Terug
Gepubliceerd op 18/03/2019

2019_CBS_02369 - Slim naar Antwerpen. 'Marktplaats voor mobiliteit' - Projectoproep. MaaS - Jurysamenstelling - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 15/03/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_02369 - Slim naar Antwerpen. 'Marktplaats voor mobiliteit' - Projectoproep. MaaS - Jurysamenstelling - Goedkeuring 2019_CBS_02369 - Slim naar Antwerpen. 'Marktplaats voor mobiliteit' - Projectoproep. MaaS - Jurysamenstelling - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het toelagereglement voor de projectoproep, goedgekeurd door de gemeenteraad en gewijzigd op 25 september 2017 (jaarnummer 00535),  blijft hierbij onveranderd van kracht.

De bijkomende aanvullende richtlijnen, goedgekeurd door het college op 25 januari 2019 (jaarnummer 723) geven hierbij meer duiding over de specifieke aard en timing van deze MaaS-projectoproep.

Het selectieproces voor de projectoproep dient te worden wordt uitgevoerd door een onpartijdige jury, aan de hand van een objectief selectiekader zoals vooropgesteld in het toelagereglement. 

Bij de selectie van de projecten dienen ze erop toe te zien dat de maatschappelijke meerwaarde van het project afgetoetst wordt aan de maatschappelijke investering van het project.

De voorgestelde jurysamenstelling is ontstaan vanuit de behoefte naar specifieke expertise aangaande MaaS van marktonafhankelijke organisaties. De jury wordt samengesteld uit:

  • Kurt Marquet, Business Development Manager ITS.be, actieve partner in de zoektocht naar Mobility-as-a-Service (MaaS), ITS.be is een publiek-private vzw die de transitie richting duurzame mobiliteit in België faciliteert.
  • Tim Asperges, Ruimtelijk planner - adviseur mobiliteit Stad Leuven, coördinator City Of Things Project  van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) met als partners de steden Hasselt, Genk, Deinze en gemeentes Schoten, Brasschaat, Wevelgem en de intercommunales Interleuven en Leiedal. Met dit project willen de steden en gemeenten inzicht verwerven in de mate waarin sturing van het mobiliteitsgedrag van inwoners en bezoekers mogelijk is door de inzet van MaaS in combinatie met het gebruik van een derde-betaler systeem op basis van testen met eindgebruikers.
  • Raf Buyle, Informatie Architect Agentschap Informatie Vlaanderen. Informatie Vlaanderen ondersteunt de overheden in Vlaanderen bij het in de markt zetten, digitaliseren en verbeteren van dienstverlening, met een sterke focus op het creëren van open data-platformen en het standaardiseren van data.
  • Frank Witlox, Professor Economische Geografie aan de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent) en voorzitter van Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IDM). Als professor en voorzitter van IDM voert hij onderzoek uit naar o.m. duurzame mobiliteitsoplossingen en stadslogistiek en mede-initiatiefnemer van het project ‘(U)Gent aan de MaaS’. 

Het voorzitterschap en de notulering worden waargenomen door Slim naar Antwerpen.

Indien door omstandigheden één van de vooropgestelde juryleden niet aanwezig kan zijn op de juryzitting mag deze vervangen worden door een andere vertegenwoordiger van dezelfde organisatie.

De projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 22 maart 2019. Na kritische lezing en individuele beoordeling wordt er een jurybijeenkomst voorzien april 2019. Het verslag van de jurybijeenkomst zal tezamen met een lijst van de geselecteerde projecten in mei 2019 ter goedkeuring aan het college worden voorgelegd.

Begin 2021 wordt voor de MaaS- projectoproep een eindevaluatie voorzien. Het stadsbestuur heeft dan het recht de starttoelage terug te vorderen, als blijkt dat de indiener zich niet gehouden heeft aan de afgesproken engagementen. Het gaat hierbij om engagementen die beheersbaar zijn voor de indiener. Op dit evaluatiemoment wordt ook onderzocht hoe het project verankerd kan worden als een duurzame mobiliteitsoplossing, zonder verdere ondersteuning van het stadsbestuur.

Aanleiding en context

Op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7529) keurde het college de 'Marktplaats voor mobiliteit'-driesporenaanpak goed.

Op 25 september 2017 (jaarnummer 00535) keurde de gemeenteraad het toelagereglement voor de projectoproep  'Marktplaats voor mobiliteit', spoor 2, Wijziging, goed.

Op 25 januari 2019 (jaarnummer 723) keurde het college de MaaS-projectoproep goed.

In overeenstemming met artikel 9 van het toelagereglement legt nu de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling de jurysamenstelling voor de MaaS- projectoproep ter goedkeuring voor aan het college voor.

Beleidsdoelstellingen

3 - Mobiele stad
1SMB05 - Bij grote werven op het publiek domein met invloed op de verkeersstromen, zorgt een doelgerichte aanpak van minder hinder voor een beperking van de economische en/of sociale schade
1SMB0502 - De bereikbaarheid is gegarandeerd door alternatieve vervoersmodi en -routes en door een waaier van begeleidende maatregelen tijdig te voorzien

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de jurysamenstelling ter beoordeling van de MaaS-projectoproep goed.

  • Kurt Marquet, Business Development Manager ITS.be.
  • Tim Asperges, Ruimtelijk planner - adviseur mobiliteit Stad Leuven, Projectcoördinator City Of Things van het Agentschap Innoveren & Ondernemen 
  • Raf Buyle, Informatie Architect, Agentschap Informatie Vlaanderen
  • Frank Witlox, Professor Economische Geografie aan de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent) en voorzitter van Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IDM)

Het voorzitterschap en de notulering worden waargenomen door Slim naar Antwerpen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.