Terug

2018_CBS_06166 - Omgevingsvergunning - OMV_2018022686. Carnotstraat 123. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06166 - Omgevingsvergunning - OMV_2018022686. Carnotstraat 123. District Antwerpen - Goedkeuring 2018_CBS_06166 - Omgevingsvergunning - OMV_2018022686. Carnotstraat 123. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

Adviezen

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Digit - Vlaams gewest, Agentschap Wegen en Verkeer Antwerpen

24 mei 2018

19 juni 2018

Voorwaardelijk gunstig

Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie

24 mei 2018

29 juni 2018

Voorwaardelijk gunstig


Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg

24 mei 2018

19 juni 2018


Toetsing aan de voorschriften

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan ligt het goed in een artikel 1 zone voor wonen - (wo) en in een artikel 3 zone voor centrumfuncties - (ce).

Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

         De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan. 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
    De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
    De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

Algemene bouwverordeningen

  • Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
    (De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
    De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
    De aanvraag wijkt af op volgende punt:
    • Artikel 11 §4: Een zichtbare inox buis kan bezwaarlijk als een duurzaam, kwalitatief en esthetisch verantwoorde oplossing worden genoemd voor een schouw van een waardevol inventarispand;
    • Artikel 16 §1: Op het plat dak van het gelijkvloers werd een technische installatie geplaatst;

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
    Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt

geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen  voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
    De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De werken beperken beogen geen fundamentele aanpassing van het volume en het aantal woongelegenheden waardoor zowel schaal als ruimtegebruik gerespecteerd blijven. Een aantal terrassen worden aangepast. Deze aanpassingen zijn ruimtelijk aanvaardbaar.

Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag heeft betrekking op een herenhuis in beaux-artstijl dat werd vastgesteld als bouwkundig erfgoed dd 14/09/2009 omwille van zijn historische, architecturale en esthetische waarde. Het advies van Monumentenzorg luidt alsvolgt:

‘Het pand is waardevol.

Herenhuis naar ontwerp van Jan De Vroey en Charles Janssens uit 1908, voor Frans Herremans (houtkoopman). Het ontwerp omvatte 2 flankerende winkelhuizen (nummer 121 heden gesloopt).

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien); beaux-artsstijl. Lijstgevel met parement van witte natuursteen gemarkeerd door middenrisaliet met gebroken fronton. Licht getoogde vensters met rocaille decor en dito leuningen.Verbouwde begane grond.

De oorspronkelijke gevel van het nummer 123 werd ter hoogte van het gelijkvloers in het interbellum aangepast. Bij het plaatsen van een gesloten constructie werd niet enkel het gelijkvloers gehavend maar ook de samenhang werd verstoord door het loskoppelen van de verdiepingen. De constructie werd afebroken in 1965 bij de verbreding van de Carnotstraat. De gevel werd toen ingevuld met natuursteen. Momenteel bevindt zich op het gelijkvloers een restaurant met een glazen vitrine. De schreeuwlelijke reclamepanelen accentueren deze breuklijn op een sterke manier.

De rijkelijke indeling van de meesterwoning bestond uit een vestibule, eetzaal, veranda en andere vertrekken, nog geheel in de traditie van de laat 19e eeuwse pronkerige burgerwoningen.

Het interieur op de eerste verdieping is nog grotendeels bewaard. De tweede en derde verdieping werden zonder vergunning opgedeeld in kleine kamers, alsook het dichtleggen van de oorspronkelijke lichtpatio.

Men wenst een aantal wijzigingen te regulariseren ten opzichte van de vorige vergunning waarin  het pand herbestemd werd van een restaurant met bovenliggend één appartement en kamers naar een restaurant met bovenliggend drie appartementen.

De voorgenomen werken werden met de stedelijke dienst monumentenzorg vooraf besproken. Met respect voor het waardevol karakter van het pand werd door een voorstudie gezocht naar een herbestemming en inrichting die geen afbreuk doet aan de nog aanwezige architecturale of cultuurhistorische erfgoedelementen.  Er is een duidelijk evenwicht leesbaar tussen het herstel van de waardevolle elementen en het inbrengen van hedendaagse elementen.

Wij verwachten dan ook dat deze eerste fase een aanzet is om het gehele complex terug in ere te herstellen.  De huidige invulling als restaurant doet mede door zijn groteske reclamevoering afbreuk aan het pand. De gelijkvloerse verdieping werkt beeldverstorend en is niet aanvaardbaar vanuit oogpunt monumentenzorg.

Het aangeleverde fotomateriaal en plannen komen niet overeen met de uitgevoerde toestand met betrekking tot het houten buitenschrijnwerk in de voorgevel. Het bestaande houten schrijnwerk werd vervangen door pvc schrijnwerk. Zowel het materiaalgebruik als de uitvoering doen afbreuk aan de erfgoedwaarde van het pand waardoor het pvc schrijnwerk niet aanvaardbaar is.

Gelet op bovenstaande argumenten wordt over deze aanvraag een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht.

Het buitenschrijnwerk in de voorgevel dient opnieuw vervangen te worden door houten schrijnwerk naar bestaand model zoals op de toegevoegde foto’s en plannen is voorzien.

De invulling van de gelijkvloerse verdieping en bijhorende reclamevoering dienen uitgesloten te worden uit de vergunning.’

Daar wijzigingen aan de voorgevel geen deel uitmaken van voorliggende aanvraag zullen alle werken, handeling of wijzigingen aan de voorgevel worden uitgesloten.

