Terug

2017_CBS_05307 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Capaciteit onderwijs. Vlaamse oproep projectspecifieke DBFM. Principebeslissing zakelijk recht Kattendijkdok-Oostkaai - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2017 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2017_CBS_05307 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Capaciteit onderwijs. Vlaamse oproep projectspecifieke DBFM. Principebeslissing zakelijk recht Kattendijkdok-Oostkaai - Goedkeuring 2017_CBS_05307 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Capaciteit onderwijs. Vlaamse oproep projectspecifieke DBFM. Principebeslissing zakelijk recht Kattendijkdok-Oostkaai - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

In Antwerpen is er een blijvende nood aan extra plaatsen in het basis- en secundair onderwijs. Gelet op de hoogdringendheid onderzoekt de stad momenteel meerdere locaties om de capaciteit verder te vergroten.

Om de achterstand in scholenbouw weg te werken, lanceerde de Vlaamse Overheid op 5 maart 2017 een oproep naar de schoolbesturen om deel te nemen aan een nieuw Design Build Finance Maintain (DBFM)-programma. Geïnteresseerde scholen kunnen hiervoor een aanvraagdossier indienen tot en met 31 mei 2017. De stad wil geïnteresseerde scholen hierbij ondersteunen door gronden voor nieuwe schoolgebouwen ter beschikking te stellen.

Voor de beoordeling van het dossier in juli 2017 dient aan de inrichtende macht principieel een zakelijk recht te worden verleend op een grond. De administratieve afhandeling van het zakelijk recht dient gereed te zijn voor aanvang van de uiteindelijke realisatie. Dit zakelijk recht wordt door de inrichtende macht voor 30 jaar (+ periode van realisatie) doorgegeven aan de DBFM-partner die het schoolproject realiseert. Na afloop van deze 30 jaar (+ periode van realisatie) komen grond en gebouw terug bij de inrichtende macht. Vervolgens dienen grond en gebouw nog 20 jaar te worden ingezet voor onderwijs om terugbetaling van subsidies aan het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) te voorkomen. De stad engageert zich om na beëindiging van de erfpacht de opgerichte gebouwen te bestemming voor onderwijs conform de vereisten van AGIOn (50 jaar na voorlopige oplevering).

Het AG Stedelijk Onderwijs zou een DBFM-project willen realiseren voor een éénstroom basisschool en secundair onderwijs op de site Kattendijkdok-Oostkaai te 2000 Antwerpen, kadastraal gekend als afdeling 7, sectie G, nummer 150/02h6 (deel) met een totaal programma van 6000m², een capaciteitsuitbreiding van 384 plaatsen.
De site heeft een bestemming volgens het RUP als zone voor wonen en is momenteel eigendom van AG VESPA. AG VESPA is bereid om de benodigde grond te verkopen aan de stad Antwerpen in functie van het project voor de school, en de stad Antwerpen is voornemens om de grond aan te kopen van AG VESPA mits akkoord tussen AG VESPA en de stad Antwerpen over de verkoopsvoorwaarden. Stad Antwerpen is tevens voornemens de grond vervolgens, conform de beheersovereenkomst met het AG SO, voor 50 jaar in erfpacht geven aan het AG SO tegen een éénmalig canon van 1,00 euro met inachtneming van de volgende opschortende voorwaarden:

  • de toekenning van DBFM-middelen in 2017 voor het schoolproject op deze locatie;
  • een akkoord tussen stad Antwerpen en AG VESPA over de verkoopsvoorwaarden aangezien AG VESPA op dit moment nog eigenaar is;
  • de start van de werken dient aanvang te nemen uiterlijk 3 jaar te rekenen vanaf het verlijden van de notariële verkoopakte. Indien de opschortende voorwaarde niet vervuld is binnen de termijn van 3 jaar, heeft AG VESPA een recht van wederinkoop aan dezelfde voorwaarden.

Aanleiding en context

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.  

Op 18 oktober 2013 (jaarnummer 10570) keurde het college de uitgangspunten goed voor het beheer van het stedelijk patrimonium en gaf het college opdracht aan AG VESPA en de bedrijfseenheid Patrimoniumonderhoud om deze krijtlijnen verder uit te werken.

Op 5 december 2014 (jaarnummer 12408) keurde het college de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties, goed. Hierin werd de verticale opdeling van de eigendommen in financieel en niet-financieel patrimonium vastgelegd. Het college nam kennis van de lijsten financieel patrimonium en stedelijk bedrijfsvastgoed.

De gemeenteraad nam op 2 maart 2015 (jaarnummer 00127) kennis van de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties.

