Terug

2017_CBS_05311 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - AG VESPA. Confortalei 62-70/Du Montstraat 41-63, district Deurne. Kinderdagverblijf. Aankoop grondaandelen. Vaststellingsovereenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 09/06/2017 - 09:00 Collegezaal, stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2017_CBS_05311 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - AG VESPA. Confortalei 62-70/Du Montstraat 41-63, district Deurne. Kinderdagverblijf. Aankoop grondaandelen. Vaststellingsovereenkomst - Goedkeuring 2017_CBS_05311 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - AG VESPA. Confortalei 62-70/Du Montstraat 41-63, district Deurne. Kinderdagverblijf. Aankoop grondaandelen. Vaststellingsovereenkomst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst van 25 februari 2013 tussen AG Kinderopvang, AG VESPA en de stad Antwerpen werkte het mandaat van AG VESPA verder uit en legde het kader vast voor de financiële verrekening van de geleverde prestaties. Meer specifiek bevat de samenwerkingsovereenkomst volgende bepaling:
"De stad Antwerpen geeft aan AG VESPA de opdracht en bevoegdheid om voor rekening van de stad Antwerpen het gedelegeerd bouwheerschap op te nemen voor het project Confortalei 62-70/ Du Montstraat 41-63, bouw van een kinderdagverblijf. De stad Antwerpen wordt eigenaar van het gebouw en voorziet de kredieten voor het gedeelte kinderdagverblijf van het project, inclusief de aankoop van de grond van het gedeelte kinderdagverblijf. De aankoopprijs van het grondaandeel van het kinderdagverblijf zal verrekend worden volgens de samenwerkingsovereenkomst pro rato de inname van de grondoppervlakte door het kinderdagverblijf op de totale site."

AG VESPA gaf bijgevolg als grondeigenaar, doch tezelfdertijd optredend als gedelegeerd bouwheer, impliciet toelating aan de stad Antwerpen om het kinderdagverblijf reeds in eigendom te bezitten.

AG VESPA doet in de vaststellingsovereenkomst als grondeigenaar expliciet afstand van haar recht van natrekking en bevestigt dat de stad Antwerpen reeds eigenaar is van de opstallen, zijnde het kinderdagverblijf.
Op 17 mei 2017 (jaarnummer 292)  besliste het managementteam gunstig om de vaststellingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen.

Aanleiding en context

Beheer stedelijke vastgoedportefeuille
Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.  

Bouw kinderdagverblijf
Op 29 juni 2009 (jaarnummer 1040) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst kinderdagverblijven tussen de stad Antwerpen, AG Kinderopvang Antwerpen en AG VESPA goed.

Op 23 april 2010 keurde de raad van bestuur van AG VESPA de aankoop door AG VESPA van de site van de voormalige “bakkerij De Kort”, gelegen Confortalei 62-70/Du Montstraat 41-63, 2100 Deurne goed.

De site leende zich door zijn omvang tot een gediversifieerd project. Het volgende bouwprogramma werd gerealiseerd:

  • een kinderdagverblijf voor zes leefgroepen (108 opvangplaatsen);
  • 11 woningen;
  • een ondergrondse parkeergarage voor 30 plaatsen.
Voor de bouw van het kinderdagverblijf trad AG VESPA op als gedelegeerd bouwheer. Op 25 februari 2013 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 97) hiervoor de samenwerkingsovereenkomst goed tussen AG VESPA, de stad Antwerpen en AG Kinderopvang.
 
Op 26 september 2016 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 590) de aankoop goed van de grondaandelen voor het kinderdagverblijf van AG VESPA. De akte werd nog niet verleden.

Op het ogenblik dat de verkoop van de grondaandelen aan de orde is, is het kinderdagverblijf reeds gebouwd en in gebruik genomen.

Als gevolg van het recht van natrekking wordt de eigenaar van een grond vermoed eigenaar te zijn van de daarop opgerichte opstallen tot bewijs van het tegendeel.

Aangezien AG VESPA eigenaar is van de grond zou geredeneerd kunnen worden dat AG VESPA ook nog eigenaar is van de opstallen, zijnde het kinderdagverblijf. Dat zou problemen kunnen geven bij de btw-administratie.

In dat geval zou de verkoop van de grondaandelen aan 21% btw dienen te gebeuren, in plaats van registratierechten. In tegenstelling tot registratierechten, is de stad Antwerpen niet vrijgesteld van btw.

Om het risico te vermijden dat de verkoop van de grondaandelen aan 21% btw moet gebeuren, ligt een vaststellingsovereenkomst voor, waarin beide partijen expliciet bevestigen dat AG VESPA van bij het begin van het project de stad Antwerpen toelating heeft gegeven om het kinderdagverblijf in eigendom te bezitten en als dusdanig afstand heeft gedaan van het recht van natrekking.

Het gebouw (zonder grond) wordt in dit geval niet via een authentieke akte overgedragen aan de stad Antwerpen aangezien AG VESPA als gedelegeerd bouwheer dit gebouw in opdracht en voor rekening van de stad Antwerpen oprichtte.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 43, §2, 12° van het Gemeentedecreet stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking tot roerende en onroerende goederen voor zover de verrichting niet behoort tot de aangelegenheden van dagelijks bestuur en niet nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist de vaststellingsovereenkomst met betrekking tot verkoop van grondaandelen van het kinderdagverblijf 'Koekendoos' gelegen Confortalei 62-70 / Du Montstraat 41, 2100 Deurne aan de stad Antwerpen goed te keuren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.