Programma
Zaterdag 9 december 2017: openingsfeest.
Zaterdag 9 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018:
10 december 2017, 17 december 2017 en 7 januari 2018: winkelzondagen.
donderdag 31 december 2017: eindejaarsvuurwerk op de Schelde.
zondag 7 januari 2018: winterbarbecue op de busparking aan de Scheldekaaien.
zaterdag 13 januari 2018: kerstboomverbranding op Linkeroever.
Openingsdata en uren kerstmarkt
De openingsuren van de kerstmarkt werden gunstig geëvalueerd en blijven behouden. Zowel de kerstmarkt als alle activiteiten op de site zullen volgende openingsuren hanteren:
maandag tot donderdag |
12.00 uur tot 21.00 uur |
vrijdag |
12.00 uur tot 23.00 uur |
zaterdag |
11.00 uur tot 23.00 uur |
zondag |
11.00 uur tot 21.00 uur |
24 en 31 december 2017 |
open tot 18.00 uur in plaats van 21.00 uur |
Op zaterdag 9 december 2017 wordt Winter in Antwerpen feestelijk geopend. Alle chalets en activiteiten gaan open om 12.00 uur. Het openingsfeest met het avondprogramma gaat van start om 17.00 uur en eindigt om 23.00 uur.
Inplanting kerstmarkt
Op basis van het reglement bepaalt het college voor elke standplaats de ligging, grootte en het gebruik. Voor de standhouders die een eigen chalet plaatsen, worden vaste standplaatsen voorzien.
PRODUCTEN TER PLAATSE TE CONSUMEREN
De uiterste inschrijvingsdatum voor ‘producten ter plaatse te consumeren’ is 12 juli 2017. De elektronische bieding voor ‘producten ter plaatse te consumeren’ zal doorgaan op 27 juli 2017.
Elektronische bieding
Het reglement op de kerstmarkt stelt dat in het kader van de openbare orde en veiligheid, het college voor de standplaatsen die bestemd zijn voor producten ter plaatse te consumeren het hoofdgebruik bepaalt:
Groenplaats | 1 | warme zoete bereiding |
Groenplaats | 2 | non-alcoholische dranken |
Groenplaats | 3 | aardappelbereidingen |
Groenplaats | 4 | Cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever) |
Groenplaats | 5 | glühwein en jenever |
Groenplaats | 6 | vleesbereiding (100% kwaliteitsvlees) |
Grote Markt | 17 | Zuidoost Aziatische, Chinese en/of Japanse bereidingen |
Grote Markt | 18 | oesters en/of visbereiding |
Grote Markt | 19 | hartige tussendoortjes (warm en/of koud) + cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever)* NIEUW |
Grote Markt | 20 | glühwein en jenever |
Grote Markt | 21 | winterse Vlaamse kost *NIEUW |
Grote Markt | 22 | non-alcoholische dranken |
Grote Markt | 23 | warme zoete bereiding |
Grote Markt | 24 |
aardappelbereidingen |
Grote Markt | 25 | vleesbereiding (100% kwaliteitsvlees) |
Grote Markt | 26 | glühwein en jenever |
Suikerrui | 38 | glühwein en jenever |
Suikerrui | 40 | warme zoete bereiding |
Suikerrui | 42 | vleesbereiding (100% kwaliteitsvlees) |
Steenplein | 79 | glühwein en jenever |
Steenplein | 80 | non-alcoholische dranken |
Steenplein | 81 | warme zoete bereiding |
Steenplein | 82 | Cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever) |
Steenplein | 83 | aardappelbereidingen |
Steenplein | 84 | warme zoete bereiding |
Steenplein | 85 | soep |
Steenplein | 86 | Italiaanse en/of Spaanse bereidingen |
Steenplein | 87 | glühwein en jenever |
Steenplein | 88 | Zuidoost Aziatische, Chinese en/of Japanse bereidingen |
Steenplein | 89 | Latijns-Amerikaanse bereidingen |
Steenplein | 90 | vegetarisch/bio/fairtrade |
Steenplein | 91 | vleesbereiding |
Steenplein | 92 | Afrikaanse bereidingen |
Steenplein | 93 | aardappelbereidingen |
Steenplein | 94 | glühwein en jenever |
Steenplein | 95 | oesters en/of visbereiding + Cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever)* NIEUW |
*Hartige tussendoortjes (warm en/of koud) + cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever): een XL-chalet van 4,50 meter op 5,20 meter waar zowel eten als drank wordt aangeboden. Hartige tussendoortjes (warm en/of koud) tapas zijn kleine hapjes die niet zoet, maar zout zijn. Tapasschotels met verschillende kleine hapjes, die geen volwaardige maaltijden zijn. Deze tapasschotels mogen gebaseerd zijn op alle wereldkeukens. Bijvoorbeeld: Spaanse tapasschotel met olijven, serranoham en tortilla – Griekse tapasschotel met tzatziki, dolmadakia, spanakopita – Turkse tapasschotel met hummus, baba ganoush, falafel.
