Terug

2012_GR_00456 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Keerlus Moerelei - Ontwerp. Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 23/04/2012 - 19:00 Raadzaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Robert Voorhamme, schepen; Philip Heylen, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Marc Van Peel, schepen; Luc Bungeneers, schepen; Guy Lauwers, schepen; Güler Turan, schepen; Leen Verbist, schepen; Staf Neel, raadslid; Hilda Vienne, raadslid; Johan Van Brusselen, raadslid; Bob Hulstaert, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Ann Coolsaet, raadslid; Hugo Verhelst, raadslid; Erwin Pairon, raadslid; Claude Marinower, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Caroline Drieghe, raadslid; Youssef Slassi, raadslid; Wim Wienen, raadslid; Suzette Verhoeven, raadslid; George Ver Eecke, raadslid; Ergün Top, raadslid; Staf Wouters, raadslid; Chris Calluy, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Jurgen Verstrepen, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Sener Ugurlu, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bart Martens, raadslid; Eva Mangelschots, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Jo Vermeulen, raadslid; Eva Wuyts, raadslid; Seppe De Blust, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Kris Luyckx, raadslid; Ilse Buyst, raadslid; Nancy Verrijke, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Patrick Janssens, burgemeester-voorzitter; Nahima Lanjri, raadslid; Tanja Smit, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Bart De Wever, raadslid; Frank Hosteaux, raadslid; Eddy Baelemans, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris
2012_GR_00456 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Keerlus Moerelei - Ontwerp. Voorlopige vaststelling - Goedkeuring 2012_GR_00456 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Keerlus Moerelei - Ontwerp. Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 2.2.14 §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse regering op 15 mei 2009, dat zegt dat de gemeenteraad het ontwerp-RUP voorlopig vaststelt.

Aanleiding en context

De Vlaamse regering voorzag in 2005 in het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen een budget van 12,4 miljoen euro voor de realisatie van fietsprojecten. De fietsroute Hoboken-Hemiksem, die passeert aan het projectgebied, is daar een van.

Op 30 mei 2007 keurde de Vlaamse regering het bijzonder plan van aanleg (BPA) Keerlus Moerelei goed. Dit BPA werd opgemaakt door de stad Antwerpen. Het BPA voorzag in een een keerlus aan de terminus. Deze terminus zou een eindhalte vormen van de geplande tramlijn op de Sint-Bernardsesteenweg.

De Provinciale Auditcommissie (PAC) verklaarde de projectnota, waarin het voorontwerp fietsroute Hoboken-Hemiksem werd besproken en toegelicht, conform op 17 juni 2010 voor het gedeelte op Antwerps grondgebied.

Op de Provinciale Auditcommissie werd echter de vergunbaarheid van het fietspad in vraag gesteld.  Het voorstel kan, voor het gedeelte in de omgeving van de Sint-Bernardsesteenweg, niet vergund worden in het bestaand planologisch kader.  Dit planologisch kader is het BPA Keerlus Moerelei en de behoorlijk vergunde verkaveling aan de Den Haaglaan (HO 1970/V/0060 van 12 mei 1970). Daaropvolgend werd op een tweede overleg op 8 maart 2011 tussen nv BAM, de stad Antwerpen, de provincie en het Vlaams gewest besloten dat de stad Antwerpen als intiatiefnemende instantie zal optreden voor de opmaak van een RUP om het planologisch kader aan te passen. 

Op 26 augustus 2011 (jaarnummer 12860) keurde het college de projectnota fietsroute Hoboken-Hemiksem goed.

Op 30 september 2011 (jaarnummer 14092) nam het college kennis van het voorontwerp-RUP Keerlus Moerelei en keurde het hieraan gekoppelde communicatietraject goed. Dit voorontwerp-RUP beperkte het doel van het RUP tot het aanpassen van het bestaand planologisch kader in functie van de mogelijke realisatie van het fietspad.

Het voorliggend ontwerp-RUP vervangt het BPA Keerlus Moerelei volledig. De ruimtelijke inrichtingsprincipes van het gebied, die aan de grondslag lagen van het BPA, blijven behouden in het RUP. Het voorliggend ontwerp-RUP is een verdere uitwerking van het voorontwerp-RUP op basis van de adviezen zoals besproken op plenaire vergadering van 15 februari 2012.

Argumentatie

Een deel van de geplande fietsroute tussen Hoboken en Hemiksem is niet vergunbaar binnen het bestaande planologisch kader. Naast het gewestplan wordt dit kader bepaald door het BPA ‘Keerlus Moerelei’ en de verkavelingsvoorschriften voor de loten langs de Den Haaglaan; verkaveling HO 1970/V/0060 van 12 mei 1970.

In het RUP worden bijkomend volgende mogelijkheden voorzien:

  • aanleg in het projectgebied van fietspad tussen Hoboken en Hemiksem;
  • kleinschalige ondersteunende infrastructuur (dienstlokaal).

Wat betreft de landschappelijke integratie worden in het RUP volgende aanpassingen voorzien:

  • streekeigen beplanting;
  • bewerkstelligen van een visuele buffering tussen de keerlus en de bebouwing langs de Moerelei;
  • voorzien van opgaande begroeiing en struiklaag ter ondersteuning van het behoud en ontwikkeling van de vleermuizenhabitats van Fort 7 en Fort 8 en de nabije omgeving van de schans.

Advies GECORO

Het voorontwerp werd op 5 oktober 2011 voorgesteld aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijk ordening (GECORO). Het advies was gunstig. 

Advies plenaire

Op 15 februari 2012 vond de plenaire vergadering plaats met de deputatie, de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar en de andere adviserende diensten. Deze adviezen waren gunstig tot voorwaardelijk gunstig. Naar aanleiding van deze adviezen werd het voorontwerp-RUP aangepast. 

Advies districtsraad

Op 24 oktober 2011 (jaarnummer 1175) formuleerde de districtsraad Hoboken een gunstig advies over het voorontwerp-RUP Keerlus Moerelei. 

Milieueffectenrapportage (MER)

De MER-screening werd opgemaakt in 2011 op basis van het voorontwerp-RUP Keerlus Moerelei Oost dat ter kennisname voorlag aan het college op 30 september 2011 (jaarnummer 14092).  

aanvraag adressen adviesinstanties

8 november 2011

raadpleging adviesinstanties

28 november 2011

rappelbrief raadpleging adviesinstanties

5 januari 2012

verzending screeningsdossier naar dienst MER

18 januari 2012

beslissing dienst MER

27 januari 2012

Op 27 januari 2012 besliste de dienst MER, Vlaams gewest, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, dat het plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is. 

Watertoets

In toepassing van artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 moeten alle uitvoeringsplannen worden onderworpen aan een watertoets. Voor dit plan werd de watertoets onderzocht:

-       het plangebied is mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

-       het plangebied is niet infiltratiegevoelig;

-       het plangebied is zeer gevoelig voor grondwaterstroming. 

Het plangebied is grotendeels onverhard. Voor de realisatie van het plan zal zo minimaal mogelijk bijkomende verharding voorzien worden:

-         het fietspad gelegen langs de Moerelei en langsheen het spoor achter de woningen in de Den Haaglaan;

-         Keerlus: wat betreft de gedeeltelijke verharding van de zone in functie van het onderhoud (rond en tussen de sporen) zijn enkel grastegels toegestaan. Kleinschalige randinfrastructuur ‘dienstgebouw’ is toegelaten. 

Limitatieve opgave van op te heffen voorschriften 

Conform Artikel 2.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening worden volgende voorschriften opgeheven die strijdig zijn met het ruimtelijk uitvoeringsplan: 

-         verkaveling HO 1970/V/0060 van 12 mei 1970: opheffing verkavelingsvoorschriften voor de gedeelten van de loten langs de Den Haaglaan(bij Agentschap RO Antwerpen gekend als: 048/002(8)) gelegen in het plangebied;

-         BPA Keerlus Moerelei (Ministerieel Besluit 30 mei 2007): opheffing  artikel 1: zone voor keerlus en artikel 2: zone voor kleine landschappelijke elementen (KLE);

-         bestemmingen gewestplan:

  • opheffing artikel 14.4.4. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen geldt voor de parkgebieden;
  • opheffing artikel 5.1.1. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en gewestplannen geldt voor de woongebieden.

Juridische grond

Art. 2.2.13 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse regering op 15 mei 2009, die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).

Fasering

Stap

Datum

collegebesluit: kennisneming voorontwerp-RUP

30 september 2011 (jaarnummer 2011_CBS_14092)

districtsraad: advies

24 oktober 2011 (jaarnummer 1175)

GECORO: advies

5 oktober 2011

plenaire vergadering en adviezen

15 februari 2012

collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om ontwerp-RUP voorlopig vast te stellen

30 maart 2012

gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP

23 april 2012

openbaar onderzoek

7 mei 2012  tot en met 5 juli 2012

collegebesluit: sluiting openbaar onderzoek

 

GECORO advies

1 augustus 2012

collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om RUP definitief vast te stellen

31 augustus 2012

gemeenteraad: definitieve vaststelling

24 september 2012

deputatie: goedkeuring

 

 Data in vet/cursief zijn raming

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: sp.a, CD&V/N-VA, Open VLD, Groen!
Stemden nee: Vlaams Belang-Vlott

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Keerlus Moerelei voorlopig vast.

Het ontwerp-RUP bestaat uit een grafisch plan, een plan van de bestaande en juridische toestand, de stedenbouwkundige voorschriften en een toelichtingsnota. Het overschrijft volledig het bestaande BPA Keerlus Moerelei, dat werd goedgekeurd door de minister op 30 mei 2007.

Dit impliceert ook dat, conform Artikel 2.2.2. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, volgende voorschriften, die strijdig zijn met het ruimtelijk uitvoeringsplan, worden opgeheven: 

-         verkaveling HO 1970/V/0060 van 12 mei 1970: opheffing verkavelingsvoorschriften voor de gedeelten van de loten langs de Den Haaglaan(bij Agentschap RO Antwerpen gekend als: 048/002(8)) gelegen in het plangebied;

-         BPA Keerlus Moerelei (Ministerieel Besluit 30 mei 2007): opheffing  artikel 1: zone voor keerlus en artikel 2: zone voor kleine landschappelijke elementen (KLE).

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.