Terug

2018_CBS_06192 - Omgevingsvergunning - OMV_2018036642. District Ekeren. Schriek ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06192 - Omgevingsvergunning - OMV_2018036642. District Ekeren. Schriek ZN - Goedkeuring 2018_CBS_06192 - Omgevingsvergunning - OMV_2018036642. District Ekeren. Schriek ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

De gemeenteraad besliste in zitting van 25 juni 2018 (jaarnummer 487) om zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en de inrichting van een gedeelte van Schriek, namelijk de brug met aansluitende kruispunten, de woonstraat tussen Schriek en Lodewijk Andersonstraat en de woonstraat tussen Schriek en Statiestraat onder volgende voorwaarden:

  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  • de aansluiting met de fiets-o-strade moet centraal in de bocht aangelegd worden zodat fietsers die de autostrade oprijden niet moeten spookrijden en een beter zicht op de fietsers mogelijk is;
  • boven op de brug moet de rijwegbreedte op 6,50 meter worden gebracht om de bussen de mogelijkheid te geven elkaar te laten passeren;
  • de rijweg in de fietsstraat moet worden aangelegd met rood asfalt;
  • de bouwheer zal voor de werken contact opnemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.

Het college neemt kennis van onderstaand verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Adviezen 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

5 mei 2018

30 mei 2018

Voorwaardelijk gunstig

Digit - Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn

3 mei 2018

8 juni 2018

Ongunstig

Digit - Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn

5 juni 2018

11 juni 2018

Voorwaardelijk gunstig

Digit - Infrabel NV

3 mei 2018

29 mei 2018

Gunstig

Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie

3 mei 2018

1 juni 2018

Voorwaardelijk gunstig

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

3 mei 2018

7 mei 2018

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

3 mei 2018

Geen tijdig advies ontvangen

Toetsing voorschriften  

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

  • Het eigendom is gedeeltelijk gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
  • Het eigendom is gedeeltelijk gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, gedeeltelijk in een reservegebied voor woonwijk. Deze gebieden kunnen op initiatief van de gemeente worden bestemd voor de aanleg van woonwijken die als een stedenbouwkundig geheel zijn opgevat en waar alleen zijn toegelaten: eengezinswoningen, kleine landeigendommen, groene ruimten, socio-culturele inrichtingen alsmede gebouwen voor handel, dienstverlening, ambachtelijke en kleine bedrijven, die voor het normaal functioneren van de woonwijk noodzakelijk zijn. De bouwdichtheid mag de 25 woningen per ha niet overschrijden en alleen gebouwen met ten hoogste twee woonlagen zijn toegelaten. De globale oppervlakte van de openbare groene zone moet ten minste 5 m² per woning bedragen. De bestemming van woongebied kan maar worden verwezenlijkt nadat zij in een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg is vastgesteld. Die goedkeuring kan maar worden gegeven nadat is gebleken dat de bestemming van woongebied aan een werkelijke noodzaak beantwoordt. Die noodzaak wordt door de bevoegde staatssecretaris vastgesteld aan de hand van de gegevens waarvan hij de lijst op advies van de Vlaamse regering en het Vlaamse gewest opmaakt; die gegevens worden hem door de betrokken gemeente verstrekt. Zolang het in het derde lid bedoelde bijzonder plan van aanleg door ons niet is goedgekeurd, mogen in het betrokken gebied slechts werken en handelingen worden uitgevoerd die overeenstemmen met de bestemming aangegeven door de grondkleur in het gewestplan.
    Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan
  • Het goed is gedeeltelijk gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Mariaburg, goedgekeurd op 26 februari 2018. Volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan ligt het goed in een zone voor wonen (Wo1).
    Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’
  • De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan en het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater) 

De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)

De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

Algemene bouwverordeningen

  • Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
    (De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening voetgangersverkeer.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’) 

De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.

  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’) 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.

Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

  • Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)

De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

  • Archeologienota: overeenkomstig artikel 5.4.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 moet aan bepaalde aanvragen een bekrachtigde archeologienota worden toegevoegd.

De archeologienota werd bekrachtigd door het agentschap Onroerend Erfgoed op 8 februari 2017. De nota toont gemotiveerd aan dat er geen verder archeologisch onderzoek moet plaatsvinden.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
Er werden in de aanvraag geen afwijkingen geconstateerd ten opzichte van de geldende voorschriften.

Functionele inpasbaarheid
De aanvraag beoogt louter de herinrichting van een deel van het openbaar domein en gezien de ligging ervan in woongebied is er in deze effectief sprake van een correcte functionele inpasbaarheid.

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag voorziet geen gebouwde volumes of wijzigingen daaraan waardoor de aanvraag inzake schaal en ruimtegebruik zonder meer gunstig is.

Visueel-vormelijke elementen
De te hanteren materialen voor de heraanleg, asfalt in twee kleurtinten, kasseien en betonstraatstenen in twee tinten, zijn algemeen gebruikte materialen voor de aanleg van openbaar domein en passen in wat doorgaans wordt gehanteerd voor een heraanleg op het grondgebied van Antwerpen. Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is bijgevolg dan ook gunstig. Wel dient opgemerkt dat de rijweg van fietsstraat moet worden uitgevoerd in rood asfalt in plaats van grijs asfalt.

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Advies werd gevraagd aan de verkeerspolitie. Het advies luidt als volgt: ‘De aansluiting met de fiets-o-strade dient analoog aangelegd te worden als bij andere fiets-o-strades, zoals bijvoorbeeld in de Louisalei. Dit wil zeggen dat de aansluiting centraal in de bocht dient aangelegd te worden, zodat fietsers die de autostrade oprijden niet moeten spookrijden en een beter zicht op de fietsers mogelijk is.’ Dit zal als voorwaarde worden opgenomen in de vergunning.

Er werd twee maal advies gevraagd aan De Lijn.
Het eerste advies luidt als volgt: ’Gezien er een buslijn over de aan te passen brug gaat, en het de bedoeling is de rijbaan te versmallen, wensen wij op te merken dat 6,20m tussen de boordstenen niet voldoende is voor een vlotte kruising van de bussen op de brug. Hiervoor zou minimaal 6,5 meter nodig zijn.
Het tweede advies luidt als volgt: ‘Dit schrijven vervangt het advies dat u ontvangen heeft met ons schrijven van 5 juni 2018 met referentie 166/RE/18-081. Wij hebben geen bezwaar tegen de in het dossier vermelde bouwwerken mits volgende opmerking: - Voorwaardelijk akkoord op voorwaarde dat boven op de brug de rijwegbreedte op 6,5m wordt gebracht om de bussen de mogelijkheid te geven elkaar te laten passeren.’ De voorwaarde zal worden overgenomen in de vergunning.

Advies aan het college

Stedenbouwkundige handelingen

Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

  1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  2. de aansluiting met de fiets-o-strade moet centraal in de bocht aangelegd worden zodat fietsers die de autostrade oprijden niet moeten spookrijden en een beter zicht op de fietsers mogelijk is;
  3. boven op de brug moet de rijwegbreedte op 6,50 meter worden gebracht om de bussen de mogelijkheid te geven elkaar te laten passeren;
  4. de rijweg in de fietsstraat moet worden aangelegd met rood asfalt;
  5. de bouwheer zal voor de werken contact opnemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

30 maart 2018

Volledig- en ontvankelijk

27 april 2018

Opening openbaar onderzoek

9 mei 2018

Afsluiten openbaar onderzoek

7 juni 2018

Gemeenteraad voor wegenwerken

25 juni 2018

Uiterste beslissingsdatum

9 oktober 2018

Verslag GOA

12 juni 2018

naam GOA

Martijn Coppoolse

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

9 mei 2018

7 juni 2018

0

0

0

0

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer :

OMV_2018036642

Gegevens van de aanvrager:

AQUAFIN NV met als adres Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar

Ligging van het project:

Schriek ZN te 2180 Ekeren (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 33 sectie H nrs. 0 en afdeling 35 sectie F nrs. 0

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een openbare riolering en de herinrichting van het openbaar domein

Omschrijving aanvraag

Stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

  • geen relevante voorgeschiedenis.