*Oesters en/of visbereiding + cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever): een XL-chalet van 4,50 meter op 5,20 meter waar zowel eten als drank wordt aangeboden.
*Winterse Vlaamse kost: klassieke keuken met Vlaamse producten zoals bij ‘de bomma’. Hartige gerechten die Vlaanderen op de wereldkaart plaatsen en die je ook enkel in Vlaanderen zal vinden. Geen bereidingen, maar samengestelde volledige gerechten. De gerechten zijn hartig en niet zoet. Bijvoorbeeld: worst met stoemp, krieken met frikandellen, beuling met appelmoes, …
*Vleesbereidingen (100% kwaliteitsvlees): het is onder de categorie vleesbereidingen enkel toegestaan om hamburgers met 100% kwaliteitsvlees te bereiden. 100% kwaliteitsvlees is niet voorgegaard, vers en gemalen vlees.
Tussen de uiterste inschrijvingsdatum en de dag van de bieding worden de kandidaten gecontroleerd op inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen en openstaande schulden bij de stad Antwerpen of de vzw Stadsmarketing en Toerisme. Ook negatieve ervaringen (proces-verbaal, vaststelling GAS-ambtenaar) van de afgelopen drie edities kunnen leiden tot uitsluiting van deelname aan de bieding. Wanneer er meer dan drie gedocumenteerde feiten zijn, kan de kandidaat uitgesloten worden.
Modaliteiten voor toewijzing per openbaar opbod voor ‘producten ter plaatse te consumeren’.
Alle genoemde plaatsen zullen per openbaar opbod toegewezen worden. Als een standplaats wegvalt om redenen van openbaar nut, zal de eventuele betaalde vergoeding integraal worden teruggestort zonder dat de vergunninghouder schadeloosstelling kan eisen. De stad Antwerpen is in geen enkel geval aansprakelijk voor schade voortvloeiend uit onvoldoende kennis van de exacte ligging en afmetingen van de standplaats.
Als de inschrijving rechtsgeldig is, moet de kandidaat inloggen met zijn persoonlijke e-ID en zijn pincode. Deelnemen aan de procedure van toewijzing per openbaar opbod is persoonlijk. Deelname per volmacht (eensluidend verklaard) is mogelijk. Elke persoon kan slechts één keer deelnemen met zijn e-ID en pincode.
Een chalet wordt gegund aan de meestbiedende. Voor elke standplaats wordt een instelprijs vastgelegd. Per chalet wordt een afzonderlijke bieding gedaan. Er wordt maximaal één chalet toegewezen per uitgereikte online deelnamekaart. Het uitgebrachte bod is bindend.
Standplaatsen die bij de bieding voor ‘producten ter plaatse te consumeren’ niet toegewezen worden, kunnen worden geschrapt of anders ingevuld worden. Er kan ook een tweede, derde, … bieding georganiseerd worden.
Het minimum bod per chalet is terug te vinden in de overzichtslijst.
Door in te schrijven voor de kerstmarkt en deel te nemen aan de openbare bieding, verklaren deelnemers zich akkoord met alle verkoopsvoorwaarden bij deze bieding.
Na toewijzing van de chalet bij de elektronische bieding, moet de standhouder zijn aanbod concretiseren binnen de subcategorie die is toegekend aan de chalet. Dit gebeurt op een standaardformulier dat de standhouder na de bieding ontvangt van de stad. Als een standhouder een product aan zijn aanbod wenst toe te voegen dat buiten de aangegeven categorie valt, kan dat enkel als dat product nog niet op die locatie verkocht wordt als hoofdproduct. Hij moet hiervoor een aanvraag indienen met een gegronde motivatie. De verkoop van voeding en (fris)drank kan echter nooit gecombineerd worden, tenzij in de twee voorziene XL-chalets die met een gecombineerde invulling worden aangeboden in de electronische bieding.
PRODUCTEN NIET TER PLAATSE TE CONSUMEREN
A. verlengingen
In het reglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 april 2016 (jaarnummer 258) werd voorzien dat een vergunning voor een chalet ‘producten niet ter plaatse te consumeren’ jaarlijks verlengd kan worden, met een maximum van twee verlengingen.
De verlengingen werden goedgekeurd door het college op 28 april 2017 (jaarnummer 3909).
