Terug

2018_CBS_06374 - Appartementsgebouw "Résidence Prince Albert", Prins Albertlei 22, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06374 - Appartementsgebouw "Résidence Prince Albert", Prins Albertlei 22, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring 2018_CBS_06374 - Appartementsgebouw "Résidence Prince Albert", Prins Albertlei 22, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Dit modernistisch faltgebouw is het meest prestigieuze van de tien appartementsgebouwen die Nachman Kaplansky tijdens het interbellum in Antwerpen oprichtte. Het wordt beschermd omwille van zijn stedenbouwkundige en architecturale waarde.

Van Russische nationaliteit en geboren in Polen, vestigde Kaplansky zich in 1925 vanuit Tel Aviv te Antwerpen. Waar zijn vroegst gekende realisaties al uit eind jaren 1920 dateren, bouwde hij na zijn architectuurstudies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, vanaf begin jaren 1930 een succesvolle praktijk uit, gericht op een welgesteld, overwegend joods clientèle.

Vanaf de jaren 1920 won het appartementsgebouw aan belang waardoor het negentiende-eeuwse stadsbeeld stilaan versnipperde. Naast eenvoudige appartementsgebouwen voor een breed publiek kreeg ook de gegoede burgerij interesse in comfortabele appartementen op gunstige locaties. De Résidence Prince Albert uit 1936-37, gelegen aan de rand van een park, uitgevoerd in een kwalitatieve architectuur en met voor die tijd modern wooncomfort, technische en gemeenschappelijke voorzieningen is een representatief voorbeeld van deze luxe appartementen.

Het volledige perceel wordt in de bescherming opgenomen. Op het vlak van de buitenarchitectuur, planindeling en interieuraankleding (van de gemeenschappelijke delen) is deze Résidence rince Albert een gaaf bewaard en dus representatief voorbeeld van het burgerlijk appartementsgebouw. Het complex heeft een gemeenschappelijke, diepe tuin die eigen is aan het totaalconcept van een luxe flatgebouw.

Het agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Antwerpen richtten bij de (her)inventarisatie van het bouwkundig erfgoed de voorbije jaren onder meer de focus op de twintigste-eeuwse bouwkunst. Daarbij kwam ook het werk van Nachman Kaplansky aan bod. De architect creëerde een consequent modernistisch oeuvre waarmee hij terecht tot het canon van het interbellummodernisme mag gerekend worden. Een selectie uit zijn werk komt in aanmerking voor bescherming. De woning Silberman is ondertussen voorlopig beschermd. Daarnaast zijn ook de woningen Diercxsens (Ryckmansstraat 10, 2020 Antwerpen) en Couturier (Sorbenlaan 52, 2610 Wilrijk)) beschermingswaardig.

De dienst Stadsontwikkeling/Onroerend Erfgoed/Monumentenzorg beoordeelt de voorgenomen bescherming positief omdat hierdoor een belangrijk stukje twintigste-eeuwse Antwerpse bouwkunst gevrijwaard wordt en stelt voor deze bescherming gunstig te adviseren. Als stedelijke overheid weten we niet hoe de eigenaars tegenover de voorgenomen bescherming staan. Gezien de status als flatgebouw moet er voldoende aandacht gaan naar sensibilisering van de verschillende eigenaars bij het doorvoeren van wijzigingen.

Juridische grond

De bescherming gebeurt op basis van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Aanleiding en context

Het agentschap Onroerend Erfgoed bereidt op vraag van de Vlaamse minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed, de voorlopige bescherming als monument voor van appartementsgebouw "Résidence Prince Albert", Prins Albertlei 22 te Berchem. Op 15 juni 2018 vroeg het agentschap de stad om advies aangaande de voorlopige bescherming, conform het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Het agentschap Onroerend Erfgoed vraagt voorafgaand aan de voorlopige bescherming van een pand advies aan de betrokken gemeenten, de agentschappen en departementen van de Vlaamse beleidsdomeinen Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Mobiliteit en Openbare Werken, Leefmilieu, Natuur en Energie en Landbouw en Visserij en aan de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed. De minister beslist, rekening houdend met deze adviezen, tot de voorlopige bescherming. Vervolgens organiseert de gemeente een openbaar onderzoek. Rekening houdend met de bezwaren en opmerkingen uit het openbaar onderzoek besliste de minister al dan niet tot de definitieve bescherming. De periode tussen de voorlopige en de definitieve bescherming duurt maximum negen maanden. De minister kan deze periode eenmalig met drie maanden verlengen.

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBR04 - Antwerpen staat op de kaart als (onroerend) erfgoedstad: onroerend erfgoed is een troef in het ruimtelijk beleid en een hefboom voor stadsontwikkeling
1SBR0401 - Het onroerend erfgoed is gevrijwaard, waar nodig door herbestemming, om het door te geven aan de volgende generatie
1SBR040107 - Beschermingsprocedures zijn gevoerd (wettelijke taak)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist de vraag tot voorlopige bescherming van appartementsgebouw "Résidence Prince Albert", Prins Albertlei 22, 2600 Berchem, gunstig te adviseren, maar vraagt aan de Vlaamse overheid om de eigenaars zeker in deze te raadplegen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.