Terug

2018_GR_00310 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 20173332. District Ekeren. Weide ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 28/05/2018 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Freya Piryns, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Axel Polis, raadslid; Ingrid Seghers, raadslid; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Vera Drozdik, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Fons Duchateau, schepen; Philip Heylen, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Kathy Kimpe, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2018_GR_00310 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 20173332. District Ekeren. Weide ZN - Goedkeuring 2018_GR_00310 - Aanvraag stedenbouwkundige vergunning. Reguliere procedure. Zaak van de wegen - 20173332. District Ekeren. Weide ZN - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Onderzoek

Overeenkomstig het besluit van 5 mei 2000 van de Vlaamse regering, zoals gewijzigd, betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingsaanvragen, moet de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning openbaar gemaakt worden als de werken en/of handelingen betrekking hebben op artikel 3, § 3, 2°: het oprichten en wijzigen van infrastructuurwerken met een lengte van meer dan 200 meter. De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd openbaar gemaakt van 1 februari 2018 tot 3 maart 2018. Het proces-verbaal van openbaar onderzoek werd opgesteld op datum van 5 maart 2018. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 4.2.25. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Aanleiding en context

Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning reguliere procedure.

Aanvragers: Stad Antwerpen (stadsontwikkeling), Grote Markt 1, 2000 Antwerpen.
Ligging van het perceel: Weide ZN, 2180 Ekeren (Antwerpen).
Kadastrale gegevens: (afd. 33) sectie H 0, (afd. 33) sectie H 274 Z3, (afd. 33) sectie H 274 Y4, (afd. 33) sectie H 274 Y5, (afd. 33) sectie H 274 Z5, (afd. 33) sectie H 274 S5 en (afd. 33) sectie H 274 K3.
Onderwerp: heraanleggen van Weide als woonerf.
Dossiernummer: 20173332.
Intern dossiernummer: NEK/B/digitaal/GR/.
Type dossier: reguliere procedure.

Argumentatie

Inhoud van de aanvraag

  • vervangen van de riolering, gescheiden stelsel waarbij het regenwater aangesloten wordt op een wadi;
  • heraanleggen van de straat als woonerf in betonstraatstenen;
  • met 20 parkeerplaatsen in straatkasseien met een waterdoorlatende voeg;
  • er wordt langs beide kanten van de straat geparkeerd;
  • aanplanten van 9 nieuwe bomen ter hoogte van de parkeervakken;
  • aanleggen van een steeg welke toegang verstrekt tot enkele achtergelegen woningen.

Bestaande toestand

  • gemengde riolering;
  • doodlopende straat;
  • het dwarsprofiel is 12 meter breed;
  • ter hoogte van Leugenberg ligt de speelnatuur en een wadi;
  • de speelzone wordt links geflankeerd door een breed voetpad waarmee voetgangers en fietsers kunnen doorsteken naar Leugenberg;
  • in de straat verleent een doodlopende steeg toegang tot 3 achterliggende woonhuizen en een aantal garageboxen;
  • op het openbaar domein kunnen 23 auto’s parkeren;
  • langs 1 zijde van de straat is er op de rooilijn gebouwd, langs de andere kant zorgen de voortuinstroken voor een groene invulling;
  • er zijn geen bomen in de straat;
  • Weide is een tweerichtingsstraat met een rijbaanbreedte van 7,10 meter;
  • parkeren aan beide zijden van de straat.

Adviezen

Adviesinstantie

 

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Conclusie

Digit - brandweer/ risicobeheer/ preventie

26 januari 2018

23 februari 2018

Voorwaardelijk gunstig

Digit - Rio-link (Aquafin nv)

26 januari 2018

 

Het advies werd niet uitgebracht binnen een termijn van 30 kalenderdagen waardoor aan de adviesvereiste kan worden voorbijgegaan.

Toetsing voorschriften

Stedenbouwkundige gegevens uit de plannen van aanleg, de ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan.

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

  • Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
  • Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid is niet van toepassing op deze aanvraag.

Algemene bouwverordening
Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Omzendbrief
Voetgangersverkeer: De omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer is niet van toepassing. De weg wordt immers aangelegd als woonerf. Daardoor mogen de voetgangers de ganse breedte van de openbare weg gebruiken. De snelheid van voertuigen is beperkt tot 20 km per uur.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Bouwcode: De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.
Het ontwerp voldoet hieraan.

Sectorale wetgeving

  • MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag.
  • Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (Belgisch Staatsblad 14 november 2003) dient het ontwerp onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
  • Vlaamse Wooncode: Het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).

Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
De voorliggende aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode (Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 19 augustus 1997).

Omgevingstoets

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
Er werden in de aanvraag geen afwijkingen geconstateerd ten opzichte van de geldende voorschriften. 

Functionele inpasbaarheid
De aanvraag voorziet de heraanleg van het gehele openbare domein van de straat Weide en een zijsteeg ervan. Gelet op de ligging in ontwikkeld woongebied is er effectief sprake van een correcte functionele inpasbaarheid.

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

Visueel-vormelijke elementen
De gebruikte materialen, betonstraatstenen voor het rijgedeelte van dit woonerf en kasseien voor de parkeervakken, tezamen met de verspreide boomvakken verlenen de straat na de heraanleg een typisch en duidelijk woonerf-statuut in overeenstemming met het initiële opzet. Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is bijgevolg dan ook gunstig.

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De geplande heraanleg komt geheel tegemoet aan het opzet om een rustige woonstraat te creëren in de vorm van een woonerf. Het op gelijke niveau gesitueerde gehele openbare gedeelte nodigt voetgangers uit om de gehele breedte van de straat te gebruiken en duwt het belang van het autoverkeer in deze doodlopende straat naar de achtergrond, hetgeen het gebruiksgenot en de veiligheid enkel ten goede komt. Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is gunstig.

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en zijn uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst aanvraag

22 december 2017

Ontvankelijkheids- en volledigheidsbewijs

25 januari 2018

Opening openbaar onderzoek

1 februari 2018

Afsluiten openbaar onderzoek

3 maart 2018

Gemeenteraad voor wegenwerken

28 mei 2018

Uiterste datum beslissing

19 juni 2018

Datum verslag GSA

13 april 2018

Gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar

Coppoolse Martijn

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en de inrichting van Weide onder volgende voorwaarde:

  • de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • BA_SWOU10964_L.pdf
  • BA_SWOU10964_I.pdf
  • BA_SWOU10964_P_B.pdf
  • BA_SWOU10964_P_N.pdf
  • BA_SWOU10964_S_N.pdf