De standhouders die in aanmerking komen voor een verlenging kunnen zich opnieuw inschrijven. De uiterste inschrijvingsdatum voor ‘producten niet ter plaatse te consumeren-verlengingen’ is 12 juli 2017.
Verlengingscriteria
Volgende voorwaarden en criteria worden gehanteerd voor het bepalen van de verlengingen van de vergunning voor een chalet met ‘producten niet ter plaatse te consumeren’:
B. koopwaar
De uiterste inschrijvingsdatum voor ‘producten niet ter plaatse te consumeren-niet verlengingen’ is 17 juli 2017.
De datum voor de jury ‘producten niet ter plaatse te consumeren’ is vastgelegd op 20 juli 2017.
Als niet alle standplaatsen voor ‘producten niet ter plaatse te consumeren’ ingevuld worden tijdens deze eerste selectieronde, zal een tweede ronde gestart worden. Dan zal de jury samenkomen om de bijkomende kandidaturen te beoordelen en zo de resterende standplaatsen in te vullen.
De jury voor ‘producten niet ter plaatse te consumeren’ bestaat uit:
Deelnamecriteria
de jury hanteert volgende criteria om een puntenrangschikking op te kunnen stellen:
Tot slot kunnen negatieve ervaringen (inbreuken op het reglement of proces verbaal) van de afgelopen drie edities in mindering worden gebracht. Per gedocumenteerd feit kunnen 5 punten in mindering worden gebracht, met een maximum van 15 punten.
Een kandidaat behoort minimaal 50 punten te scoren om een standplaats te bekomen.
De jury zal enerzijds de inschrijvingsdossiers beoordelen en anderzijds ook de verlengingen van de vergunning opvolgen.
C. eendaagse verhuur, actieve verhuur en goed doel
Het reglement voorziet de mogelijkheid om één of meerdere chalets te voorzien die per dag gehuurd kunnen worden. Het college bepaalt dat hiervoor maximaal vier standplaatsen voorbehouden kunnen worden. Deze editie worden deze standplaatsen gebundeld op het Steenplein.
Een eendaagse verhuur kan minimum één tot maximum vier dagen een standplaats huren. Een goed doel kan minimum één tot maximum twee dagen een standplaats huren.
Indien er niet voldoende kandidaten zijn, kunnen de chalets ingevuld worden met producten niet ter plaatse te consumeren gedurende de hele periode van de kerstmarkt.
Prijzen
Jaarlijks legt het college de prijzen vast voor de huur van een standplaats/chalet.
Voor chalets met 'producten niet ter plaatse te consumeren' gelden vaste prijzen, voor chalets met 'producten ter plaatse te consumeren' gelden instelprijzen die gehanteerd worden bij de openbare elektronische bieding. Voor de prijzen van de editie 2017-2018 baseert de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing zich op de prijzen van de vorige editie en de ervaringen van de eerdere openbare veilingen.
type chalet |
vastgestelde prijs |
eigen chalet: 6 meter |
1.112,00 euro |
kleine chalet: 3 meter |
1.900,00 euro |
grote chalet: 6 meter |
3.800,00 euro |
extra grote chalet: 9 meter |
5.700,00 euro |
*handgemaakte producten (koopwaar): elk product moet uniek zijn, van een hoge kwaliteit en met de hand gemaakt (sjaals, houtwerk, handgemaakte kleding …) dus niet industriëel vervaardigd. Om de kwaliteit van het aanbod op de kerstmarkt te verbeteren, is het aangewezen om het standgeld voor standhouders met ambachtelijke/handgemaakte producten (geen voeding) voordeliger te maken. Ambachtelijke/handgemaakte producten zijn producten die op een originele en traditionele manier worden gemaakt. Elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het productieproces en het materiaal (mag niet industriëel vervaardigd zijn). Ambachtelijke producten zijn veel duurder dan industriële producten omdat er niet of nauwelijks schaalvoordeel kan worden behaald.
