Terug

2016_GR_00112 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Bijzondere procedure. Zaak van de wegen - 20152386. District Antwerpen. Halenstraat ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 22/02/2016 - 19:30 Raadzaal stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Annemie Turtelboom, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Philip Heylen, schepen; Freya Piryns, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2016_GR_00112 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Bijzondere procedure. Zaak van de wegen - 20152386. District Antwerpen. Halenstraat ZN - Goedkeuring 2016_GR_00112 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Bijzondere procedure. Zaak van de wegen - 20152386. District Antwerpen. Halenstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Onderzoek

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 17 september 2015 tot 17 oktober 2015. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 30 oktober 2015. De procedure is uitgevoerd overeenkomstig de bepalingen van voornoemd besluit inzake de openbaarmaking. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend bij het Departement Ruimte Vlaanderen, afdeling Antwerpen, in toepassing van de bijzondere procedure van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar verzoekt de stad om:

  • een openbaar onderzoek te organiseren;
  • een advies uit te brengen over de aanvraag;
  • de zaak van de wegen aan de gemeenteraad voor te leggen.

AanvragerStad Antwerpen gemeente, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

Ligging van het perceelHalenstraat ZN, 2060 Antwerpen

Kadastrale gegevens: (afd. 5) sectie E 0 en (afd. 7) sectie G 0

De aanvraag omvat: bestratingswerken in de Halenstraat

Ontvangst adviesvraag: 3 september 2015

Dossiernummer: 20152386

Argumentatie

Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

Het goed is gedeeltelijk gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012.Volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan ligt het goed in een artikel 7 zone voor publiek domein - (pu).

Het goed is gedeeltelijk gelegen binnen de grenzen van het bijzonder plan van aanleg BPA Stedelijk Park Spoor Noord, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 juni 2005. Volgens dit bijzonder plan van aanleg ligt het goed in een zone voor openbare wegenis 1. Deze zone wordt in hoofdzaak gekenmerkt door openbare wegenis.

Het eigendom is gedeeltelijk gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

Het eigendom is gedeeltelijk gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen).Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor stedelijke ontwikkeling.Dit gebied is bestemd voor industriële, ambachtelijke en agrarische activiteiten, kantoren, kleinhandel, dienstverlening, recreatie, wonen, verkeer en vervoer, openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen, en dit voor zover deze functies verenigbaar zijn met hun onmiddellijke multifunctionele stedelijke omgeving.De stedenbouwkundige aanleg van het gebied, de bijhorende voorschriften betreffende terreinbezetting, vloeroppervlakte, hoogte, aard en inplanting van de gebouwen met bijhorendevoorzieningen, en de verkeersorganisatie in relatie met de omringende gebieden, wordenvastgesteld in een bijzonder plan van aanleg vooraleer het gebied kan ontwikkeld worden. Ook het wijzigen van de functie van bestaande gebouwen kan pas na goedkeuring van een bijzonder plan van aanleg.

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het gewestplan, het ruimtelijk uitvoeringsplan en het bijzonder plan van aanleg.

Gewestelijke verordeningen

Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1977 houdende de vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Gemeentelijke verordeningen

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.

Interne adviezen

Geen.

Toetsing aan de wettelijke en reglementaire verordeningen

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan, het bijzonder plan van aanleg en het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De verordening voetgangersverkeer is van toepassing op de aanvraag. De aanvraag stemt hiermee overeen.

De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de bouwcode. Het ontwerp voldoet hieraan.

Beoordeling

De aanvraag betreft het uitvoeren van bestratingswerken in de Halenstraat (inclusief lokale verplaatsing tramsporen). De Halenstraat grenst aan de noordkant aan park spoor noord en de treinspoorlijn en aan de zuidkant aan bebouwing. De tram rijdt door de Halenstraat in het oosten richting Van Kerckhovenstraat en in het westen richting Schijnpoortweg.

