Terug

2013_IP_00100 - Interpellatie van raadslid Güler Turan: Opsporen en begeleiden van de NEET-jongeren (Neither in Employment, Education nor Training)

gemeenteraad
ma 29/04/2013 - 19:30 Raadzaal, stadhuis
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Liesbeth Homans, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Güler Turan, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Frank Hosteaux, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Meyrem Almaci, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Annemie Turtelboom, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Joke Hadermann, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Saskia De Vos, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Maya Detiège, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2013_IP_00100 - Interpellatie van raadslid Güler Turan: Opsporen en begeleiden van de NEET-jongeren (Neither in Employment, Education nor Training) 2013_IP_00100 - Interpellatie van raadslid Güler Turan: Opsporen en begeleiden van de NEET-jongeren (Neither in Employment, Education nor Training)

Motivering

Indiener(s)

Güler Turan

Gericht aan

Marc Van Peel

Tijdstip van indienen

do 04/04/2013 - 14:46

Toelichting

De OESO stelde in zijn recent rapport “Settling In: OECD indicators of immigrant integration”  dat afkomst – nog altijd – een veel te grote risicofactor voor werkloosheid vormt in België. Dat zelfde OESO-rapport stelde eveneens dat 25% van onze tweede generatie allochtonen tot de zogenaamde NEET-jongeren (‘Neither in Employment, Education nor Training’) behoren.

In een antwoord op mijn schriftelijke vraag van Vlaams minister voor werk Muyters bleek dat het aantal jongeren dat niet ingeschreven is bij de VDAB en noch in onderwijs noch aan het werk is niet gekend is. Er wordt gesteld dat die groep vermoedelijk beperkt is gezien de vereiste ingeschreven te zijn indien men in orde wil blijven met de sociale zekerheid.

Recent onderzoek van Mark Elchardus en Saskia De Groof spreekt het feit dat de NEET-jongeren quasi allemaal in de cijfers zijn opgenomen echter tegen. In hun recente publicatie “Early School leaving & Youth Unemployment” stellen ze dat dit probleem een niet te onderschatten probleem is. Veel van die afgestudeerden zonder diploma ‘ontsnappen aan het beeldscherm van de maatschappij’.

De minister trad mij bij in mijn redenering en gaf toe dat er teveel jongeren uit de werkloosheidsstatistieken vallen en zal daarom trachten meer middelen in te zetten op deze doelgroep. Hij wist me eveneens te vertellen dat er momenteel lokale projecten lopen rond vindplaatsgericht werken. Deze draaien voornamelijk in de steden op initiatief van de lokale VDAB of stadsdiensten. Daarbij zou worden samengewerkt met maatschappelijk assistenten, jeugdwerkers, straathoekwerkers en vrijetijdsmonitoren. De bedoeling is de jongeren aan te spreken in hun omgeving en hen de stap naar de VDAB te laten zetten. Daarbij gaat het dan om jongeren die hebben afgehaakt in de school of met een eerdere VDAB-begeleiding zijn gestopt.

In Antwerpen zou deze groep deel uitmaken van een tender vindplaatsgericht werken. De omvang zou daar beperkt zijn tot 300 begeleidingen. De doelgroep die onder deze tender valt is momenteel echter ruimer want ook werkzoekenden die wel bij de VDAB gekend zijn worden daarin opgenomen. De opdracht van deze tender zou bestaan uit de toeleiding naar werk en de effectieve tewerkstelling van jongeren uit de kansengroepen. Daarbij wordt gewerkt aan motivatie, arbeidsattitudes, rechten en plichten, bijstellen van verwachtingen enzovoort.

Het vorige stadsbestuur trad frequent op als (co-) regisseur van de lokale arbeidsmarkt. Eén van onze doelstellingen was daarbij het creëren van meer werkervaringsplaatsen in het bedrijfsleven. Het uitgangspunt van het nieuwe stadsbestuur dat ‘arbeidsparticipatie wordt gepromoot als beste uitgangsweg uit armoede en sociale uitsluiting’ en het ‘inzetten op de hoge jeugdwerkloosheid’ in acht genomen en rekening houdend met het gegeven dat de stad Antwerpen als optredend co-regisseur zelf actief bemiddelt om ESF-gelden te verkrijgen alsook de intentie van minister Muyters om ESF-middelen structureel in te zetten en het aangekondigde nieuwe budget van de Vlaamse regering  stel ik graag volgende vragen:

  1. Door wie en hoe wordt vindplaatsgericht werken in Antwerpen georganiseerd?
  2. Zou u dit cijfer, met name 300 begeleidingen, van de vooropgestelde tender kunnen verduidelijken naar periode, met name over welke tijdsperiode gaat het?
  3. Hoeveel van deze jongeren vloeiden naar de tender via de VDAB werking en hoeveel jongeren werden bereikt via het vindplaatsgericht zoeken?
  4. Worden de jongeren na afloop verder opgevolgd?
  5. Kan de schepen een overzicht geven van andere initiatieven die worden genomen om jongeren       die uit de werkloosheidsstatistieken vallen op te sporen?
  6. Vlaanderen zal trachten ESF middelen aan te wenden om de NEET-jongeren op te sporen en te begeleiden. Stad Antwerpen gaat zelf ook op zoek naar ESF-middelen. Hoeveel van deze ESF-middelen, zowel die van Vlaanderen doorstromen als rechtsreeks van Europa komen, zal de stad inzetten om deze jongeren te vinden en op te vangen? En wat is naast de ESF gelden, het totale budget dat de stad ontvangt van de Vlaamse regering en zelf wenst vrij te maken voor deze jongeren?

Bespreking

Antwoord

Raadslid Turan houdt haar interpellatie.
Schepen Van Peel geeft antwoord op de vragen.
Raadslid Turan houdt nog een wederwoord.

- Het volledige debat is opgenomen en is digitaal raadpleegbaar op het stadsarchief.

ma 06/05/2013 - 13:41