Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2018149778 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Gaëtan Deleersnyder met als adres Kleistraat 223 te 2630 Aartselaar |
Ligging van het project: |
Wiegstraat 4 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 3sectie C nr. 2467A |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
uitbreiden van een dakappartement |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 21/04/1986: vergunning (18#67391) voor wijzigen winkelpui – 2.4.1986.
Laatst vergunde toestand
- pand in gesloten bebouwing van 5 bouwlagen onder plat dak;
- de 5e bouwlaag betreft een teruggetrokken daklaag;
- op het gelijkvloers is er een handelsruimte met een grote volledig beglaasde vitrine;
- in de bovenbouw is een meergezinswoning ondergebracht;
- het pand maakt onderdeel uit van een gebouwengroep op de kop van de Schoenmarkt, de Meirbrug en de Wiegstraat;
- de woongelegenheden zijn bereikbaar via de aangrenzende panden op de Meirbrug.
Bestaande toestand
- conform de laatst vergunde toestand.
Inhoud van de aanvraag
- uitbreiden van een dakappartement zonder wijziging van het aantal bestaande woningen;
- het bestaande appartement in de daklaag wordt uitgebreid tot op de rooilijn en er wordt een 6e bouwlaag toegevoegd;
- er wordt een duplexappartement met één slaapkamer ingericht;
- vooraan links blijft 12,20 m² van het oorspronkelijke dakterras behouden;
- de linker scheidingsmuur wordt ter hoogte van het terras voorzien van een zichtscherm;
- de oorspronkelijke kroonlijst blijft behouden;
- de gevels van het nieuwe volume worden afgewerkt met beige keramische tegels en buitenschrijnwerk in geanodiseerd aluminium;
- de nieuwe platte daken worden aangelegd als groendaken;
- de onderbouw maakt geen deel uit van de aanvraag.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
24 januari 2019 |
4 maart 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
24 januari 2019 |
1 maart 2019 |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel 6: zone voor centrumfuncties - stedelijke functies (ce6).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omvat de verbouwing en uitbreiding van een bestaand dakappartement in de Wiegstraat. Het pand maakt deel uit van een complex in art-decostijl en modernisme, gelegen op de hoek van Meirbrug en Schoenmarkt met een vleugel in de Wiegstraat en betreft een appartementsgebouw en handelszaak van de voormalige Etablissements Carlier. De aangevraagde werken resulteren niet in een wijziging van het aantal woningen in het gebouw en hebben geen invloed op de functionele inpasbaarheid van het geheel in desbetreffend strategisch winkelkerngebied.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag betreft de uitbreiding van het pand Wiegstraat 4. De bestaande teruggetrokken daklaag wordt uitgebreid tot tegen voorgevel. Daarboven wordt een bijkomende verdieping voorzien. De opgaande scheidsmuur van het hoekgebouw met de Meirbrug rechtvaardigt de ophoging van het pand, niettegenstaande de schaal van de bebouwing in de Wiegstraat lager is. De overgang met de kenmerkende bouwhoogte van de straat wordt gecreëerd op eigen perceel. Vanuit ruimtelijk oogpunt is er dan ook geen principieel bezwaar tegen de vooropgestelde volume-uitbreiding.
Cultuurhistorische aspecten - Visueel-vormelijke elementen
De aanvraag heeft betrekking op een appartementsgebouw en handelszaak van de Etablissements Carlier, naar een ontwerp door de architect Alfons Van Braekel uit 1935. Opdrachtgever van het complex in art-decostijl en modernisme, gelegen op de hoek van Meirbrug en Schoenmarkt met een vleugel in de Wiegstraat, was de Société Anonyme Immobilière du Centre.
Het hoofdgebouw in art-decostijl aan de Meirbrug, met een gevelbreedte van acht traveeën, omvat in totaal acht bouwlagen onder een plat dak. Het voorwerp van de aanvraag in kwestie, nl. de vijf bouwlagen hoge secundaire vleugel aan de Wiegstraat, is veeleer modernistisch van architectuur. Het sobere gevelfront uit roomkleurig baksteenmetselwerk met Dudok-voegen, wordt bepaald door de brede erkerpartij met een parement uit witte natuursteen, oplopend over de eerste drie verdiepingen. De vierde verdieping met de conciërgewoning is als terugwijkende attiek opgevat. Winkelpui, dienstingang en vensterschrijnwerk zijn vernieuwd.
Gezien de ligging van de aanvraag in een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde in de onmiddellijke nabijheid van verschillende beschermd en de opname van in de aanvraag betrokken constructies in de Inventaris van het cultuurbezit in België, moet de impact van de aanvraag op de erfgoedwaarde van de in de aanvraag betrokken constructies en de omgeving beoordeeld worden en staat de wenselijkheid van behoud voorop. Dit geldt zowel voor het exterieur als het interieur.
Het advies van de stedelijke dienst monumentenzorg laat zich als volgt samenvatten:
Men wenst het bestaande dakappartement uit te breiden met een extra bouwlaag. Kenmerkend voor de voormalige conciërgerie op de vierde verdieping is dat deze als een terugwijkende attiek is opgevat. De uitbreiding is voorzien als een volume dat op de gevel aansluit. Hierdoor wordt niet alleen voorbij gegaan aan de kenmerkende teruggetrokken planopbouw maar het verstoort de belevingswaarde en de leesbaarheid van de gevel van het inventarispand.
Het project werd voorbesproken met de dienst vergunningen en tijdens het voortraject naar welstand beoordeeld. De randvoorwaarden die eerder werden meegegeven benadrukten inderdaad de noodzaak tot inpassing van de nieuwe elementen binnen de historisch waardevolle context en op deze beeldbepalende locatie.
Voorliggend ontwerp voldoet aan deze randvoorwaarden. Om volgende redenen wordt de geveluitwerking gunstig beoordeeld en wordt voorbijgegaan aan het advies van de dienst monumentenzorg: door het behoud van de kroonlijst en de vooropgesteld uitwerking van de nieuwe daklaag, blijft de leesbaarheid van de bestaande gevelopbouw met een alternatieve attiek bewaard. De nieuwe toevoeging werd opgevat als een hedendaagse uitbreiding, leesbaar als 1 geheel boven de kroonlijst. De gevelafwerking in keramische tegels in een beige kleur sluiten correct aan op het natuurstenen parament van het flankerende hoekpand en vormen geen vreemde bekroning op de modernistische vormentaal van de ondergevel.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Mits voldaan aan de gestelde voorwaarden, voldoet de aanvraag aan de actuele eisen inzake veiligheid en woonkwaliteit.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
25 december 2018 |
Volledig- en ontvankelijk |
24 januari 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
24 maart 2019 |
Verslag GOA |
5 maart 2019 |
naam GOA |
Helia Dezhpoor |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften |
Petitielijsten |
Digitale bezwaarschriften |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven.
Stedenbouwkundige voorwaarden
De bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.