In een brief aan het stadscollege en de districtsraadsleden van Wilrijk windt de firma Essers er geen doekjes om : niets zal hen tegenhouden om het nog resterende deel van het Ferrarisbos te kappen.
In het voor-ontwerp-groenplan wordt dit nog niet gekapte deel van het Ferrarisbos duidelijk omschreven als een te behouden deel binnen het bestaande landschap.
Uit de krant vernemen we dat de schepen stelt dat de firma Essers in deze weinig te vrezen heeft.
Graag had ik van de schepen een antwoord gekregen op volgende concrete vragen :
- als er een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor het kappen van het laatste nog resterende deel van het Ferrarisbos in Wilrijk door Essers wordt ingediend, zal de schepen dan aan het college voorstellen om deze vergunning ook effectief af te leveren ?
- Zal deze vergunning tot het kappen van die bomen gekoppeld dienen te zijn aan een aanvraag tot vergunning voor het realiseren van het betrokken bedrijventerrein, of hoeft één en ander niet met mekaar verbonden te zijn ? Het recente verleden leert alleszins dat Essers dergelijke vergunningsaanvragen wel koppelt, maar op het terrein geen bebouwing realiseert.
- Zal de schepen in de besluitvorming rekening houden met het recent door het Vlaams Parlement goedgekeurde plan om de meest waardevolle zonevreemde bossen in Vlaanderen te beschermen tegen het kappen ?
- Zal de schepen bij een mogelijk verzoek tot kappen van het laatste resterende deel van het Ferraisbos rekening houden met het voorontwerp Groenplan, zoals opgesteld en goedgekeurd door het college ?
Deze interpellatie wordt samen besproken met de interpellatie met motie van raadslid Mertens (2016_IP_00042 en 2016_MOT_00007).
Raadslid Mertens houdt zijn interpellatie met motie en ook raadslid Giebens houdt zijn interpellatie.
Schepen Van de Velde geeft antwoord op de vragen.
Raadsleden Mertens en Giebens houden nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en raadpleegbaar via de website van de stad Antwerpen.