Om de bezorgdheid van de financieel beheerder over de wetmatigheid van het voorliggend besluit weg te nemen, beslist het college om het besluit op eigen verantwoordelijkheid te nemen en hem van zijn verantwoordelijkheid te ontslaan. Het meningsverschil tussen college en financieel beheerder zou in deze hoogdringende omstandigheden tot onredelijke gevolgen leiden.
Een voetbalstadion kan een levendige ontmoetingsplaats zijn die een meerwaarde betekent voor de supporters, de buurt, het district en de stad. In een stadioncomplex zijn allerlei activiteiten mogelijk die een meerwaarde kunnen betekenen voor de supporters en de buurt.
Het Bosuilstadion was dringend toe aan renovatie. De oudste delen van het stadion zijn meer dan 90 jaar oud waardoor de veiligheid van sommige delen niet meer gegarandeerd kon worden.
De Royal Antwerp Football Club vzw, hierna RAFC vzw, had plannen om tribune 1 te vervangen door een nieuwe tribune. Hiervoor werd een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid. Het ingediende subsidiedossier werd onvoldoende hoog gerangschikt om voor subsidiëring in aanmerking te komen. Daarop heeft de club beslist om tribune 1 niet te vervangen door een nieuwe maar om deze tribune grondig te renoveren.
Het college besloot op 10 januari 2014 (jaarnummer 271) principieel om de subsidieaanvraag van de club bij de Vlaamse Overheid voor de vernieuwing van tribune 1 te ondersteunen en eveneens om dit project ook zelf financieel te ondersteunen. Dit onder meer gelet op de maatschappelijke impact en meerwaarde van RAFC vzw. Er is namelijk vanuit de club bijzondere aandacht voor gemeenschapswerking en -vorming. Dit uit zich onder andere in verschillende projecten zoals de Homeless Cup (voetbalwerking voor dak- en thuislozen), Antwerp G-Fans (supportersclub voor mensen met een beperking), recreatief pleintjesvoetbal (laagdrempelig voetbalaanbod in samenwerking met buurtsport) en dergelijke.
Het college keurde op 24 april 2015 (jaarnummer 3564) de collegiale brief goed waarin aan de club werd bevestigd dat de investeringssubsidie voor renovatie van tribune 1 nominatief staat opgenomen in de het meerjarenplan van de stad overeenkomstig de beslissing van het college van 10 januari 2014 (jaarnummer 271).
Tribune 1 van het Bosuilstadion werd in tussentijd reeds gerenoveerd waardoor deze terug op een veilige manier gebruikt kan worden. De gerenoveerde tribune 1 werd opengesteld voor het publiek vanaf 23 augustus 2015.
Ondertussen heeft de Vlaamse overheid op 2 februari 2016 gecommuniceerd dat RAFC vzw alsnog in aanmerking komt voor een toelage, met een bedrag van 250.000 EUR, voor de gemaakte kosten in het kader van de renovatie van tribune 1 van het Bosuilstadion.
Op 14 februari 2016 (jaarnummer 1041) besliste het college de betoelagingsovereenkomst met RAFC vzw voor de renovatie van tribune 1 van het Bosuilstadion ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
In uitvoering van de collegebeslissing van 10 januari 2014 (jaarnummer 271) en in functie van de uitbetaling van de toelage, wordt een betoelagingsovereenkomst afgesloten tussen de stad en RAFC vzw.
Enerzijds worden hierin de modaliteiten bepaald met betrekking tot de effectieve uitbetaling van de toelage. Onder andere wordt hierin bepaald dat:
Bijkomend is opgenomen dat de intensiteit van alle gecumuleerde steun voor de renovatie van tribune 1 van het Bosuilstadion 70% van de totale investeringsuitgave niet mag overschrijden.
Anderzijds worden in deze overeenkomst de engagementen van RAFC vzw vastgelegd. Zo is onder andere de maatschappelijke return die dient gerealiseerd te worden door RAFC vzw opgenomen in de overeenkomst. De club engageert zich onder andere om haar jeugdwerking en de spelers van het eerste elftal in te schakelen in de activatie van kansengroepen door middel van een sportieve doelgroepwerking ten einde de sportparticipatie in Deurne-Noord en omgeving te vergroten.
Om de maatschappelijke return te evalueren wordt een stuurgroep opgericht met afgevaardigden van RAFC vzw, de stad en het district Deurne. Deze stuurgroep zal elk half jaar evalueren welke initiatieven er werden gerealiseerd en welke aanpassingen of bijkomende initiatieven aangewezen zijn.
Eveneens is de verplichting opgenomen voor RAFC vzw dat, minstens gedurende 5 jaar te rekenen vanaf de ingebruikname van de gerenoveerde tribune 1 van het Bosuilstadion, moet voldaan zijn aan de voorwaarden zoals opgenomen in het Ministerieel besluit van 1 februari 2016 betreffende de herverdeling van de investeringssubsidies voor de realisatie van multifunctionele voetbalstadions met een maatschappelijke return. RAFC vzw verleent de stad inzage in de jaarlijkse rapportering en uitkomst van de controle, opgenomen in artikel 9 en 10 van het Ministerieel besluit van 1 februari 2016.
Bij dit besluit werden 4 amendementen ingediend:
De gemeenteraad keurde deze amendementen niet goed.
Dit besluit werd goedgekeurd met 35 stemmen voor, 14 raadsleden hebben zich onthouden.
Stemden ja (35): de heren Van Peel, Dewinter, Van Campenhout, Annemans, Gantman, De Wever, Valkeniers, Van Osselaer, Janssen, Mertens, mevrouwen Turtelboom, Homans, de heren Van de Velde, Chebaa Amimou, mevrouwen Branders, Matushina, de heer Kennis, mevrouwen Bastiaens, Leys, Ait Daoud, Geets, Aydemir, de heer Klaps, mevrouw Meirsman, de heer Rochtus, mevrouwen Giveron, Vrints, de heren Laenens, Van Esbroeck, Loveniers, Feyen, Goedtkindt, Vereecken, mevrouw Fatima Talhaoui en de heer Van Duppen.
Hebben zich onthouden (14): mevrouw Van Brempt, de heer Voorhamme, mevrouw Turan, de heer Bachar, mevrouwen De Coninck, Verbist, Fauzaya Talhaoui, Akbas, van Gool, de heer Wassenberg, mevrouw Kherbache, de heren Vanbesien, Giebens en mevrouw Kastit.
De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst met RAFC vzw goed voor de renovatie van tribune 1 van het Bosuilstadion.
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Royal Antwerp Football Club vzw |
900.000,00 EUR |
budgetplaats: 5115000000 |
4505054033 |