De stad Antwerpen en Vlaams Energie Agentschap voorzien een financiële bijdrage aan Eandis als volgt:
Eandis staat in voor het saldo aan kosten.
De toelage zal beschikbaar gesteld worden na de goedkeuring van de interne kredietaanpassing.
Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
Gemeentedecreet, artikel 148, is van toepassing voor de goedkeuring van een toelage door de gemeenteraad.
Op 26 oktober 2015 (jaarnummer 541) keurde de gemeenteraad het geactualiseerde klimaatplan 2015-2020 goed. Dit klimaatplan besteedt ruime aandacht aan de impact van prosociaal gedrag op het behalen van de CO2-doelstelling van de stad Antwerpen. Het roept enerzijds Vlaanderen op om een Behavioral Insights Team op te richten. Anderzijds wenst de stad ook zelf pilootprojecten op lokale schaal in te richten. Geslaagde gedragsinterventies zijn immers zeer kostenefficiënt, verhogen aldus sterk de efficiëntie en effectiviteit van de beschikbare financiële middelen en werken langdurig door. Twee maatregelen in het klimaatplan verwijzen expliciet naar de problematiek van de open winkeldeuren:
Stadslab2050, het stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen helpt versnellen, richtte samen met Eandis, Smart Grid Flanders, Unizo en stad Antwerpen “Energie voor het Antwerpse hart" in. De finaliteit van dit thematische spoor was het lanceren van projecten om verbetering van de energie-efficiëntie in het commerciële hart van Antwerpen te versnellen. Eén van de projecten werd door Eandis geïnitieerd, met name "Klant binnen, verlies buiten". Geopende winkeldeuren betekenen een groot verlies aan energie en dus een kost voor de winkelier en voor het milieu. Dit op een creatieve manier tegengaan zonder de winkelervaring negatief te beïnvloeden en zonder verlies van klanten is de opdracht van het project "Gesloten winkeldeuren".
Het project heeft 3 fasen:
Op basis van de inventarisatie van besparingsmogelijkheden blijkt dat (telkens ten opzichte van continu openstaande deuren):
Eandis en partners concluderen op basis van dit onderzoek dat gedragsbeïnvloeding het meeste impact heeft en dat het dus zinvol is over te gaan naar fase 2 en fase 3 om het project concreet uit te rollen. De verschillende partners hebben vervolgens de mogelijkheid om de onderzoeksresultaten te integreren in hun beleid inzake energie-efficiëntie.
Eandis, VEA, Unizo en stad Antwerpen engageren zich om samen fase 2 en 3 op te zetten om een optimaal concept uit te werken en zo te komen tot meer en meer (energiebesparing dankzij) gesloten winkeldeuren in Antwerpen. Eandis is projecteigenaar. Het project loopt in het voorjaar 2016. Eandis gunde fase 2 en 3 via een gesloten procedure aan Haystack.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.
De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Eandis inzake het project 'gesloten winkeldeuren' van 23 februari 2016 tot 31 december 2016 goed.
De gemeenteraad keurt de toelage van 18.150,00EUR aan Eandis voor de uitvoering van dit project goed.
De financieel beheerder verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Eénmalige toelage aan: Eandis cvba ondernemingsnummer NBE0477445084 SAP 1000004081 |
18.150,00EUR |
budgetplaats:5152500000 Budget zal beschikbaar zijn na de goedkeuring van de interne kredietaanpassing |
nvt |