Laatst vergunde toestand

  • geen relevante laatst vergunde toestand.

Bestaande toestand

  • rijweg in verschillende materialen (asfalt, beton, betonstraatstenen, kasseien);
  • voetpaden in betondallen;
  • fietspad gemengd met de rijweg of in rode betondallen;
  • parkeren op de rijbaan of parkeerstroken in betonstraatstenen;
  • verkeersplateau op het oostelijk kruispunt in betonstraatstenen
  • het projectgebied sluit aan op de fiets-o-strade langs de spoorlijn.

Inhoud van de aanvraag

Herinrichten van het openbaar domein in een deel van Schriek, ter hoogte van de brug en de aansluitende kruispunten:

  • ter hoogte van oostelijk kruispunt:
    • uitvoeren van het kruispunt als een verhoogde inrichting in donkergrijze betonstraatstenen;
    • voorzien van verhoogde middengeleiders zodat voetgangers in 2 fasen kunnen oversteken;
    • gelijkgronds aansluiten van het fietspad op de verhoogde inrichting;
  • in de woonstraat Schriek, tussen Schriek en de Lodewijk Andersonstraat:
    • heraanleggen van de rijbaan in asfalt met een breedte van 5,60 meter;
    • heraanleggen van parkeerstroken in kasseien, onderbroken door bomen;
    • heraanleggen van voetpaden in grijze betonstraatstenen met een breedte van minstens1,50 meter;
  • op de brug:
    • aanleggen van vrijliggende enkelrichtingsfietspaden in rood asfalt met een breedte van 1,75 meter en een schrikafstand van 0,50 meter ten aanzien van de rijweg;
    • aanleggen van voetpaden met een breedte van minstens 1,50 meter in grijze betonstraatstenen;
    • vernieuwen van asfaltverharding waarbij de wegbreedte versmald wordt naar 6,20 meter;
  • ter hoogte van het westelijk kruispunt:
    • uitvoeren van het kruispunt als een verhoogde inrichting in beton;
    • gelijkgronds aansluiten van het fietspad op de verhoogde inrichting;
  • in de woonstraat Schriek, tussen Schriek en Statiestraat:
    • aanleggen van de rijweg volgens de principes van een fietsstraat, in asfalt met een lichtgrijze toplaag;
    • versmallen van de rijweg naar 4,80 meter;
    • aanleggen van parkeerstroken in kasseien, onderbroken door bomen;
    • heraanleggen van voetpaden in grijze betonstraatstenen met een breedte van minstens 1,50 meter;
    • aansluiten van de fietsstraat op de fiets-o-strade;
  • vervangen van de trappen die de brug verbinden met de perrons van het station Sint-Mariaburg;
  • rooien van 4 bomen en aanplanten van 24 hoogstammige bomen.
  • uitvoeren van niet vergunningsplichtige werken aan de riolering op het openbaar domein.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de omgevingsvergunning goed te keuren en af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarde(n) strikt na te leven:

  • de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, zijn strikt na te leven;
  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  • de aansluiting met de fiets-o-strade moet centraal in de bocht aangelegd worden zodat fietsers die de autostrade oprijden niet moeten spookrijden en een beter zicht op de fietsers mogelijk is;
  • boven op de brug moet de rijwegbreedte op 6,50 meter worden gebracht om de bussen de mogelijkheid te geven elkaar te laten passeren;
  • de rijweg in de fietsstraat moet worden aangelegd met rood asfalt;
  • de bouwheer zal voor de werken contact opnemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be, betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken.

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.