Sociale huisvestingsmaatschappij CV De Ideale Woning besliste in 2011 om een complex van 66 sociale huurappartementen in de Spoorwegstraat in Berchem, gebouwd in 1930, af te breken voor een nieuw sociaal woonproject. De start van de werkzaamheden was voorzien voor januari 2014. Begin 2012 kregen bewoners van de betreffende sociale appartementen in de Spoorwegstraat en de Groenenhoekstraat een brief in de bus van de Ideale Woning om hen te melden dat hun woning zou worden afgebroken– en dat ze er dus zo snel mogelijk uit moesten. Er werd vaart gezet achter het leegmaken van de gebouwen. Oudere mensen werden onder druk gezet om maar liever te verhuizen naar een serviceflat of een RVT en alvast voor één alleenstaande oude dame werd de druk teveel – de arme vrouw kon de stress niet meer aan en pleegde zelfmoord.
In de tussentijd zouden de gebouwen worden bewoond door ‘moeilijk te huisvesten personen. In allerijl riep de Stad het ‘Regenboogproject’ in het leven. Dat is een samenwerkingsverband tussen De Ideale Woning, de vzw Ciso en de Stad, dat mensen die niet in een gewone sociale woning kunnen worden geplaatst toch van een woonplaats wil voorzien. In de praktijk bleek het te gaan om afgekickte drugsverslaafden en om krakers . Operationeel gezien sluit de huisvestingsmaatschappij een huurcontract per appartement af met vzw Ciso. De vzw Ciso, als uitvoerder van het woonbeleid in opdracht van de stad, sluit naar analogie met het transitopvangbeleid individuele bezettingscontracten af met elk van de tijdelijke bewoners waarin wederzijdse rechten en plichten staan opgenomen. Ciso betaalt aan De Ideale Woning een huurprijs van 135 euro per gehuisveste persoon.
Volgens het antwoord van gewezen schepen van Wonen Güler Turan op mijn vraag in december 2012 zouden er zes woongelegenheden voorzien zijn voor het project en worden er drie personen gehuisvest. Ieder die de situatie enigszins kent weet dat inmiddels meerdere leegstaande appartementen werden aangeslagen door de gelegaliseerde krakers en dat er veel meer personen logeren dan officieel werd toegegeven.
Er verschenen intussen overigens vlaggen van Occupy Antwerpen aan de gevel, verkiezingspropaganda van Rood en de gevel werd geschilderd in alle kleuren van de regenboog. De nieuwe bewoners van de Spoorwegstraat kunnen zich wat meer permitteren dan de normale sociale huurders.
Naast de hen toegewezen appartementen namen de krakers ook steeds meer andere wooneenheden in gebruik en ze verwijderden de afsluitingen tussen de tuinen om er één grote feesttuin met toog, geluidsinstallatie, trampoline enz. van te maken.
In plaats van hen terecht te wijzen, werd onlangs € 20.000,- geïnvesteerd om centrale verwarming voor de krakers aan te leggen in een gebouw dat eind volgend jaar zou worden gesloopt – en dat terwijl de vroegere sociale huurders, die nochtans veel meer huur moesten betalen, altijd hun plan hebben moeten trekken met gewone gaskachels!
Kan de schepen mij meedelen:
Als bijlage bezorg ik u het antwoord op uw SV.
vr 19/04/2013 - 16:49