Bestaande categorieën:
6 meter | aardappelbereidingen | 9.000,00 euro |
6 meter | warme zoete bereiding | 6.000,00 euro |
3 meter | Cava, koude wijnen, warme of koude sterke dranken (m.u.v. glühwein en jenever) | 9.000,00 euro |
3 meter | glühwein en jenever | 18.000,00 euro |
3 meter | non-alcoholische dranken | 5.000,00 euro |
3 meter | Italiaanse en/of Spaanse bereidingen | 3.000,00 euro |
3 meter | oesters en/of visbereiding | 7.200,00 euro |
3 meter | soep | 3.000,00 euro |
3 meter | vegetarisch/bio/fairtrade | 1.800,00 euro |
3 meter | vleesbereiding (100% kwaliteitsvlees) | 6.000,00 euro |
3 meter | Zuidoost Aziatische, Chinese en/of Japanse bereidingen | 3.000,00 euro |
3 meter |
Afrikaanse bereidingen | 3.000,00 euro |
3 meter |
Latijns-Amerikaanse bereidingen | 3.000,00 euro |
NIEUW
3 meter | winterse Vlaamse kost | 2.500,00 euro |
XL | hartige tussendoortjes (warm en/of koud) + Cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever) | 12.000,00 euro |
XL | oesters en/of visbereiding + Cava, koude wijnen, warme en/of sterke dranken (met uitzondering van glühwein en jenever) | 12.600,00 euro |
De instelprijzen zijn exclusief btw. Bijkomende kosten van een zijluik, … worden integraal doorgerekend aan de standhouder.
Als waarborg hanteert de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing volgende bedragen:
eigen chalet: 6 meter |
500,00 euro |
kleine chalet: 3 meter |
500,00 euro |
grote chalet: 6 meter |
1.000,00 euro |
XL chalet: 9 meter |
1.200,00 euro |
eendaagse chalet |
50,00 euro |
goede doelen chalet |
50,00 euro |
Alle standgelden en waarborgen worden geïnd door vzw Stadsmarketing en Toerisme.
Sanctionering
Overtredingen op het reglement zullen worden gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties overeenkomstig artikel 4 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Een (tijdelijke) intrekking van de vergunning en/of sluiting van de chalet behoort tot de mogelijke sancties.
De niet-naleving van het reglement kan leiden tot uitsluiting van de huidige en de volgende drie editie(s) van Winter in Antwerpen, wanneer er vier gedocumenteerde overtredingen worden vastgelegd. Het college is bevoegd om te beslissen over de uitsluiting.
Kruispuntbank
Inschrijven en het verlenen van een vergunning voor de gehele duur van de kerstmarkt, kan enkel aan een in de Kruispuntbank van de Ondernemingen ingeschreven natuurlijke of rechtspersoon. Voor buitenlandse standhouders geldt dat zij moeten ingeschreven zijn in een vergelijkbaar officieel registratiesysteem voor ondernemingen in het land waar ze gevestigd zijn. Ze moeten ook meedelen onder welke vennootschapsvorm ze geregistreerd zijn. Aan dezelfde natuurlijke of rechtspersoon kan slechts één chalet, zoals vastgelegd op het marktplan, toegewezen worden. Voorafgaand aan de toewijzing zal hierop een controle gebeuren. Bij de controle wordt nagekeken of de opgegeven ondernemings- en facturatiegegevens correct zijn. Er kan enkel een standplaats toegewezen worden als alle informatie overeenstemt.
Horeca Winterterrassen
Net zoals vorig jaar krijgen de horecazaken gelegen op de pleinen van Winter in Antwerpen de mogelijkheid om een winterterras uit te baten onder een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden worden herbekeken en worden later vastgelegd in een aangepast reglement.
Het reglement is gebaseerd op de wet van 25 juni 1993 op de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd door de wet van 4 juli 2005 en 20 juli 2006. De wet ging op 1 oktober 2006 van kracht door het Koninklijk Besluit van 29 september 2006.
De kerstmarkt van de stad Antwerpen valt onder artikel 5, paragraaf 2 van de wet waarbij de kerstmarkt wordt gecatalogeerd als een occasionele manifestatie georganiseerd of voorafgaand toegelaten door de gemeentelijke overheid die tot doel heeft de lokale handel of het leven in de gemeente te bevorderen volgens de bepalingen van artikel 9 van het Koninklijk Besluit van 24 september 2006.
De verkoop tijdens de kerstmarkt is niet onderworpen aan de machtiging ambulante activiteiten voor de handelaars en de verenigingen die de gemeente heeft uitgenodigd. Bij de organisatie van deze manifestatie is het reglement van de gemeente niet gehouden aan de wettelijke toewijzingsmodaliteiten zoals die in de bovenvermelde wet omschreven staan.
Het reglement is daarenboven ook in overeenstemming met richtlijn 2006/123/EG van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt.
Er moeten volgende maatregelen genomen worden:
Het college keurt de aanvullende modaliteiten voor Winter in Antwerpen 2017-2018 goed.
Het college keurt de inplantingsplannen voor de locaties van Winter in Antwerpen 2017-2018 goed.
Het college keurt goed dat het evenement volgens het opportuniteits- en bevoegdhedenkader evenementen wordt ingedeeld in categorie 1.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
OS/VA/E |
|
OS/VA/E in samenwerking met OS/BI/DH |
|
BZ |
|