Terug

2018_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Zaak van de wegen - OMV_2017005203. District Berchem. Fruithoflaan ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/06/2018 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Axel Polis, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kathy Kimpe, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Freya Piryns, raadslid; Güler Turan, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vera Drozdik, raadslid; Ingrid Seghers, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Philip Heylen, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2018_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Zaak van de wegen - OMV_2017005203. District Berchem. Fruithoflaan ZN - Goedkeuring 2018_GR_00397 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Zaak van de wegen - OMV_2017005203. District Berchem. Fruithoflaan ZN - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Onderzoek

In eerste aanleg werd de aanvraag onderworpen aan een openbaar onderzoek. Er werden 12 bezwaarschriften ingediend. De aanpassing van de plannen heeft geen invloed op de beoordeling van de bezwaren.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Aanleiding en context

Historiek

Op 27 juli 2017 diende stad Antwerpen een aanvraag tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen in bij de deputatie met als onderwerp het heraanleggen van de Fruithoflaan in Berchem (Antwerpen). De zaak van de wegen werd op 27 november 2017 goedgekeurd door de gemeenteraad (jaarnummer 687). Nadien werden de plannen aangepast onder andere op vraag van de brandweer. Op 1 februari 2018 werd door de deputatie een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen afgeleverd voor het heraanleggen van de Fruithoflaan in Berchem (Antwerpen). Tegen de beslissing van de deputatie werd een administratief beroep aangetekend dat door het Departement Omgeving volledig en ontvankelijk werd verklaard op 17 april 2018. 

Omdat de plannen in eerste aanleg werden aangepast, na de beslissing van de gemeenteraad op 27 november 2017, wordt het dossier opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring.

Feiten en context 

Projectnummer :

OMV_2017005203

Gegevens van de aanvrager:

Stad Antwerpen, Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Fruithoflaan

Kadastrale gegevens:

 ---

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

bestrating Fruithoflaan

Argumentatie

Bestaande toestand

  • rijbaan in asfalt met twee rijstroken;
  • parkeereilanden in de middenberm;
  • geen afgezonderd fietspad;
  • groene middenberm.

Inhoud van de aanvraag

  • bestratingswerken Fruithoflaan;
  • realisatie van een fietspad (breedte 2,50 meter) in de middenberm, in de Fruithoflaan en een deel van de Roderveldlaan (Mortsel);
  • verbeteren voetgangersoversteken;
  • voorzien van blindegeleiding;
  • uitwerken van bushaltes in de parkeerstroken;
  • voorzien van verkeersplateaus naar de zijstraten;
  • versmallen van de rijbaan van twee rijstroken naar één op sommige plaatsen;
  • herindelen van de parkeereilanden op de middenberm;
  • voetpaden worden aangelegd in grijze betonstraatstenen;
  • fietspaden worden voorzien in roodbruin genuanceerde bitumineuze verharding;
  • parkeerstroken worden gerealiseerd in straatkeien met waterdoorlatende voeg;
  • rijweg wordt aangelegd in drie verschillende soorten verharding:
    • zwarte bitumineuze verharding;
    • straatkeien met gesloten voeg (overrijdbare zone);
    • grijze betonstraatstenen (plateaus);
  • de overrijdbare groenberm wordt voorzien in verhard gras;
  • rooien van bomen en compenseren van deze bomen.
Aanpassing plannen
  • rood fietspad laten doorlopen over de kruispunten heen ter hoogte van de Grotesteenweg;
  • extra parkeerplaats maken in de Fruithoflaan, aan de zuidzijde en kortbij het kruispunt met de Grotesteenweg;
  • nieuw fietspad tussen de Jos Ratinckxstraat en de Roderveldlaan aan de zuidzijde verleggen in noordelijke richting, zodat er 2 rijvakken overblijven in plaats van 1 rijvak;
  • zuidelijk deel van de Fruithoflaan kortbij kruispunt met Roderveldlaan:
    • geleidelijk afbuigen van nieuw fietspad in zuidelijke richting zoals in het oorspronkelijk ontwerp;
    • verschuiven van de rijbaan in zuidelijke richting;
    • schrappen van 7 parkeerplaatsen;
  • deels schrappen van het voetpad aan de oostzijde in de Roderveldlaan.

De aanpassing van de plannen heeft geen invloed op de functionele inpasbaarheid en op de visueel-vormelijke elementen. De aanpassing zorgt ervoor dat de veiligheid verhoogt: door de brandweer voldoende rijbaanbreedte te geven moet deze niet uitwijken over het fietspad zoals voorzien in het oorspronkelijk ontwerp.

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag de aanleg van een fietspad en weginfrastructuur betreft.

Toetsing voorschriften

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan gedeeltelijk in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan gedeeltelijk in een bufferzone. De bufferzones dienen in hun staat bewaard te worden of als groene ruimte ingericht te worden, om te dienen als overgangsgebied tussen gebieden waarvan de bestemmingen niet met elkaar te verenigen zijn of die ten behoeve van de goede plaatselijke ordening van elkaar moeten gescheiden worden.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestplan.

Algemene bouwverordening

Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De aanvraag werd getoetst aan de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer. Het ontwerp voldoet hieraan.

Omzendbrief

Voetgangersverkeer: De omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

Bouwcode: De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014, goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014 en van kracht sinds 25 oktober 2014.
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van de bouwcode. Het ontwerp voldoet hieraan.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, en haar uitvoeringsbesluiten.

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vlaams Belang, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: sp.a, PVDA+ en Groen.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het aangepast ontwerp van de Fruithoflaan voor wat betreft het grondgebied Antwerpen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • BA_11307_Bestratingswerken_L.pdf
  • BA_11307_Bestratingswerken_I.pdf
  • BA_11307_Bestratingswerken_P_B.pdf
  • BA_11307_Bestratingswerken_P_N.pdf
  • BA_11307_Bestratingswerken_S_B.pdf
  • BA_11307_Bestratingswerken_S_N.pdf
  • AANGEPAST_PLAN.pdf
  • advies_brandweer_antwerpen_eerste_aanleg.pdf