Terug

2017_CBS_05345 - Duurzame stad - Samen Klimaatactief. Concessieovereenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2017 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2017_CBS_05345 - Duurzame stad - Samen Klimaatactief. Concessieovereenkomst - Goedkeuring 2017_CBS_05345 - Duurzame stad - Samen Klimaatactief. Concessieovereenkomst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De concessiegever (stad Antwerpen) heeft het ingediende voorstel van de enige kandidaat beoordeeld op basis van de beoordelingscriteria zoals opgenomen in de concessieleidraad. De kandidaat voldoet aan de  toelatingsvoorwaarden en geschiktheidscriteria die waren bepaald in de concessieleidraad. De bedrijfseenheden stadsontwikkeling, energie en milieu Antwerpen (SW/EMA) en ondernemen en stadsmarketing, business en innovatie (OS/BI) stellen voor om het beheer van Samen Klimaatactief te laten gebeuren door Samen Klimaatactief BVBA, en met Samen Klimaatactief een overeenkomst uit te werken en te laten ondertekenen.

Kandidaat

Samen Klimaatactief BVBA is een  vennootschap in oprichting. Jan Jaeken is de oprichter en aandeelhouder en richt de vennootschap op na gunning. Hij is tevens de oprichter van Milvus dat in de voorbije periode verantwoordelijk was voor de uitbouw van het portaal Samen Klimaatactief.  

Motivatie:
 

Beoordeling

1

Visie op de opdracht, in het bijzonder op governance, portaal en community 

25/30

2

Plan van aanpak, in het bijzonder over governance, portaal, community, continuïteit van de dienstverlening

35/40

3

Netwerk en toegevoegde waarde hiervan

25/30

Totaal

 

85/100


Visie

De inschrijver articuleert een heel goede visie op de domeinen governance, portaal en community. Hij stelt een strikte scheiding voor tussen het operationaliseren van Samen Klimaatactief en het bewaken van de doelstellingen van Samen Klimaatactief. In een adviesraad zetelen strategische partners en deze bewaken de doelstellingen. Aan stad Antwerpen wordt gevraagd om hierin mee te zetelen. De onderneming zorgt voor de operationalisering van Samen Klimaatactief. De adviesraad komt niet tussen in de operationalisering. Samen Klimaatactief moet zelfbedruipend zijn. Het succes en de inkomsten van Samen Klimaatactief zijn dan ook sterk afhankelijk van het succes van de community. De inschrijver focust overtuigend daarop en ontwikkelt ook interessante andere inkomensstromen. De inschrijver vult het platform in de komende periode inhoudelijk verder aan met relevante informatie en actualiseert waar nodig. Eventuele inhoudelijke uitbreidingen worden voorgelegd aan de adviesraad. 

Plan van aanpak 

Het plan van aanpak lijst overtuigend een aantal actiepunten op inzake het beheer en de uitbreiding van de community zoals de communicatie, het werken met een charter/ label / award en de structurele samenwerking met derde partijen. De inschrijver overtuigt ook zeer op het gebied van de continuïteit. Indien nodig kan Milvus de activiteiten van Samen Klimaatactief overnemen. 

Netwerk

De inschrijver toont aan dat hij over de relevante contacten beschikt om deze opdracht tot een succes te maken. De inschrijver stelt uitdrukkelijk dat Milvus, evenals Jan Jaeken zelf, haar kennis, expertise en netwerk ter beschikking stelt van Samen Kimaatactief BVBA. Jan Jaeken is een referentie in de Vlaamse energiewereld en is onder andere

  • voorzitter van de raad van bestuur van Flux50. Flux50 heeft van de Vlaamse Regering als één van de vijf speerpuntclusters het exclusieve mandaat gekregen om de energietransitie in Vlaanderen mee te realiseren en daardoor economische waarde voor de ondernemingen in Vlaanderen te creëren;
  • lid van de raad van bestuur van het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED) en treedt op als verbinding tussen de energiemarkten enerzijds en industrie en gebouwenwereld anderzijds. Het doel van deze community is energie-efficiëntie in gebouwen en industrie actief te promoten. 

Aanleiding en context

In het Antwerpse klimaatplan, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 oktober 2015 (jaarnummer 541), is als actie opgenomen dat de stad Antwerpen voor de tertiaire sector een instrumentarium zal ontwikkelen om bedrijven te stimuleren tot en te ondersteunen bij maatregelen en investeringen met betrekking tot energie-efficiëntie en duurzame energie. Uit de emissie-inventaris van broeikasgassen blijkt immers dat de sector in vergelijking met huishoudens en stedelijke organisatie minder bijdraagt aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen. De stad Antwerpen had naar deze doelgroep dan ook nog geen specifiek aanbod. Hier is dus nog veel potentieel om de komende jaren CO2 te besparen.

Op 18 september 2015 (jaarnummer 7750) gunde het college de opdracht “Het uitwerken van een concept ter ondersteuning van de tertiaire sector en industrie met betrekking tot energie-efficiënte en duurzame energie in samenwerking met stakeholders” aan het bedrijf DNV GL. Deze opdracht paste in de uitvoering van de flankerende maatregel "MT.14 – Oprichting van een centrale helpdesk energiezorg" van het stedelijke klimaatplan. De opdracht was de ontwikkeling van een businessplan (dat los van subsidies van de stad kan functioneren) voor een instrument ter ondersteuning en stimulering van de tertiaire sector met als doel CO2-besparing. Het college nam op 1 juli 2016 (jaarnummer 5938) kennis van de belangrijkste conclusies van deze opdracht. 

Het college besliste op 23 september 2016 (jaarnummer 8199) om de opdracht "Implementatie van een ondersteunend en stimulerend aanbod aangaande energie-efficiëntie en duurzame energie voor de tertiaire sector en lichte industrie" te gunnen aan de firma Milvus nv. Milvus werkt daartoe Samen Klimaatactief uit. 

Het college besliste op 21 april 2017 (jaarnummer 03723) om het verdere beheer en uitbouw van Samen Klimaatactief toe te wijzen aan een concessiehouder. Daartoe werd een concessieleidraad en concessieovereenkomst ontwikkeld.

Algemene financiële opmerkingen

Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de stad. De concessiehouder is volledig verantwoordelijk voor het beheer van Samen Klimaatactief. Onder voorbehoud van de goedkeuring door het college zal de stad in samenwerking met Samen Klimaatactief een award (financiële of materiële beloning) uitkeren. De modaliteiten worden later vastgelegd en ter goedkeuring aan het college voorgelegd. Dit budget wordt dan mee voorzien in de begroting.  

Beleidsdoelstellingen

1 - Woonstad
1HWN01 - Antwerpen is een duurzame stad
1HWN0102 - Een onderbouwd, gedragen en ondersteunend energie- en milieubeleid is gevoerd en het goede voorbeeld is door onszelf gegeven
1HWN010201 - Leefmilieu en duurzaamheid maken consequent deel uit van de stedelijke beleidsplanning en -uitvoering
1HWN010201PA1579 - Klimaatplan - Tertiaire sector - Ondersteunend aanbod (MT.14)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat de concessie van openbare dienst voor het beheren van Samen Klimaatactief wordt toegewezen aan Samen Klimaatactief BVBA.

Artikel 2

Het college keurt de concessieovereenkomst met Samen Klimaatactief BVBA met betrekking tot de concessie van openbare dienst voor het beheren van Samen Klimaatactief goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen