De overdracht van de gronden gebeurt kosteloos. De kosten voor de opmaak van het opmetingsplan, de notaris-, volmacht- en aktekosten worden door AG VESPA geraamd op 25.000,00 EUR. Deze raming is gebaseerd op de opmaak van een gebundelde akte waarin 21 deelpercelen betrokken zijn. Ongeveer 50 eigenaars geven een volmacht.
De kosteloos verworven eigendom wordt door de dienst financiën/boekhouding/algemene boekhouding toegevoegd aan vastgoednummer 20184120 met vastgoedklasse 224 voor een bedrag van 845,00 EUR.
De jaarlijkse kosten voor onderhoud van het over te dragen domein worden door de bedrijfseenheden stadsontwikkeling en stads- en buurtonderhoud, geraamd op 2.800,00 EUR.
De bedrijfseenheden stadsbeheer en stadsontwikkeling zullen de nodige budgetten gecompenseerd voorzien voor het onderhoud van het openbaar domein.
Artikel 43 &2, 12° van het Gemeentedecreet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot de onroerende goederen. De gemeenteraad is bevoegd om onroerende goederen te affecteren naar het openbaar domein.
Tussen de gebouwen met huisnummer 113 en 121 op de Mechelsesteenweg in het district Antwerpen situeert zich een steeg die sinds enkele jaren de verbinding maakt met het achterliggende Sint-Vincentiusziekenhuis. De aanleg van de straat kent een zeer verouderd profiel. De slecht liggende kasseiverharding en smalle voetpaden geven de steeg haar typisch verouderd uitzicht. Halverwege de straat liggen betonklinkers en verder is de steeg nog onverhard. In de steeg is openbare verlichting en verouderde riolering aanwezig in het beheer van de stad.
De steeg is geen eigendom van de stad, maar is verdeeld in 22 percelen en ±50 particuliere eigenaars. De steeg is nochtans publiek toegankelijk en geeft toegang aan meerdere woningen. De weg kan dus worden ondergebracht bij de openbare wegenis van de stad in verkeersrechtelijke zin maar niet bij het openbaar domein. De steeg is vermeld in de atlas van de buurtwegen maar is geen buurtweg.
De stad en het district Antwerpen ontvangen zeer regelmatig de vraag om de toestand van de straat te verbeteren. Het district Antwerpen is bevoegd voor de aanleg van het openbaar domein en wil investeren in de heraanleg van de steeg. Het college wenst de overdracht van de gronden te realiseren om de heraanleg te kunnen uitvoeren.
AG VESPA vroeg eerder aan de verschillende eigenaars om kosteloos afstand te doen van de gronden. Verschillende eigenaars wilden niet ingaan op dat aanbod omwille van de kosten van de overdracht en onduidelijkheid omtrent de plannen van de stad.
Op 19 november 2015 organiseerde het district Antwerpen een infovergadering met de eigenaars waarop duidelijkheid werd gegeven over de plannen van de stad en hoe de kostenverdeling zal verlopen.
De steeg is geen eigendom van de stad en kan daarom niet toebehoren tot het openbaar domein. De stad kan evenwel in bepaalde omstandigheden optreden op de openbare wegenis.
Aangezien de wegenis in privé- eigendom is, bestaat onduidelijkheid omtrent de aard van deze openbare weg. Daardoor bestaat het risico dat bij het uitvoeren van structurele herstellingswerken, eigenaars van de weg de werken stil laten leggen. De stad kan enkel structurele vernieuwingswerken uitvoeren in de steeg indien ze zelf eigenaar is van de gronden en de weg is geaffecteerd naar het openbaar domein. De verwerving van de gronden is daarom noodzakelijk. De kosten voor eventuele aankoop van de weg worden geraamd op 80.000,00 EUR.
In plaats van de gronden aan te kopen wil de stad de eigenaars vragen over te gaan tot de kosteloze overdracht van de percelen. Om de eigenaars hiervan te overtuigen wordt een praktische oplossing voorgesteld.
De stad zal alle kosten voor de overdracht zelf opnemen waardoor de eigenaars geen kosten hebben in de overdracht. De realisatie van de nieuwe wegenis en de overname van het beheer van de eigenaars levert een definitieve oplossing aan voor de huidige slechte aanleg.
Het projectgebied wordt afgebakend aan de hand van de ruimtelijke grenzen van het terrein. Aan de Mechelsesteenweg volgt het project de bestaande rooilijn. Aan de andere zijde wordt de parking afgebakend ter hoogte van het bestaande poortje. Tussenliggend wordt de bouwlijn van de bestaande gebouwen aangehouden. Het betreft een gebied van ongeveer 845m².
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12408) legde het college de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid stadsbeheer vast. Artikel 4 § 2 punt 2.1 van de beheersovereenkomst met AG VESPA, zoals goedgekeurd door het college van 8 mei 2015 (jaarnummer 3748) bepaalt dat AG VESPA instaat voor de afhandeling van het kopen en verkopen van het stedelijk bedrijfsvastgoed.
AG VESPA wordt aangesteld om de kosteloze verwerving te begeleiden.
Het district Antwerpen geeft gunstig advies.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de kosteloze verwerving van de wegenis aan de Mechelsesteenweg 113-121, kadastraal gekend te Antwerpen, goed.
De gemeenteraad keurt de affectatie van de overgedragen grond in het openbaar domein van de stad Antwerpen goed.
De financieel beheerder verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Notariskosten AG VESPA | 25.000,00 EUR | budgetplaats:5291500000 budgetpositie:613 functiegebied:1TSB110101A00000 subsidie:SUB_NR fonds:INTERN begrotingsprogramma:1SA070119 budgetperiode:1600 |
volgt later |