Terug

2017_CBS_07448 - Slim naar Antwerpen. Toelagereglement "Marktplaats voor mobiliteit" - Spoor 2. Wijziging - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/09/2017 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2017_CBS_07448 - Slim naar Antwerpen. Toelagereglement "Marktplaats voor mobiliteit" - Spoor 2. Wijziging - Goedkeuring 2017_CBS_07448 - Slim naar Antwerpen. Toelagereglement "Marktplaats voor mobiliteit" - Spoor 2. Wijziging - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

In het budget 2018 wordt voor de projectoproep in totaal 500.000,00 EUR voorzien. Dit onder voorbehoud van goedkeuring door het college, de gemeenteraad en de hogere overheid.

Boekingsadres:

omschrijving bedrag boekingsadres bestelbons

Lancering marktplaats mobiliteit:

tweede projectoproep - spoor 2

500.000,00 EUR

budgetplaats: 5150500000

budgetpositie: 649600

functiegebied: 1SMB050302A00000

subiside: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 1SA030200

budgetperiode: 1800

niet van toepassing

Aanleiding en context

Op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7529) keurde het college de 'Marktplaats voor mobiliteit'-driesporenaanpak goed. Hierdoor kunnen mobiliteitsaanbieders:

  1. een partnerschap aangaan met ‘Slim naar Antwerpen’;
  2. intekenen op de projectoproep ‘Marktplaats voor mobiliteit’;
  3. een offerte indienen in het kader van een Europese onderhandelingsprocedure om spitsmijdingen te realiseren binnen de ‘Marktplaats voor mobiliteit’.

De eerste projectoproep werd voor de eerste keer gelanceerd op 6 september 2016. Projectvoorstellen konden ingediend worden tot uiterlijk 1 november 2016. Er werden in totaal 22 projecten ingediend door 17 verschillende mobiliteitsaanbieders en andere marktpartijen.

Op 24 oktober 2016 (jaarnummer 654) keurde de gemeenteraad het toelagereglement voor de projectoproep  'Marktplaats voor mobiliteit', spoor 2, goed.

In januari 2017 werden na de eerste projectoproep, tien projecten geselecteerd, waaronder vier logistieke projecten en zes gericht op personenmobiliteit. Deze projecten kwamen in aanmerking voor verdere ondersteuning van Slim naar Antwerpen.

Gezien het succes van deze eerste projectoproep en de groeiende vraag van geïnteresseerde mobiliteitsaanbieders, is in september 2017 de lancering van een soortgelijke tweede projectoproep gepland. Op 9 juni 2017 (jaarnummer 5354) keurde het college de lancering voor de tweede projectoproep 'Marktplaats voor mobiliteit' goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt nu de wijzigingen van het goedgekeurde toelagereglement naar aanleiding van de lancering van de tweede projectoproep, spoor 2, ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.

Argumentatie

Door de ervaring met de begeleiding van de projecten uit de eerste projectoproep blijkt de noodzaak voor een aantal aanpassingen in het bestaande toelagereglement.

  • Er werden een aantal wijzigingen aangebracht waardoor het reglement niet langer tijdsgebonden is en kan dienen voor meerdere soortgelijke projectoproepen in de toekomst.
  • Het begrip ‘spitsmijding' werd vervangen door ‘congestievermindering’. Dit is een ruimer en minder stringent begrip waarbij de doelstelling voor minder voertuigen op de weg toch nog duidelijk wordt vooropgesteld.
  • De vooropgestelde doorlooptijd voor implementatie van het project wordt gewijzigd van 6 maanden naar 1 jaar. De projecten zijn gericht op het ontplooien van oplossingen die op korte termijn implementeerbaar zijn en die effectief bijdragen aan vlot, efficiënt en betrouwbaar personen- en vrachtverkeer. In de praktijk blijkt de vooropgestelde termijn van 6 maanden echter te kort om een project te implementeren waardoor de termijn verlengd wordt naar 1 jaar.
  • De financiële toelage zal worden verspreid over vaste mijlpalen in plaats van over variabele mijlpalen. De financiële toelage is een prestatievergoeding gekoppeld aan de verwachte impact die gecreëerd zal worden door de voorgestelde oplossing (time shift, modal shift of efficiëntieslag). 25% van de financiële toelage kan als voorschot bij de start van het project betaald worden. De overige 75% wordt uitbetaald indien de prestaties geleverd zijn.
    Om praktische redenen kunnen de mijlpalen voor uitbetaling van dit bedrag in het gewijzigde reglement niet meer door de kandidaat zelf in het plan van aanpak van de aanvraag worden benoemd maar worden ze vastgelegd over drie vaste termijnen, met name na 6 maanden, 1 jaar en 1,5 jaar. De kandidaat dient in het projectvoorstel nog wel aan te geven of hij een voorschot van 25% vraagt en welk percentage van de toelage hij per mijlpaal voorziet.
  • De opgelegde selectiecriteria worden uitgebreid met een bijkomend subcriterium 'aantoonbaarheid'. Het belang van de aantoonbaarheid van de werkelijk meetbare toedracht aan congestievermindering wordt hierdoor extra benadrukt.
  • Overige wijzigingen zijn beperkt en betreffen aanvullingen ter verduidelijking die niets wijzigen aan de essentie van het artikel ter zake. 

Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.

Beleidsdoelstellingen

3 - Mobiele stad
1SMB05 - Bij grote werven op het publiek domein met invloed op de verkeersstromen, zorgt een doelgerichte aanpak van minder hinder voor een beperking van de economische en/of sociale schade
1SMB0502 - De bereikbaarheid is gegarandeerd door alternatieve vervoersmodi en -routes en door een waaier van begeleidende maatregelen tijdig te voorzien

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het toelagereglement van de projectoproep ‘marktplaats voor mobiliteit’ goed, waardoor:

  • het reglement niet meer tijdsgebonden is en kan dienen voor meerdere soortgelijke projectoproepen in de toekomst;
  • het begrip ‘spitsmijding’ vervangen wordt door ‘congestievermindering’;
  • de vooropgestelde doorlooptijd voor implementatie van het project wordt gewijzigd van 6 maanden naar 1 jaar;
  • de financiële toelage zal worden verspreid over vaste mijlpalen in plaats van over variabele;
  • de selectiecriteria worden uitgebreid met een bijkomend subcriterium 'aantoonbaarheid'.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de bijkomende aanvullingen ter verduidelijking van het toelagereglement van de projectoproep ‘marktplaats voor mobiliteit’ goed.

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het toelageregelement van de projectoproep ‘marktplaats voor mobiliteit’.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen