Terug

2018_GR_00478 - Straatnamencommissie - District Antwerpen. Straatnaamgeving. Benoemen nieuw plein tussen achteringang Centraal Station en Van Spangenstraat - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 25/06/2018 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Caroline Bastiaens, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Axel Polis, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kathy Kimpe, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Sven Cauwelier, stadssecretaris

Afwezig

Freya Piryns, raadslid; Güler Turan, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vera Drozdik, raadslid; Ingrid Seghers, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Philip Heylen, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2018_GR_00478 - Straatnamencommissie - District Antwerpen. Straatnaamgeving. Benoemen nieuw plein tussen achteringang Centraal Station en Van Spangenstraat - Goedkeuring 2018_GR_00478 - Straatnamencommissie - District Antwerpen. Straatnaamgeving. Benoemen nieuw plein tussen achteringang Centraal Station en Van Spangenstraat - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt in artikel 1 dat de gemeenteraad bevoegd is om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen.

Bij gemeenteraadsbesluit van 30 maart 2015 (jaarnummer 146) werden de bevoegdheden aan de districten gecoördineerd. Het district is niet bevoegd de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen. Artikel 285 van het Gemeentedecreet bepaalt dat de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid heeft voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.

Argumentatie

Wat betreft de bezwaren:

De stad beloofde ooit om ook dat stuk plein in de toekomst Kievitplein te benoemen.Het ‘terugkomen’ op de beslissing van 2013 waarbij het plein achter het Centraal Station benoemd werd als Kievitplein, dreigt het geheugen en de ontwikkeling ervan verbonden met het Kievitproject te onderspitten. Door de naamswijziging wordt het geheugen van de wijk begraven. Door de naam Kievitplein af te schaffen worden de inspanningen van de buurt miskend;

Het is geenszins de bedoeling van de stad Antwerpen om de historiek en de participatie van de bewoners te miskennen. Het bestaande Kievitplein blijft bestaan. Het betreft slechts de benoeming van een nieuw stuk openbaar domein achter het Centraal Station. De naam Kievitplein wordt niet afgeschaft en blijft behouden voor wat nu ook al Kievitplein is. De zone die een straatnaam dient te krijgen is ten opzichte van 2013 fors uitgebreid, de behoefte tot straatnaamgeving is dan ook gewijzigd.

Het betreft volgens de buurtbewoners een herbenoeming van een bestaand plein, en geen benoeming van een nieuw plein. Dit valt af te leiden uit de bordjes die aan het plein zijn opgehangen en Google.

Google is niet de unieke bron voor straatnamen. De naambordjes die op een ongelukkige wijze aan het plein werden aangebracht zorgen reeds jaren voor onduidelijkheid (postbedeling, hulpdiensten, bezoekers) met betrekking tot de huisvesting van bedrijven en woningen op en rond het plein. Met deze ingreep wordt de huidige onduidelijke situatie rechtgetrokken. Visueel betreft het wel degelijk twee afzonderlijke pleinen, om onduidelijkheid in de toekomst te vermijden is het meer dan aangewezen deze twee pleinen apart te benoemen.

Een ongeldige procedure werd gevolgd en deze moet opnieuw worden overgedaan;

Door de ontwikkeling van de site achter het Centraal Station wordt nieuwe openbare ruimte gecreëerd. Het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen preciseert bij de procedure tot wijziging of toekenning van een straatnaam dat deze dient te worden meegedeeld aan al de personen die, hetzij langs de bedoelde wegen en pleinen wonen en kiesgerechtigd zijn in de gemeente, hetzij eigenaar zijn van erven gelegen langs de bedoelde wegen en pleinen en een in België bekende woonplaats hebben. Er staat geen enkel huis geadresseerd op dit deel van het Kievitplein, met uitzondering van het Velo-kantoor van de stedelijke deelfietsen. Waardoor er op één uitzondering na, niemand diende verwittigd te worden. Toch werden door het team participatie van het district Antwerpen alle omwonenden op de hoogte gebracht van de benoeming van het Mediaplein en  geïnformeerd over de procedure om bezwaar in te dienen.

Het betreft een zeer vage en algemene naam;

Het decreet betreffende de straatnaamgeving betreft geen dwingende bepalingen indien straten vernoemd worden naar een object. 

Juridische grond

Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

Artikel 4 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt de voorschriften betreffende het vaststellen en wijzigen van de naam van openbare wegen en pleinen.

Artikel 7 van het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen bepaalt dat indien in de naam van openbare wegen en pleinen gebruik wordt gemaakt van een eigennaam, de naamborden een beknopte toelichting van de gekozen benaming bevatten.

Aanleiding en context

Aan het Kievitplein wordt momenteel een volledige bouwblok herontwikkeld, waar een mediabedrijf zijn nieuw hoofdkantoor zal vestigen. De stad Antwerpen wenst de volledige buurt tussen de achterkant van het Centraal station en de Plantin Moretuslei te laten heropleven. Het stadsbestuur is dan ook zeer tevreden dat dergelijke grote bedrijven hun hoofdzetel hier komen vestigen.

De gemeenteraad besliste in de zitting van 2 mei 2018 (jaarnummer 304) om het plein tussen de achteringang van het Centraal Station en de Van Spangenstraat te benoemen als Mediaplein, onder voorbehoud van mogelijke bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek.

Een openbaar onderzoek werd gehouden van 4 mei 2018 tot en met 4 juni 2018. Tijdens dit openbaar onderzoek werden 31 bezwaarschriften ingediend met, samengevat, volgende bezwaren/argumentaties:

  1. De stad beloofde ooit om ook dat stuk plein in de toekomst Kievitplein te benoemen.Het ‘terugkomen’ op de beslissing van 2013 waarbij het plein achter het Centraal Station benoemd werd als Kievitplein, dreigt het geheugen en de ontwikkeling ervan verbonden met het Kievitproject te onderspitten. Door de naamswijziging wordt het geheugen van de wijk begraven. Door de naam Kievitplein af te schaffen worden de inspanningen van de buurt miskend;
  2. Het betreft volgens de buurtbewoners een herbenoeming van een bestaand plein, en geen benoeming van een nieuw plein. Dit valt af te leiden uit de bordjes die aan het plein zijn opgehangen en Google.
  3. Een ongeldige procedure werd gevolgd en deze moet opnieuw worden overgedaan;
  4. Het betreft een zeer vage en algemene naam.

In de zitting van 8 juni 2018 (jaarnummer 5382) adviseerde het college om kennis te nemen van de bezwaarschriften en om de benaming definitief goed te keuren van het plein tussen de achteringang van het Centraal Station en de Van Spangenstraat als Mediaplein.

Besluit

Bij dit besluit werd een amendement ingediend: 2018_AM_00039 - Amendement van raadslid Joris Giebens: Benoemen plein tussen achteringang Centraal Station en Van Spangenstraat.
De gemeenteraad keurde dit amendement niet goed.

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, CD&V en Open VLD.
Stemden nee: sp.a, Vlaams Belang, PVDA+ en Groen.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaarschriften, ingediend tijdens het openbaar onderzoek van 4 mei 2018 tot en met 4 juni 2018.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de benaming definitief goed van het plein tussen de achteringang van het Centraal Station en de Van Spangenstraat als Mediaplein.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.