Terug

2018_CBS_06274 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Plan van aanpak: Kleine vergoedingen voor erfdienstbaarheden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06274 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Plan van aanpak: Kleine vergoedingen voor erfdienstbaarheden - Goedkeuring 2018_CBS_06274 - Stedelijk bedrijfsvastgoed - Plan van aanpak: Kleine vergoedingen voor erfdienstbaarheden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Gemeentedecreet artikel 57: "Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid artikel 57 §3,1° bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de daden van beheer over gemeentelijke inrichtingen en eigendommen binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels dient uit te voeren."

Argumentatie

Op basis van de beschikbare data betreft het circa 75 dossiers, waarvan 31 voor particulieren en 44 voor ondernemingen met totale jaarinkomsten van circa 5.050 euro.  

Plan van aanpak - algemeen: 

Er wordt een eenmalige forfaitaire vergoeding ingesteld voor de toekenning van het recht. Deze gebruiksrechten brengen een zekere kost met zich mee voor de stad Antwerpen. Het is inherent aan het toestaan van deze rechten dat het erf van de stad bezwaard wordt (tijdelijk of permanent, voortdurend of niet-voortdurend, met soms schade of waardevermindering tot gevolg, beperking van de herbestemming van het bedrijfsvastgoed) terwijl de andere partij een duidelijk voordeel krijgt. 

Om de rechten van de stad Antwerpen als eigenaar van het perceel te vrijwaren, wordt voor de toekenning van het recht altijd een overeenkomst opgesteld. 

Geval 1: Nieuwe overeenkomsten

Elke nieuw recht waarvan de jaarlijkse vergoeding op minder dan 250,00 euro geraamd wordt, wordt toegekend door middel van een overeenkomst met de stad. In die overeenkomst worden onder andere volgende clausules opgenomen: 

    • Termijn: 
      • Om de mogelijke herbestemming van stedelijk bedrijfsvastgoed niet eeuwig te belasten, wordt  - in de gevallen waar dat mogelijk is - een overeenkomst gesloten voor 9 jaar met mogelijkheid tot verlenging onder dezelfde voorwaarden.
      • Wanneer het recht in onbruik raakt of eindigt, herstelt de gebruiker het goed terug in oorspronkelijke staat of in overleg met de stad in een goede staat.
    • Vergoeding: 
      • Er wordt geen jaarlijks weerkerende vergoeding aangerekend voor het recht. 
      • Een eenmalige vergoeding van 100,00 euro wordt aangerekend voor het voordeel dat de begunstigde verkrijgt. 

Geval 2: Lopende overeenkomsten met schriftelijk contract en aanrekening

    • In deze gevallen werd reeds een overeenkomst met de stad Antwerpen  afgesloten. Deze overeenkomst blijft geldig. 
    • De jaarlijkse vergoeding zal voortaan niet meer aangerekend worden. 
    • De contractanten worden aangeschreven met de mededeling dat de stad de vergoeding niet langer zal aanrekenen, doch onder voorbehoud van alle andere rechten voortkomend uit de overeenkomst. 
    • Er wordt geen eenmalige vergoeding aangerekend.
 
Geval 3: Geen overeenkomst en geen aanrekening
    • De begunstigden worden niet aangeschreven. Bij gebrek aan overeenkomst is er nooit enig schriftelijk recht toegestaan. Het verzenden van een schrijven achteraf zou alsnog een erkenning van een recht kunnen inhouden en dit moet vermeden worden.
    • Indien de stad Antwerpen in kennis wordt gesteld over een bestaande situatie dan wordt een schriftelijk contract opgesteld en een eenmalige vergoeding aangerekend zoals beschreven in geval 1.

Aanleiding en context

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

In 2015 werd de werking rond het contractbeheer van stedelijk bedrijfsvastgoed overgedragen van AG VESPA naar de stad Antwerpen.

De stad Antwerpen vraagt verschillende soorten vergoedingen van minder dan 250,00 euro per jaar aan burgers, verenigingen en ondernemingen, waaronder  concessievergoedingen, erfpachten en terbeschikkingstellingen; en dit voor een jaarlijks totaal van 25.788,00 euro.

Het college gaf op 18 januari 2016 (jaarnummer 10132) de opdracht om te onderzoeken welke en hoeveel dossiers er bestaan waarin de stad Antwerpen erfdienstbaarheden verleent tegen een jaarlijks totaalbedrag van minder dan 250,00 euro.

Het onderwerp van dit onderzoek zijn ruimtedossiers waarin bedragen van minder dan 250,00 euro per jaar worden aangerekend voor het gebruik van stedelijk bedrijfsvastgoed onder de vorm van persoonlijke of zakelijke rechten, bijvoorbeeld: 

  • recht van doorgang;
  • lichtscheppingen; 
  • nooduitgangen; 
  • scheidsmuren;
  • enzovoort.

Op 12 mei 2017 (jaarnummer 4395) besliste het college de aanrekening van vergoedingen van minder dan 250,00 euro per jaar in het kader van erfdienstbaarheden te hervormen in functie van een meer billijke en efficiënte dossierbehandeling. Het college gaf opdracht aan Stadsbeheer om te onderzoeken hoe het niet aanrekenen van deze vergoedingen kan gebeuren zonder impact op de rechten van de stad. 

Algemene financiƫle opmerkingen

De inkomsten van de eenmalige vergoedingen worden voorzien om eventuele schade of waardevermindering aan het stedelijk bedrijfsvastgoed te vergoeden. 

De financiële gevolgen bedragen een derving van ongeveer 5.050,00 euro ten gevolge van het niet langer aanrekenen van de jaarlijkse vergoedingen en eenmalige inkomsten van 100,00 euro per nieuwe overeenkomst. 

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1TSB12 - Het logistiek beheer bereikt het best mogelijk resultaat zowel intern als voor de burger
1TSB1204 - De vastgoedportefeuille van groep stad Antwerpen speelt doelgericht en flexibel in op de huidige en toekomstige maatschappelijke behoeften

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het plan van aanpak goed in verband met de persoonlijke en zakelijke rechten, hierboven opgesomd, die op minder dan 250,00 euro per jaar geraamd worden, zoals beschreven in dit besluit. De nieuwe werkwijze neemt aanvang op 15 juli 2018. 

Artikel 2

De financieel directeur regelt de financiële aspecten  als volgt:

omschrijving bedrag boekingsadres bestelbon
Gederfde inkomsten aangaande verschillende overeenkomsten, opgenomen in lijst in bijlage van huidig besluit. 5.050,00 euro/jaar budgetplaats:5321000000
budgetpositie:702
functiegebied:1TSB120401A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: intern
begrotingsprogramma:1SA070119
budgetperiode: 2018
nvt