Visueel – vormelijke elementen

Een zichtbare inox buis kan bezwaarlijk als een duurzaam, kwalitatief en esthetisch verantwoorde oplossing worden genoemd voor een schouw van een waardevol inventarispand;

Een deel van de schouw werd gemetst. Dit is een aanvaardbare oplossing voor zulke schouw. Als voorwaarde zal worden opgelegd de schouw volledig op te metsen.

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De aanvraag voldoet aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruikersgenot. De geplande verbouwingswerken zijn mits naleven van de voorwaarden niet storend voor de omgeving en in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

Advies aan het college

Stedenbouwkundige handelingen

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

  1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  2. de voorwaarden in het bijgevoegd advies van het agentschap Wegen en Verkeer strikt na te leven;
  3. de schouw aan de achtergevel volledig op te metsen;
  4. alle technische installaties uit te voeren conform artikel16§1 van de bouwcode;
  5. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

  1. alle werken, handelingen of wijzigingen aan de voorgevel.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

20 april 2018

Volledig- en ontvankelijk

19 mei 2018

Opening openbaar onderzoek

geen

Afsluiten openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Verslag GOA

29 juni 2018

naam GOA

Wim Van Roosendael

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Schriftelijke bezwaarschriften

Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften

Petitielijsten

Digitale bezwaarschriften

0

0

0

0

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer :

OMV_2018022686

Gegevens van de aanvrager:

Berkenrode met als adres Leopold de Waelplaats 6 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Carnotstraat 123 te 2060 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 8 sectie H nr. 897V

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag

regulariseren van een residentieel gebouw met handelsgelijkvloers


Stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

  • 29 januari 2016: vergunning (20152725) voor het verbouwen van een restaurant met woning tot restaurant met drie appartementen;
  • 11 oktober 2017: bouwovertreding (11002_2017_5045) voor het aanbrengen van lichtreclame en plaatsen van technische installatie;
  • 17 oktober 2017: bouwovertreding (11002_2017_5074) voor het niet uitvoeren van de werken zoals vergund (20152725).

Laatst vergunde toestand

  • inventarispand bestaande uit 3 bouwlagen plus een dakverdieping onder schuin dak;
  • gevelbreedte van 12 meter en een kroonlijsthoogte van 15 meter;
  • op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich een horecazaak;
  • op de bovenliggende verdiepingen bevindt zich telkens een appartement;
  • op de 1ste en 2de verdieping is een uitpandig terras achteraan voorzien, onder het dak een inpandig terras van 11m2.

Bestaande toestand

  • op de 1ste verdieping werd het terras in plaats van over een diepte van 2,50 meter uitgevoerd over een diepte van 4,05 meter, en in plaats van over een breedte van 7,06 meter werd dit terras uitgevoerd over een breedte van 8,90 meter;
  • op de 3de verdieping werd het terras in plaats van over een diepte van 2,80 meter uitgevoerd over een diepte van 4,00 meter;
  • links achteraan de 3de verdieping werd de op plan opgetekende berging niet uitgevoerd. In plaats daarvan werd in deze ruimte de slaapkamer ondergebracht, met een maximum plafondhoogte van 2,38 meter (bron: bouwovertreding);
  • het dak achteraan deze verdieping werd niet verhoogd;
  • er werd een lichtstraat in aluminium geplaatst in het dak in plaats van de polycarbonate;
  • er werd een rookkoepel in het dak geplaatst;
  • de vensters achteraan op de 1ste verdieping werden kleiner uitgevoerd;
  • het schrijnwerk werd niet in hout met witte kleur uitgevoerd maar in PVC;
  • vooraan werden 2 dakvlakramen geplaatst in plaats van 3 dakvlakramen (bron: bouwovertreding);
  • aan de voorgevel werd er lichtreclame aangebracht;
  • op het dak van de horecazaak op de gelijkvloerse verdieping links achteraan werd er een technische installatie met afzuigsysteem geplaatst.

Inhoud van de aanvraag

  • regularisatie wijzigingen van een verbouwingen aan appartementen:
    • op het gelijkvloers blijft de deur naar het restaurant behouden;
    • de berging op +0M werd niet uitgevoerd;
    • op de 1ste verdieping is het terras 35,96 m2 groot in plaats van 17m2;
    • de vensters achteraan op de 1ste verdieping werden kleiner uitgevoerd ten opzichte van het vergunde schrijnwerk;
    • de sassen op de verdiepingen werden niet uitgevoerd;
    • op het plat dak van het gelijkvloers werd een technische installatie geplaatst;
    • op de 2de verdieping is het terras 5,64 m2 groot in plaats van 17m2;
    • op de 3de verdieping is het inpandig terras 15,59 m2 groot in plaats van 11m2;
    • op de 3de verdieping werd slaapkamer 1 en de berging samengevoegd tot een dressing;
    • op de 3de verdieping werd de dakkapel niet uitgevoerd;
    • op de 3de verdieping werd op slaapkamer 2 geen 3 dakvensters voorzien maar slechts 2;
    • op de 3de verdieping wordt de berging vooraan aan de leefruimte toegevoegd en werden er 2 dakvensters voorzien;
    • in het schuin dak werd een lichtstraat en rookluik voorzien;
    • er werd een brandladder en een inox buis als schouw van het gelijkvloers tegen de achtergevel geplaatst;
    • de aanvraag heeft geen betrekking op het restaurant op het gelijkvloers.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is:

  • de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven;
  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  • de voorwaarden in het bijgevoegd advies van het agentschap Wegen en Verkeer strikt na te leven;
  • de schouw aan de achtergevel volledig op te metsen;
  • alle technische installaties uit te voeren conform artikel16§1 van de bouwcode;
  • na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

  • alle werken, handelingen of wijzigingen aan de voorgevel.

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.