Terug

2012_GR_01367 - District Deurne. Site Bosuil - Recht van opstal - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 17/12/2012 - 19:00 Raadzaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter; Robert Voorhamme, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Marc Van Peel, schepen; Luc Bungeneers, schepen; Guy Lauwers, schepen; Güler Turan, schepen; Leen Verbist, schepen; Hilda Vienne, raadslid; Bob Hulstaert, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Tanja Smit, raadslid; Hugo Verhelst, raadslid; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Youssef Slassi, raadslid; Wim Wienen, raadslid; Suzette Verhoeven, raadslid; George Ver Eecke, raadslid; Ergün Top, raadslid; Staf Wouters, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Sener Ugurlu, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Eva Mangelschots, raadslid; Frank Hosteaux, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Jo Vermeulen, raadslid; Eva Wuyts, raadslid; Seppe De Blust, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Kris Luyckx, raadslid; Nancy Verrijke, raadslid; Angie Bosmans, raadslid; Christophe Wuyts, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Johan Van Brusselen, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; Erwin Pairon, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Caroline Drieghe, raadslid; Chris Calluy, raadslid; Bart De Wever, raadslid; Jurgen Verstrepen, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bart Martens, raadslid; Ilse Buyst, raadslid; Serge Muyters, waarnemend korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter
2012_GR_01367 - District Deurne. Site Bosuil - Recht van opstal - Goedkeuring 2012_GR_01367 - District Deurne. Site Bosuil - Recht van opstal - Goedkeuring

Motivering

Algemene financiële opmerkingen

De aktekosten zijn ten laste van de stad en worden geraamd op 1.500 euro (exclusief 21% BTW).

Regelgeving: bevoegdheid

Volgens artikel 43§2, 12° van het Gemeentedecreet is de gemeenteraad bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

Aanleiding en context

Op 29 maart 2010 (jaarnummer 417) keurde de gemeenteraad de mandaatovereenkomst, de subsidieovereenkomst en het model van DBFM overeenkomst (Design, Build, Finance and Maintain) goed voor de realisatie van de kunstgrasvelden "Wilrijkse plein" te Antwerpen en "Bosuil" te Deurne, via het Vlaams Sportinfrastructuurplan. Via de DBFM overeenkomst wordt een private partner aangesteld voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van de kunstgrasvelden.

De gemeenteraad keurt op 22 november 2011 (jaarnummer 1328) de subsidieovereenkomst goed met bijhorende mandaatovereenkomst voor de realisatie van sporthal "Bosuil" via het Vlaams Sportinfrastructuurplan.

Naar aanleiding van een bestuurswissel bij de gebruiker van de site Bosuil is gebleken dat de Royal Antwerp Football Club vragende partij is om het kunstgrasveld aan te leggen aan de westelijke kant van het stadion in plaats van op de oorspronkelijk ingediende locatie. Het wijzigen van de locatie werd besproken met het Vlaams Sportinfrastructuurplan en de geselecteerde private partner waarmee de DBFM overeenkomst wordt afgesloten.

Op 20 april 2012 (jaarnummer 3991) besliste het  college om, op vraag van de club, het kunstgrasveld "Bosuil" aan te leggen ten westen van het Bosuilstadion in plaats van ten oosten van het Bosuilstadion op voorwaarde dat de bijkomende kosten die het gevolg zijn van deze nieuwe locatie ten laste zijn van de Royal Antwerp Football Club en de stad Antwerpen kosteloos een zakelijk recht krijgt op deze gronden. Het college keurde daarbij de definitieve DBFM overeenkomst goed voor de realisatie van kunstgrasveld "Bosuil", via het Vlaams Sportinfrastructuurplan, goed.

AG VESPA kreeg daarbij de opdracht om een overeenkomst op te maken met de Royal Antwerp Football Club voor het kosteloos verkrijgen van een zakelijk recht voor 50 jaar op de grond die nodig is voor de realisatie van het kunstgrasveld en de sporthal via het Vlaams Sportinfrastructuurplan.

Recent werd na overleg tussen partijen beslist om het kunstgrasveld "Bosuil" toch aan te leggen op de oorspronkelijke locatie achter het stadion.

Argumentatie

Tussen de vertegenwoordigers van de vzw Royal Antwerp Football Club, de nv RAFC Management, de bedrijfseenheid cultuur, sport en jeugd en AG VESPA werd diverse gesprekken gevoerd. Deze gesprekken resulteerden in een akkoord tussen partijen over de voornaamste voorwaarden van de af te sluiten opstalovereenkomst. De voornaamste voorwaarden van de af te sluiten overeenkomst zijn de volgende:

Partijen
1) de nv KTM Beheer
Met akte van 12 december 2002 verleende de nv Antwerp Stadion, met zetel te Oude Bosuilbaan 54 te 2100 Deurne-Antwerpen aan de vzw Royal Antwerp Football Club een recht van opstal voor een perceel grond gelegen Kruiningen op het kadaster gekend onder Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceel nummers 255/N, 255/R, 255/H2, 226/E, 255/N/2, 255/C/3, 255/H3, 255/K3, 255/M3, 255/N3, 255/P3, 255/R3,  255/S3 en 255/X3 met een totale oppervlakte van zes hectare, tweeënnegentig are, tachtig centiare (6ha, 92a, 80 ca). Het recht van opstal werd verleend voor een termijn van 50 jaar met ingang van het verlijden van de akte.

