Terug

2018_CBS_06450 - Omgevingsvergunning - OMV_2018047742. Durletstraat 8-10. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/07/2018 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn  Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_06450 - Omgevingsvergunning - OMV_2018047742. Durletstraat 8-10. District Antwerpen - Goedkeuring 2018_CBS_06450 - Omgevingsvergunning - OMV_2018047742. Durletstraat 8-10. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.

Adviezen

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie

29 mei 2018

15 juni 2018

Voorwaardelijk gunstig


Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen

29 mei 2018

Geen tijdig advies ontvangen

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg

29 mei 2018

8 juni 2018

stadsontwikkeling/ mobiliteit

29 mei 2018

5 juni 2018


Toetsing voorschriften

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. Volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan ligt het goed in een afbakeningslijn grootstedelijk gebied antwerpen.

Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s’

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

  • De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
    (De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)

    De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
    (De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)


De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgende punten:

  • artikel 12: dit artikel stelt dat in alle delen van een constructie waarop dit besluit van toepassing is, voor een vrije en vlakke draairuimte moet worden gezorgd. In navolging van artikel1;27° van deze verordening, dienen alle vrije en vlakke draairuimtes ,na afwerking en vaste inrichting, een doormeter te hebben van 150 centimeter. En dit gemeten buiten het draaivlak van eventuele deuren, poorten of hekjes, die een rolstoelgebruiker kan benutten om van richting te veranderen. Uit lezing van de ingediende bouwplannen blijkt dat er onvoldoende concrete informatie is weergegeven om een goede beoordeling ten gronde van dit artikel mogelijk te maken;
  • artikel 18: binnen deze aanvraag overbrugt men hoogteverschillen die groter zijn dan 18 centimeter. Niveauverschillen van meer dan 18 cm moeten overbrugd worden, ofwel met een trap in combinatie met een helling, ofwel met een trap in combinatie met een lift, ofwel met een helling in combinatie met een lift. De aanvrager voorziet op zijn bouwplannen geen specificatie over hoe dit niveauverschil zal overbrugt worden.

Algemene bouwverordeningen

  • Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
    (De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)

    De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag..

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
    (De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)

    De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.

  • Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
    (De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)

    De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
    • artikel 21 Minimale hoogte van ruimten: uit lezing van de ingediende bouwplannen blijkt dat de klascontainers slechts een vrije binnenhoogte bezitten van 2,58 meter;
    • artikel 27 Open ruimte: zowel uit lezing van het inplantingsplan als uit de bijgeleverde foto’s in het dossier blijkt dat de tijdelijk constructie in de bouwvrije voortuinstrook wordt ingeplant.

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.

    Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
  • Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

    Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte, is in tijd beperkt en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
  • Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
    (De kwaliteitsnormen  voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)

    De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften

De aanvraag voldoet niet aan het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid, maar gezien de beperkte afwijkingen, kan de stedenbouwkundige vergunning toch worden verleend mits de in voorwaarden opgelegde aanpassingen integraal worden uitgevoerd. In toepassing van artikel 4.2.19. §1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zullen deze aanpassingen als voorwaarde in de stedenbouwkundige vergunning worden opgelegd.

Voorliggend ontwerp wijkt af van artikel  18 van de verordening integrale toegankelijkheid. Gezien het feit dat de aanvraag de plaatsing van tijdelijke prefab klascontainers betreft, kan als voorwaarde opgelegd worden het niveauverschil tussen de buitenruimte enerzijds en de binnenruimte van de klaslokalen te overbruggen met een helling gecombineerd met een trap.

Bijkomend wordt opgemerkt dat de klaslokalen in een vrije hoogte voorzien van 2m58 in plaats van de vereiste minimale hoogte van 2m60 conform artikel 21 van de bouwcode. Gezien het beperkte tekort (2cm) en het feit dat de klaslokalen slechts tijdelijk gebruikt worden, kan in alle redelijkheid gesteld worden dat de verblijfskwaliteit niet in het gedrang komt en kan met toepassing van artikel 3 een afwijking gelegitimeerd worden.

Functionele inpasbaarheid

De gebouwen aan de Durletstraat zijn in gebruik als school. Recent werd vergunning verleend voor een nieuwbouwvolume als uitbreiding van de secundaire graad. De beoogde containerklassen zijn tijdelijk en inherent aan het gebruik van de school tijdens de uitvoering van het nieuwbouwproject.

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag het plaatsen van 2 tijdelijke klascontainers omvat voor een periode van 6 maanden. Dit om een tijdelijk plaatsgebrek door vertragingen bij het bouwen van de nieuwbouw (vergunning 20171522) op te lossen.

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Gelet op het tijdelijk karakter en het feit dat na voltooiing van de nieuwbouw achteraan deze strook opnieuw bouwvrij wordt gemaakt, is de inrichting aanvaardbaar. Als voorwaarde zal worden opgelegd om de voortuinstrook opnieuw in overeenstemming te brengen met de vergunning afgeleverd in dossier 20171522. 

Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten

De uitvoering van de klascontainers is stedenbouwkundig aanvaardbaar.