De straat is opgebouwd uit twee rijstroken, een voetpad aan beide zijden en parkeerstroken aan de zuidkant. De trambaan valt samen met de rijweg. Het is een straat met dubbelrichtingsverkeer. Aan de noordkant werd een strook tussen het tramspoor en het voetpad aangelegd met rode betonstraatstenen als fietspad. De rijweg is aangelegd met straatkeien. De voetpaden zijn uitgevoerd in betonstraatstenen of betondals. Van de Veldstraat tot het kruispunt met de Schijnpoortweg telt de Halenstraat drie rijstroken en zijn er geen parkeervakken. Op het kruispunt met de Schijnpoortweg zijn er vier rijstroken. De Onderwijsstraat telt één rijstrook en de Pothoekstraat telt er drie.

Na heraanleg zal de Halenstraat van noord naar zuid voorzien zijn van een voet- en fietspad, een rijweg met twee rijstroken (dubbelrichtingsverkeer) en tramsporen, parkeerstroken (enkel tussen de Viséstraat en de Meloenstraat) en een voetpad. Tussen de Meloenstraat en de Veldstraat worden de tramsporen verplaatst richting de huizen. De halteplaats wordt ter hoogte van Schijnpoort opgeschoven richting Veldstraat.

De rijweg heeft een breedte van overwegend 6,20 meter. Richting Schijnpoortweg versmalt de rijweg eerst tot 5,23 meter om dan te verbreden tot vier rijstroken. De rooilijnen blijven ongewijzigd.

Het pleintje aan Schijnpoortweg wordt heringericht en opgefrist, waarbij 1 extra plataan wordt aangeplant om meer beschutting te bieden tot het drukke kruispunt. Onder beide bomen wordt telkens een los groepje met zitbanken ingeplant. Na heraanleg zal ook het snelheidsregime in de Halenstraat omgevormd worden naar een zone 30.

Het voet- en fietspad aan de noordzijde wordt aangelegd met zwart beton, de rijweg met zwarte bitumineuze verharding, de parkeerstroken met straatkeien (opvoegen met split) en het voetpad aan de zuidzijde met grijze betonstraatstenen.

Er zijn geen rioleringswerken voorzien, behoudens beperkte aanpassingen aan enkele toezichtputten en de aansluiting van de straatkolken.

De stedenbouwkundige geschiktheid van het ontwerp dient aan de hand van de geldende voorschriften te worden beoordeeld. Vastgesteld wordt dat de aanvraag hieraan voldoet.

Bij het beoordelen van de aanvraag moet de aanvraag tevens afgetoetst worden aan zijn verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening. Het gedeelte van de Halenstraat tussen de Veldstraat en het kruispunt van de Schijnpoortweg is onderdeel van een fietsroutenetwerk, welke in westelijke richting aansluit op de fietsroute in Park Spoor Noord. In de bestaande toestand is deze verbinding ontoereikend voor de fietser omwille van de zeer krappe ruimte en ongebruiksvriendelijke wegverharding. Ook voor de rest van de straat is het fietscomfort ontoereikend. Het belangrijkste uitgangspunt voor de heraanleg van Halenstraat is om deze ontbrekende fietsverbinding te kunnen realiseren en ook het fietscomfort te verhogen. In het gedeelte tussen de Veldstraat en de Meloenstraat is de profielbreedte echter heel beperkt. Er is te weinig ruimte om aan beide straatzijden volwaardige enkelrichtingsfietspaden (en voetpaden) te voorzien. Er werd daarom in ontwerp voor gekozen om een gemengde zone voor fietsers en voetgangers langs de kant van de spoorwegberm/parkzijde te voorzien.

Daarnaast vervult de Halenstraat een belangrijke openbaarvervoersfunctie. In het ontwerp wordt voorzien om de halteplaats stad uitwaarts ter hoogte van Schijnpoort op te schuiven richting Veldstraat. Op die manier kan een toegankelijke halte worden aangelegd. 

Conclusie

Gelet op het voorgaande is de aanvraag stedenbouwkundig aanvaardbaar en verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening.

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het aanvraagdossier, de beschrijvende nota en in het bijzonder het plan over de heraanleg van de Halenstraat (dossiernummer SWOU07896).

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de herinrichting en de nieuwe uitrusting van de Halenstraat, zoals voorzien op het ingediende plan.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • plan.pdf