Terug

2018_CBS_02340 - Fondsen. Eurodesk - AMIF-oproep. Indiening projectvoorstel vrijwilligerswerk in functie van actief en gedeeld burgerschap - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 16/03/2018 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Marc Van Peel, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2018_CBS_02340 - Fondsen. Eurodesk - AMIF-oproep. Indiening projectvoorstel vrijwilligerswerk in functie van actief en gedeeld burgerschap - Goedkeuring 2018_CBS_02340 - Fondsen. Eurodesk - AMIF-oproep. Indiening projectvoorstel vrijwilligerswerk in functie van actief en gedeeld burgerschap - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het servicepunt vrijwilligers (bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening) zal een projectvoorstel indienen dat aansluit bij de doelstellingen van deze AMIF-oproep 'actief en gedeeld burgerschap'. De doelstelling van het project is om derdelanders te betrekken bij vrijwilligerswerk en zo capaciteit en strategieën te ontwikkelen die bijdragen tot het verhogen van actief en gedeeld burgerschap bij de doelgroep. 

Servicepunt vrijwilligers matcht kandidaat vrijwilligers met vacatures bij vrijwilligersorganisaties. Ook derdelanders hebben de vraag om te starten met vrijwilligerswerk omwille van verschillende redenen: ze willen hun Nederlands verbeteren, zijn op zoek naar referenties in functie van een tewerkstellingsperspectief of willen iets terugdoen voor de maatschappij. Servicepunt vrijwilligers wil onderzoeken in welk opzicht het starten met vrijwilligerswerk kan bijdragen tot burgerzin en hoe servicepunt vrijwilligers organisaties en derdelanders hierin nog beter kan voorbereiden, zodat de kansen die er liggen ten volle worden benut.

Op dit moment geven servicepunt vrijwilligers en Atlas al advies over het werken met anderstalige vrijwilligers. Dit gebeurt eerder op basis van vorming en in individuele adviesgesprekken. Er is nood aan instrumenten die derdelanders, vrijwilligersverantwoordelijken, maar ook de vrijwilligers stimuleren tot meer samenwerking. Door een samenwerking met AP Hogeschool kunnen de uitgewerkte instrumenten getest en geïmplementeerd worden bij studenten (sociaal cultureel werk, maatschappelijk werk, orthopedagogie) die toekomstige vrijwilligersverantwoordelijken zullen worden. Ook met zelforganisaties zal er samengewerkt worden in het kader van het project. 

In het project zullen volgende acties opgenomen worden: 

  • onderzoek over effect van vrijwilligerswerk op burgerzin;
  • uitwerken van toolbox voor nieuwkomers om sterker aan de start te komen voor vrijwilligerswerk;
  • uitwerken van toolbox voor vrijwilligersorganisaties om hen voor te bereiden op het werken met vrijwillige nieuwkomers;
  • matchen van nieuwkomers met vrijwilligerswerk in functie van het ontwikkelen van burgerzin.

Het project dient de opgelegde projecttiming te volgen en zal lopen van 1 mei 2018 tot 30 april 2020. Het projectbudget wordt geraamd op 250.000,00 euro, wat ook de maximale subsidie is binnen het programma. Een project kan 75% AMIF-financiering ontvangen en 25% Vlaamse cofinanciering zodat goedgekeurde projecten voor 100% gesubsidieerd worden. In het geraamde projectbudget is een personeelskost opgenomen van 178.571,43 euro. Hierop wordt een forfait van 40% of 71.428,57 euro toegekend, zonder verdere voorwaarden. De personeelskost dient bewezen te worden aan de hand het antal gepresteerde uren voor het project en een berekening van de loonkost op basis van het bruto maandloon.

Binnen de stad Antwerpen zal de coördinatie van het project opgenomen worden door de dienst Sociale Dienstverlening/Vrijwilligers. De stedelijke Eurodesk zorgt voor de nodige begeleiding bij de opmaak van het subsidiedossier en indiening van het dossier via de ESF-applicatie.

Aanleiding en context

Het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) is een financieel instrument van de Europese Commissie gericht op een efficiënter beheer van migratiestromen en de versterking en ontwikkeling van een gemeenschappelijke aanpak van asiel, migratie en integratie. De afdeling Europees Sociaal Fonds (ESF) staat in voor het beheer van het Vlaamse integratieluik van het AMIF. 