Het leerplichtonderwijs in de stad Antwerpen kampt met een groot tekort aan aantal plaatsen en er is dringend nood aan capaciteitsuitbreiding. Regelmatig komen er nieuwe Vlaamse initiatieven om de achterstand in scholenbouw weg te werken. Op 5 maart 2017 lanceerde de Vlaamse minister bevoegd voor onderwijs een oproep naar de schoolbesturen om deel te nemen aan een nieuw projectspecifiek Design Build Finance Maintain (DBFM)-programma. Een inrichtende macht (IM) die nieuwbouw- of verbouwplannen heeft, kan een aanvraagdossier indienen tot en met 31 mei 2017.

Op 24 mei 2017 (jaarnummer 4669) keurde het college goed dat onderstaande locaties principieel in aanmerking komen voor onderzoek om vervolgens mogelijk zakelijke rechten hierop te verlenen aan inrichtende machten voor de organisatie van onderwijs in het kader van de oproep projectspecifieke DBFM van 5 maart 2017:

  • Kattendijkdok-Oostkaai, 2000 Antwerpen. Kadastraal gekend als afdeling 7, sectie G, nummer 150/02h6 (deel);
  • Berkenrijslaan 1, 2610 Wilrijk. Kadastraal gekend als afdeling 43, sectie A, nummers 106y5/106t4/108x2 met een oppervlakte van 2641m².

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 43, §2, 12° van het Gemeentedecreet stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking tot roerende en onroerende goederen voor zover de verrichting niet behoort tot de aangelegenheden van dagelijks bestuur en niet nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen.

Adviezen

Cultuur, Sport, Jeugd, Onderwijs / Onderwijsbeleid Gunstig advies

De dienst Cultuur, Sport, Jeugd, Onderwijs / Onderwijsbeleid adviseert gunstig op het verlenen van een erfpacht aan het AG SO op deze locatie. Dit laat toe dat een volledig nieuwe school kan gebouwd worden voor 240 extra plaatsen basisonderwijs en 144 extra plaatsen secundair onderwijs via de DBFM-formule die de Vlaamse overheid aanbiedt aan inrichtende machten. 

AG SO Gunstig advies

Het AG SO adviseert positief op het DBFM project op voorgestelde site om zo een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding te kunnen realiseren.

Het AG SO merkt echter wel op dat:

  • het programma circa 6.000m² bruto vloeroppervlakte en circa 2700m² buitenruimte (verhard) bedraagt;
  • het risico bestaat dat de termijn tussen het verlijden van de akte en de start van de werken (3 jaar) zou kunnen overschreden worden;
  • het administratief eenvoudiger en inhoudelijk duidelijker zou zijn als het zakelijk recht in de vorm van een erfpacht voor dit specifieke dossier voor 60 jaar wordt verleend.

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1TSB12 - Het logistiek beheer bereikt het best mogelijk resultaat zowel intern als voor de burger
1TSB1204 - De vastgoedportefeuille van groep stad Antwerpen speelt doelgericht en flexibel in op de huidige en toekomstige maatschappelijke behoeften
4 - Lerende en werkende stad
1SLW09 - Er is voldoende onderwijscapaciteit in Antwerpen zodat alle leerlingen een geschikte plaats hebben
1SLW0901 - De capaciteitsuitdagingen werden aangepakt door gegevensverzameling en analyse, afspraken en afstemming met alle partners en het uitwerken van (vernieuwende) oplossingen
1SLW090102 - De capaciteitsuitdagingen in het onderwijs zijn aangepakt

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt principieel goed om een deel van de site Kattendijkdok-Oostkaai te 2000 Antwerpen, kadastraal gekend als afdeling 7, sectie G, nummer 150/02h6 (deel) in erfpacht te geven aan het AG SO, voor een duur van 50 jaar en tegen een éénmalig canon van 1,00 euro conform de beheersovereenkomst, met inachtneming van de volgende opschortende voorwaarden:

  • de toekenning van DBFM-middelen in 2017 voor het schoolproject op deze locatie;
  • een akkoord tussen stad Antwerpen en AG VESPA over de verkoopsvoorwaarden aangezien AG VESPA op dit moment nog eigenaar is;
  • de start van de werken dient aanvang te nemen uiterlijk 3 jaar te rekenen vanaf het verlijden van de notariële verkoopakte. Indien de opschortende voorwaarde niet vervuld is binnen de termijn van 3 jaar, heeft AG VESPA een recht van wederinkoop aan dezelfde voorwaarden.

Na beëindiging van de erfpacht zal de stad zich te engageren de opgerichte gebouwen te bestemmen voor onderwijs conform de vereisten van AGIOn (50 jaar na voorlopige oplevering).

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.