Terug

2018_CBS_06164 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2018036990. kruispunt Noordersingel met Schijnpoortweg. District Antwerpen. - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/07/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06164 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2018036990. kruispunt Noordersingel met Schijnpoortweg. District Antwerpen. - Goedkeuring 2018_CBS_06164 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2018036990. kruispunt Noordersingel met Schijnpoortweg. District Antwerpen. - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

Toetsing aan de voorschriften

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Oosterweelverbinding, goedgekeurd op 16 juni 2006. Volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan ligt het goed in een gebied voor ongelijkvloerse wegeninfrastructuur en in een gebied voor wegeninfrastructuur.

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Oosterweelverbinding-Wijziging, goedgekeurd op 20 maart 2015.

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor dagrecreatie. De gebieden voor dagrecreatie bevatten enkel de recreatieve en toeristische accommodatie, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie. (Artikel 16 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan

De vergunningsaanvraag ligt niet in een verkaveling.

         De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
    Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
    De bouwcode is niet van toepassing op de aanvraag.

Sectorale wetgeving

  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen  voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag  betreft de bouw van de voetgangers- en fietsersbrug ‘Passerelle’ ter hoogte van het kruispunt van de Schijnpoortweg en de Noordersingel – Slachtshuislaan. De Passerelle verbindt Spoor Oost, gelegen ten zuiden van de Schijnpoortweg en de site van het Sportpaleis en de Lotto Arena, ten noorden van de Schijnpoortweg.

De verbinding zorgt voor een conflictvrije oversteek van de Noordersingel en de Schijnpoortweg.

Door de bouw van de Passerelle ontstaat een verkeersveilige en comfortabele verbinding voor voetgangers en fietsers in het gebied. De functionele verenigbaarheid met de omgeving is gegarandeerd.

Bijkomend voorziet de aanvraag in een hellend dak voor het gasontspanningsstation van de RWZI Deurne en de afbraak van het voormalige elektriciteitsgebouw van De Lijn en een publiciteitsinrichting aan Spoor Oost.

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De Passerelle bevindt zich boven maaiveld en zal zichtbaar zijn in het straatbeeld. De schaal ervan past binnen het stedelijke weefsel met een verscheidenheid aan grootschalige weginfrastructuur en gebouwen.

Visueel-vormelijke elementen

De constructie wordt uitgewerkt als een hybride stalen structuur met trogliggers in de leuningen, naar analogie met het ontwerp van de fietsbrug IJzerlaan.

Afwerking van de buitenzijde gebeurt in het wit, de binnenzijde in het lichtgrijs. De kolommen worden donkergrijs uitgevoerd.

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Elia adviseert gunstig op voorliggende aanvraag en vraagt rekening te houden met de ligging van de ondergrondse hoogspanningskabel waarvan de plannen en de te nemen veiligheidsmaatregelen als bijlage bij het advies zijn gevoegd. Het advies van Elia wordt integraal aan het advies gekoppeld.

De aanvraag werd ter advies voorgelegd aan de ASTRID-veiligheidscommissie. Deze oordeelt dat een ASTRID-indoordekking niet nodig is en adviseert gunstig.

Advies aan het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

  1. Er dient rekening gehouden te worden met de ligging van de ondergrondse hoogspanningskabel en de door Elia geadviseerde veiligheidsmaatregelen dienen in acht genomen te worden.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

29 maart 2018

Opening openbaar onderzoek

15 mei 2018

Afsluiten openbaar onderzoek

13 juni 2018

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De vergunningsaanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaarschriften

Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften

Petitielijsten

Digitale bezwaarschriften

15 mei 2018

13 juni 2018

0

0

0

0

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

  • een openbaar onderzoek te houden;
  • advies uit te brengen.

Projectnummer :

OMV_2018036990

Gegevens van de aanvrager:

Stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

kruispunt Noordersingel met Schijnpoortweg (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 5 sectie E nrs. 1296B, 1296C, 1296E, afdeling 7 sectie G nrs. 367P9, 367K7, afdeling 25 sectie A nrs. 56C10 en 56L11

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

plaatsen van een passerelle, het slopen van een bijgebouw en een reclamepaneel


Stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

geen relevante voorgeschiedenis.

Bestaande toestand

De Schijnpoortweg heeft een fiets- en voetpad aan beide zijden van de weg en een trambedding in de middenberm.

Inhoud van de aanvraag

  • het bouwen van een voetgangers-/fietsersbrug “Passerelle” die spoort oost verbindt met de evenementensite Sportpaleis/Lotto Arena;
  • “ de Passerelle” bestaat uit drie gedeeltes: de helling, het bruggedeelte en de tijdelijke trap;
  • het bruggedeelte van de Passerelle heeft een breedte van 6 m tussen de brugranden van de staalconstructie en een helling van 1,84 %;
  • er wordt een hellend dak voorzien op het bestaande gasontspanningsstation van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Deurne;
  • een voormalig elektriciteitsgebouw van De Lijn op deze site wordt afgebroken samen met publiciteitsinrichting en verharding.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een voorwaardelijk gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de vergunningsaanvraag.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/V Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.