Met akte van 4 augustus 2011 droeg de nv Antwerp Stadion de eigendom van de bovengenoemde grond over aan de nv KTM Beheer die bijgevolg nu de opstalgever is.

2) de vzw Royal Antwerp Football Club
Deze vereniging is momenteel opstalhouder van de volledige hierboven vermelde grond.

3) de stad Antwerpen

Gedeeltelijke afstand recht van opstal
De sporthal wordt opgericht op een gedeelte van 3 van de 14 percelen die de vzw Royal Antwerp Football Club in opstal heeft. De percelen zijn niet bebouwd.

De vzw Royal Antwerp Football Club doet afstand van haar recht van opstal op die drie percelen.

De nv KTM Beheer verleent de stad Antwerpen dan een recht van opstal op deze percelen.

Voorwerp
Voorwerp van het recht van opstal dat de stad Antwerpen verkrijgt is een gedeelte van de percelen gelegen Kruiningen, op het kadaster gekend onder Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceel nummers 255 H3, 255 C3 en 255 S3.

De percelen worden vrij en onbelast in opstal gegeven aan de stad. Het behoort tot de taak van de notaris alle eventuele inschijvingen, overschrijvingen en kantmeldingen voor deze percelen te laten doorhalen.

Termijn
Het recht van opstal wordt verleend voor een termijn van 50 jaar.

Indien de opstalgever een gelijkaardige bestemming wenst te geven aan het goed heeft de stad Antwerpen een voorkeurrecht op het einde van deze overeenkomst voor het afsluiten van een nieuw contract voor een termijn van 49 jaar onder de voorwaarden die dan in overleg tussen partijen worden vastgesteld.

Vergoeding
De stad Antwerpen is geen vergoeding verschuldigd.

Bestemming
Het goed wordt in opstal verleend voor de oprichting en uitbating van overdekte sportinfrastructuur.

De stad Antwerpen zal de overdekte sportinfrastructuur na oprichting in eigen beheer uitbaten.

Inrichtingswerken
Met het oog op de realisatie van de bestemming zal de stad Antwerpen de werken uitvoeren opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning.

Eigendom constructies
De constructies en inrichtingen, die door de stad Antwerpen, met toelating van de opstalgever, worden opgericht, blijven eigendom van de stad Antwerpen gedurende de ganse duur van het recht van opstal. De opstalgever verklaart voor zoveel als nodig gedurende de duur van het recht van opstal afstand te doen van zijn recht van natrekking.

Overdracht eigendom
De opstalgever zal elke overdracht van eigendom, hetzij onderhands, het zij bij authentieke akte onmiddellijk na ondertekening per aangetekend schrijven meedelen aan de stad.

Voor de toepassing van dit artikel wordt eveneens onder “overdracht” verstaan substantiële wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur van de opstalgever met invloed op de controle over het bedrijf. Onder de controle over een bedrijf wordt verstaan de juridische en feitelijke bevoegdheid om een beslissende invloed uit te oefenen op de aanstelling van de meerderheid van bestuurders of zaakvoerders en op de oriëntatie van het beleid.

Gebruikelijke voorwaarden
Voor het overige gelden gebruikelijke voorwaarden: verplichting tot verzekering, verbod van overdracht zonder toelating van de opstalgever, alle taksen en belastingen, energieverbruik, onderhoud van de op te richten sporthal is ten laste van de stad Antwerpen, …

Bovenvermelde voorwaarden zullen worden opgenomen in de af te sluiten overeenkomst.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het in opstal nemen van de grond voor de bouw van de sporthal op de site Bosuil aan volgende voornaamste voorwaarden goed:

Partijen
1) de nv KTM Beheer

Met akte van 12 december 2002 verleende de nv Antwerp Stadion, met zetel te Oude Bosuilbaan 54 te 2100 Deurne-Antwerpen aan de vzw Royal Antwerp Football Club een recht van opstal voor een perceel grond gelegen Kruiningen op het kadaster gekend onder Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceel nummers 255/N, 255/R, 255/H2, 226/E, 255/N/2, 255/C/3, 255/H3, 255/K3, 255/M3, 255/N3, 255/P3, 255/R3,  255/S3 en 255/X3 met een totale oppervlakte van zes hectare, tweeënnegentig are, tachtig centiare (6ha, 92a, 80 ca). Het recht van opstal werd verleend voor een termijn van 50 jaar met ingang van het verlijden van de akte.

