Herman Selleslags (Antwerpen, 1938) is één van de bekendste Antwerpse fotografen. Toen hij zestien was, ging hij bij het fotoagentschap van zijn vader Rik Selleslags (Antwerpen, 1911-1982) aan de slag. Dit was het begin van een lange carrière.
Eerst fotografeerde hij samen met zijn vader voor bedrijven als Ebes en Grand Bazar. Later werd hij één van de eerste rockfotografen.
Zijn opdrachtgevers waren onder meer Humo, Vrij Nederland, maar ook Knack, Die Zeit en de Volkskrant deden beroep op zijn beelden. Selleslags beperkte zich niet tot één deelgebied van de fotografie. Hij deed aan documentaire en reportagefotografie, maar evenzeer aan portret-, sport- en muziekfotografie.
In 1991 kreeg hij de Staatsprijs voor Beeldende Kunst (Vlaamse gemeenschap).
In de loop van ruim een halve eeuw heeft Herman Selleslags een uniek historisch fotoarchief van 50 lopende meter en vele honderdduizenden foto's opgebouwd. Het fotoarchief van Herman Selleslags gaat terug tot 1956 en is een uniek geheel, het origineel materiaal sluit aan bij de reeds bewaarde archieven in het stadsarchief en vult een lacune op.
Het is de uitdrukkelijke wens van de heer Herman Selleslags om zijn fotoarchief en dat van zijn vader aan het stadsarchief te schenken. Het stadsarchief Antwerpen heeft de juiste expertise in goede bewaring, het digitaliseren en het ontsluiten van archieven en aan het publiek aanbieden van de gearchiveerde documenten en informatie. Herman Selleslags draagt daarom het analoge en digitale fotoarchief over aan het stadsarchief om deze ter beschikking te kunnen stellen van geïnteresseerde Antwerpenaren en onderzoekers.
Het archief van Herman Selleslags behoort onmiskenbaar tot het collectieve geheugen van de Belg maar ook van de Antwerpenaar en zal een interessante bron van informatie zijn voor onderzoekers.
Dit archief is bijzonder interessant voor Antwerpen: het merendeel heeft dan ook een Antwerps karakter, daarnaast bevat het fotoarchief ook onderwerpen uit binnen- en buitenland.
Het archief Herman Selleslags geeft een algemeen beeld van de beeldcultuur vanaf 1950 tot heden in onze stad en daarbuiten. Het archief bevat ruim 1.000.000 negatieven.
Een bijzonder onderdeel betreft het fotoarchief van Rik Selleslags, het bevat glasnegatieven en kleurendia’s. Rik Selleslags was ook persfotograaf en werkte voor het Antwerpse onpartijdige morgenblad ‘De Dag’. Dit onderdeel gaat terug tot 1930 en omvat vooral opdrachten voor bedrijven.
Het stadsarchief Antwerpen spant zich steeds in om belangrijke particuliere archieven met betrekking tot de stad Antwerpen te verwerven zodat deze niet verloren gaan en deel blijven uitmaken van het geheugen van de stad.
Belangrijk is hier de band met Antwerpen:
Vermits Herman Selleslags een Antwerpenaar is fotografeerde hij verschillende Antwerpse wijken zoals de stationsbuurt, de Seefhoek, het Schipperskwartier, het stadspark, de Joodse wijk, maar ook typische Antwerpse evenementen zoals Jazz Middelheim.
Volgens artikel 43 §2, 13° van het Gemeentedrecreet is de gemeenteraad bevoegd voor het aanvaarden van schenkingen en legaten.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de schenkingsovereenkomst met de heer Herman Selleslags goed.