Momenteel staat de AMIF-oproep 'actief en gedeeld burgerschap' open. Deze oproep heeft als doelstelling om actief en gedeeld burgerschap bij derdelanders te versterken. Derdelanders zijn personen met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Het bevorderen van actief en gedeeld burgerschap betekent enerzijds het verhogen van beleidsparticipatie bij derdelanders en anderzijds het stimuleren van de burgerzin (bijvoorbeeld vaardigheden, attitudes en kennis over waarden en normen, democratie, pluralisme, …) bij alle burgers (zowel derdelanders als ontvangende samenleving). De oproep ondersteunt lokale besturen die beleidsparticipatieve initiatieven opzetten waarbij derdelanders samen met andere burgers lokale uitdagingen bespreken en strategieën ontwikkelen om deze aan te pakken. De oproep zet lokale besturen aan om expertise te zoeken en capaciteit op te bouwen om duurzame initiatieven te ontwikkelen en te implementeren.

Voor de lokale projecten 'actief en gedeeld burgerschap' richt de oproep zich tot samenwerkingsverbanden tussen een lokaal bestuur (individueel of een intergemeentelijke samenwerking) en een actor die aantoonbare praktijkervaring heeft rond het bevorderen van beleidsparticipatie bij moeilijk te bereiken groepen en het stimuleren van burgerzin. Samenwerking met zelforganisaties of andere organisaties die de AMIF-doelgroep vertegenwoordigen wordt sterk aangemoedigd. Binnen het partnerschap neemt het lokaal bestuur de rol op van promotor. 

Het budget voor de oproep bedraagt 2.500.000,00 euro, waarvan 1.875.000,00 euro AMIF en 625.000,00 euro Vlaamse cofinanciering AMIF. Een project kan tussen 100.000,00 en 250.000,00 euro subsidie aanvragen. Een projectvoorstel kan voor 100% gesubsidieerd worden. De promotor dient een projectvoorstel in via de online ESF-applicatie. Een projectvoorstel opmaken bestaat uit het beantwoorden van inhoudelijke vragen, het opstellen van een projectplanning en een begroting.

Projectaanvragen moeten uiterlijk op 16 maart 2018 ingdiend worden in de ESF-applicatie. De goedgekeurde projecten gaan van start op 1 mei 2018 en lopen tot 30 april 2020 (24 maanden).

Algemene financiƫle opmerkingen

Indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd, zullen de ontvangsten en uitgaven die met de subsidie gepaard gaan, met behulp van een subsidiefiche in het meerjarenbudget worden ingeschreven.

Er zal een aanvraag ingediend worden voor de maximale subsidie van 250.000,00 euro. Binnen het aandeel van de stad zal er één medewerker aangeworven worden gedurende de volledige looptijd van het project (2 jaar, 1 FTE, B-niveau) en één medewerker gedurende 1 jaar (1 FTE, B-niveau) met een geschatte loonkost van 167.184,00 euro. De financiering hiervan zit vervat in het projectbudget en wordt 100% gefinancierd via AMIF. Het werkingsbudget zal door de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening voorzien worden en dit wordt eveneens gedekt door de te ontvangen subsidie. Een deel van de subsidiemiddelen zal doorgestort worden naar de partnerorganisaties bij het project. 

Beleidsdoelstellingen

7 - Sterk bestuurde stad
1HSB01 - Het strikt budgettair en financieel beleid is realistisch en risicobewust
1HSB0101 - Het invorderen en innen van ontvangsten gaat nauwgezet verder
1HSB010105 - Bijkomende subsidies worden maximaal verworven door vakkundige ondersteuning op maat bij het opstellen, indienen en opvolgen van subsidieaanvragen. De verschillende entiteiten van de groep stad Antwerpen werken hier actief aan mee.
6 - Harmonieuze stad
1SHM08 - Antwerpse burgers en verenigingen nemen deel aan de rijkgeschakeerde stadsgemeenschap en geven deze actief mee vorm
1SHM0803 - Meer Antwerpenaren doen aan vrijwilligerswerk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van AMIF-projectvoorstel vrijwilligerswerk in functie van actief en gedeeld burgerschap goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.