Met akte van 4 augustus 2011 droeg de nv Antwerp Stadion de eigendom van de bovengenoemde grond over aan de nv KTM Beheer die bijgevolg nu de opstalgever is.

2) de vzw Royal Antwerp Football Club

Deze vereniging is momenteel opstalhouder van de volledige hierboven vermelde grond.

3) de stad Antwerpen

Gedeeltelijke afstand recht van opstal
De sporthal wordt opgericht op een gedeelte van 3 van de 14 percelen die de vzw Royal Antwerp Football Club in opstal heeft. De percelen zijn niet bebouwd.

De vzw Royal Antwerp Football Club doet afstand van haar recht van opstal op die drie percelen.

De nv KTM Beheer verleent de stad Antwerpen dan een recht van opstal op deze percelen.

Voorwerp
Voorwerp van het recht van opstal dat de stad Antwerpen verkrijgt zijn de percelen gelegen Kruiningen, op het kadaster gekend onder Antwerpen, 28ste afdeling, sectie A, perceel nummers 255 H3, 255 C3 en 255 S3.

De percelen worden vrij en onbelast in opstal gegeven aan de stad. Het behoort tot de taak van de notaris alle eventuele inschijvingen, overschrijvingen en kantmeldingen voor deze percelen te laten doorhalen.

Termijn
Het recht van opstal wordt verleend voor een termijn van 50  jaar.

Indien de opstalgever  een gelijkaardige bestemming wenst te geven aan het goed heeft de stad Antwerpen een voorkeurrecht op het einde van deze overeenkomst voor het afsluiten van een nieuw contract voor een termijn van 49 jaar onder de voorwaarden die dan in overleg tussen de partijen worden vastgesteld.

Vergoeding
De stad Antwerpen is geen vergoeding verschuldigd.

Bestemming
Het goed wordt in opstal verleend voor de oprichting en uitbating van overdekte sportinfrastructuur.

De stad Antwerpen zal de overdekte sportinfrastructuur na oprichting in eigen beheer uitbaten.

Inrichtingswerken
Met het oog op de realisatie van de bestemming zal de stad Antwerpen de werken uitvoeren opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning.

Eigendom constructies
De constructies en inrichtingen, die door de stad Antwerpen, met toelating van de opstalgever, worden opgericht, blijven eigendom van de stad Antwerpen gedurende de ganse duur van het recht van opstal. De opstalgever verklaart voor zoveel als nodig gedurende de duur van het recht van opstal afstand te doen van zijn recht van natrekking.

Overdracht eigendom
De opstalgever zal elke overdracht van eigendom, hetzij onderhands, het zij bij authentieke akte onmiddellijk na ondertekening per aangetekend schrijven meedelen aan de stad.

Voor de toepassing van dit artikel wordt eveneens onder “overdracht” verstaan substantiële wijzigingen in de aandeelhoudersstructuur van de opstalgever met invloed op de controle over het bedrijf. Onder de controle over een bedrijf wordt verstaan de juridische en feitelijke bevoegdheid om een beslissende invloed uit te oefenen op de aanstelling van de meerderheid van bestuurders of zaakvoerders en op de oriëntatie van het beleid.

Gebruikelijke voorwaarden
Voor het overige gelden gebruikelijke voorwaarden: verplichting tot verzekering, verbod van overdracht zonder toelating van de opstalgever, alle taksen en belastingen, energieverbruik, onderhoud van de op te richten sporthal is ten laste van de stad Antwerpen

Artikel 2

De stadsontvanger verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon
Aktekosten en ereloon te betalen aan notaris Celis, Kasteelpleinstraat , 2018 Antwerpen 1.500,00 euro (excl. 21 % BTW) budgetplaats:5291500000
budgetpositie:613
functiegebied:TDVS030103A00000
subsidie: sub_nr
fonds: intern
begrotingsprogramma:510010610
budgetperiode:1200
4005054104

Het  in opstal genomen geheel van aaneengesloten gronden op het kadaster gekend als: speelterrein 28ste afdeling, sectie A, nummer 255S3/deel met een oppervlakte van ongeveer 2712 m²door FI/BH/ABH in te boeken op vastgoednummer 11853 "Kruiningen grond sporthal 255S3" met vastgoedklasse 223000 voor een bedrag van 22,5 euro per m²; speelterrein 28ste afdeling, sectie A, nummer 255H3/deel met een oppervlakte van ongeveer 137 m² door FI/BH/ABH in te boeken op vastgoednummer 11855 "Kruiningen grond sporthal 255R3" met vastgoedklasse 223000 voor een bedrag van 22,5 euro per m²en sportterrein 28ste afdeling, sectie; A, nummer 255C3/deel met een oppervlakte van ongeveer 1579 m² door FI/BH/ABH in te boeken op vastgoednummer 11857 "Kruiningen grond sporthal 255c3" met vastgoedklasse 223000 voor een bedrag van 22,5 euro per m².

 

               

 

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
AG VESPA het recht van opstal verder afhandelen