De aanvraag heeft betrekking op de site van het voormalig Jongensweeshuis, heden bestemd als scholencomplex. Het complex is vastgesteld als bouwkundig erfgoed dd 14/09/2009.  Gezien de erfgoedwaarde van het pand werd het advies ingewonnen van de stedelijke dienst monumentenzorg. Dit advies laat zich als volgt lezen:

“ de site omvat een monumentaal complex in neo-Vlaamse renaissancestijl bestaande uit een U-vormige vleugel aan de straatzijde, twee lange en één korte vleugel aan de aansluitende binnenspeelplaats met kopgebouw.  Hierop bevinden zich haakse dwarsvleugels.

In 2017 werd de toelating verleend om het scholencomplex uit te breiden met een middelbare school (dossiernummer 20171522). Er komt een nieuwbouw naast het bestaande Durletlyceum.  

Met deze aanvraag wenst men tijdelijk, met name gedurende de werken, twee klascontainers te plaatsen in de voortuinstrook bij het schoolgebouw.

Gelet op bovenstaande argumenten wordt over deze aanvraag een gunstig advies uitgebracht.” 

Bodemreliëf

De inrichting heeft een tijdelijk karakter, als voorwaarde bij de vergunning  wordt gesteld dat de voortuinstrook, na het verwijderen van de klascontainers, hersteld en ingericht dient te worden  conform de verleende vergunning

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De inrichting voldoet aan de hedendaagse eisen inzake gebruiksgenot en veiligheid.

Omdat het om een tijdelijke constructie gaat moeten er geen fietsstalplaatsen voorzien worden.

Gezien de tijdelijkheid van de inrichting zijn de klascontainers vanuit stedenbouwkundig oogpunt aanvaardbaar en verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening van de plaats.

Advies aan het college

Stedenbouwkundige handelingen

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

  1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  2. het niveauverschil tussen de buitenruimte en de binnenruimte van de klaslokalen dient overbrugd te worden met een helling gecombineerd met een trap;
  3. de voortuinstrook dient, na het verwijderen van de klascontainers, hersteld en ingericht te worden conform de verleende vergunning met dossiernummer 20171522. 

Geldigheidsduur

De handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan 6 maanden na de plaatsing in stand blijven. Na het verstrijken van de geldigheidsduur van de vergunning moet de begunstigde het terrein herstellen in de staat waarin het zich bevond vóór de tenuitvoerlegging van de vergunning van bepaalde duur en de voortuinstrook inrichten conform de verleende vergunning met nummer 20171522.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

24 april 2018

Volledig- en ontvankelijk

23 mei 2018

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

22 juli 2018

Verslag GOA

3 juli 2018

naam GOA

Brenda Dierckx

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer :

OMV_2018047742

Gegevens van de aanvrager:

de heer Jeff Van Poppel met als adres Lange Gasthuisstraat 15 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Durletstraat 8-10 te 2018 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 10 sectie K nr. 1631S3

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

plaatsen van twee tijdelijke klascontainers in de voortuinstrook bij een schoolgebouw


Omschrijving
aanvraag

Stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

  • 29/09/2017 vergunning (20171522) voor het bouwen van een nieuw lyceum.

Laatst vergunde toestand.

  • de gebouwen binnen het huidige projectgebied doen dienst als lagere en secundaire school;
  • de projectzone waar deze aanvraag betrekking op heeft in de voortuinstrook links, werd vergund als parking uitgevoerd in grasdallen (8 parkeerplaatsen waarvan 1 voor een mindervalide parkeerplaats), een overdekte fietsenberging voor 54 fietsen met daarrond groenaanleg in de vorm van hoog- en laagstammige bomen.

Bestaande toestand

  • alle gebouwen binnen het plangebied maken integraal deel uit van deze school.
  • de open ruimte voor het hoofdgebouw langsheen de straatzijde, is ingericht als groenzone met naastgelegen een deels overdekte fietsenberging.

Inhoud van de aanvraag

  • plaatsen van twee tijdelijke klascontainers in de voortuinstrook van het schoolgebouw;
  • de klascontainers zullen blijven staan voor de duur van 6 maanden omdat de vergunde verbouwingswerken vertraging opliepen en deze hiredoor overlappen met de start van het nieuwe schoolhaar;
  • de inrichting beslaat een lengte van 12m44 en een diepte van 9m49;
  • de containers zijn afgewerkt met grijs gemoffelde, geprofileerde metaalplaat en voorzien van buitenschrijnwerk in wit kunststof.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is:

  • de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven;
  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  • het niveauverschil tussen de buitenruimte en de binnenruimte van de klaslokalen dient overbrugd te worden met een helling gecombineerd met een trap;
  • de voortuinstrook dient, na het verwijderen van de klascontainers, hersteld en ingericht te worden conform de verleende vergunning met dossiernummer 20171522.

Geldigheidsduur

De handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan 6 maanden na de plaatsing in stand blijven. Na het verstrijken van de geldigheidsduur van de vergunning moet de begunstigde het terrein herstellen in de staat waarin het zich bevond vóór de tenuitvoerlegging van de vergunning van bepaalde duur en de voortuinstrook inrichten conform de verleende vergunning met nummer 20171522.

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.