, maar blijvende aandachtspunten waar we werk van maken."
Het hoeft weinig betoog dat het Harmoniepark, in het centrum van het dichtbevolkte Antwerpen, een essentiële rol speelt in gemeenschapsvorming, ecologische leefbaarheid en verduurzaming.
Blijkbaar is er ook bij schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde enig schroom om een prachtig stuk park te laten volbouwen met baksteen en beton. Op 14 april organiseerden de bewonersgroepen een protestactie. De schepen kwam zijn steun betuigen en liet optekenen: "we keuren de bestemmingswijziging goed maar tegelijk engageer ik me dat er voor deze zone geen bouwvergunningen worden afgeleverd zolang de buurt zich ertegen verzet." In de gazet van Antwerpen heet het: "Zolang de buurtcomités Harmoniewijk, Klein Antwerpen en Poppentheater Semini 'op een duurzame en constructieve wijze in het weefsel van de buurt verankerd zijn en de staat van de site het toelaat', wordt er geen bouwvergunning afgeleverd. "
Vragen
1. Graag had ik van de schepen vernomen hoe hij zijn engagement in de praktijk zal nakomen. Zal het college bij elke bouwaanvraag voor het Harmoniepark, controleren of er nog voldoende protest is in de buurt alvorens een beslissing te nemen? Zal het college nagaan of de genoemde bewonersgroepen nog steeds "verankerd zijn" en wat bedoelt u met "zolang de staat van de site het toelaat"
2. Zou het niet eerlijker zijn en getuigen van degelijk bestuur, geachte schepen, indien deze bestemmingswijziging niet wordt goedgekeurd en het Harmoniepark een park blijft en geen bouwzone?
Raadslid Mertens houdt zijn interpellatie.
Schepen Van De Velde geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Mertens houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en is digitaal raadpleegbaar op het stadsarchief.