De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
7 december 2018 |
5 januari 2019 |
0 |
0 |
0 |
1 |
Bespreking van de bezwaren
Er werd 1 bezwaarschrift ingediend, voornamelijk handelend over:
1. Wijzigen van de verkavelingsvoorschriften: men kan niet én een afwijking verkrijgen voor een bijstelling van de bouwdiepte voor lot 1 en lot 2 én een toelating verkrijgen voor een afwijking van de verplichting tot inpandige garage.
Beoordeling:
Voorliggende aanvraag betreft geen wijziging van de verkavelingsvoorschriften. Wel een aanvraag voor omgevingsvergunning voor het bouwen van een woning.
Het bezwaar is ongegrond.
2. Bekendmaking openbaar onderzoek: Deze hangt niet uit ter plaatse.
Beoordeling:
Uit het fotomateriaal dat werd aangeleverd, blijkt dat de bekendmaking correct werd uitgehangen. Het bezwaar is ongegrond.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2018135585 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer JURGEN GOOSSENS met als adres Palmanshoevestraat 16 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) en mevrouw LIANE DE BOECK met als adres Palmanshoevestraat 16 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) |
Ligging van het project: |
Pauwenlaan 21 te 2660 Hoboken (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 38sectie B nr. 608H2 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
bouwen van een eengezinswoning op lot 2 van verkaveling |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 01/12/2017: vergunning (201712) voor het verkavelen van een perceel in 3 loten.
Bestaande toestand
- hoekperceel van in een verkaveling (lot 2);
- onbebouwd terrein met struiken en bomen.
Inhoud van de aanvraag
- nieuwbouw hoekpand met twee bouwlagen onder hellend dak van 45°;
- de eengezinswoning is op 5,0 m van de straat ingeplant;
- de gevels zijn afgewerkt in donkerrode baksteen en voorzien van schrijnwerk in zwart aluminium;
- kroonlijst- en nokhoogte van respectievelijk 7,0 en 11,50 m;
- de bouwdiepte bedraagt 9,0 m op het gelijkvloers en 9,0 m op de verdieping;
- er wordt in de voortuin naast de zijgevel van de woning een autostaanplaats in waterdoorlatende grasdallen voorzien;
- aan de achtergevel wordt een terras van 11,3 m2 aangelegd in waterdoorlatende tegels;
- er wordt een nieuwe boom aangeplant.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Onafhankelijke Diensten/ dienst Strategische Coördinatie/ Loketwerking/ Stadsloketten/ Huisnummeringsteam |
30 november 2018 |
6 december 2018 |
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen |
30 november 2018 |
3 december 2018 |
stadsontwikkeling/ mobiliteit |
30 november 2018 |
3 december 2018 |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:
- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;
- de eigen aard van het betrokken gebied;
- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt in de verkaveling HO/2017/V/0009, goedgekeurd op 1 december 2017, meer bepaald in lot(en) 2.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verkavelingsvergunning op volgende punten:
inpandige garages worden verplicht, ook al zijn de gevels minder dan 8 meter breed;
als afsluiting zijn levende hagen of draadafsluitingen toegelaten met een maximale hoogte van 2 meter in de zij- en achtertuin. Er wordt in de tuin een tuinmuur in metselwerk van 2,50 m hoog voorzien.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening hemelwater op volgend punt:
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
de voortuinen moeten afgesloten worden door een levendige afsluiting, een muurtje of een hek met een hoogte van maximum 1 meter. De hoogte van de begroeide draad bedraagt 1,80 m;
1.4. elke verblijfsruimte dient openingen te hebben voor de toetreding van daglicht en zicht. Dakvlakramen in schuine daken mogen meegeteld worden indien ze zich tussen 1 en 2 meter boven het loopvlak van de verblijfsruimte bevinden. De slaapkamerramen onder het schuin dak bevinden zich grotendeels boven de 2 m;
voortuinen van percelen met een woonfunctie zijn vrij van verhardingen en constructies. Er wordt een autostaanplaats in de voortuin voorzien;
er werd geen mogelijkheid voor het stallen van fietsen voorzien op het perceel;
het is verplicht om bij nieuwbouw waar het afvoerstelsel van afval- en hemelwater kan aangepast worden een septische put te voorzien. Er wordt geen septische put voorzien.
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verkavelingsvergunning op volgende punten:
- artikel 2.1.E. Vereiste parkeeraantallen:
inpandige garages worden verplicht, ook al zijn de gevels minder dan 8 meter breed. De aanvraag voorziet niet in een inpandige garage, maar voorziet een open staanplaats in de voortuin naast de zijgevel. De omgeving wordt gekenmerkt door woningen met inpandige garages met een oprit in de voortuin. Nergens in de omgeving komt een open staanplaats voor. Dit is niet in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening en dus onaanvaardbaar. Er kan geen afwijking worden toegestaan, de aanvraag wordt op dit punt ongunstig geadviseerd;
- artikel 3.3. Afsluitingen:
als afsluiting zijn levende hagen of draadafsluitingen toegelaten met een maximale hoogte van 2 meter in de zij- en achtertuin. Er wordt in de tuin een tuinmuur in metselwerk van 2,50 m hoog voorzien. Het perceel maakt onderdeel uit van een bouwblok met een sterk vergroend binnengebied. De verkavelingsvoorschriften spelen hier op in door alleen groene perceelscheidingen toe te staan. Omwille van de bestendiging van dit groene karakter kan geen afwijking worden toegestaan op het optrekken van een tuinmuur. De aanvraag wordt op dit aspect ongunstig geadviseerd.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
- artikel 19 Tuinafsluitingen:
de voortuinen moeten afgesloten worden door een levendige afsluiting, een muurtje of een hek met een hoogte van maximum 1 meter. De hoogte van de begroeide draad bedraagt 1,80 m. Het voorzien van een dergelijk hoge tuinafsluiting op de rooilijn laat geen contact toe tussen de verblijfsruimtes in de woning en het openbaar domein, waardoor de straat minder aangenaam wordt om in te wonen en te wandelen. Hierop kan bijgevolg geen afwijking worden toegestaan. Bij een voorwaardelijke vergunning moet als voorwaarde worden opgelegd dat de voortuinen moeten afgesloten worden door een levendige afsluiting van maximaal 1 m hoog;
- artikel 21 Minimale hoogte van ruimten:
- artikel 24 Minimale lichtinval en minimale luchttoevoer:
1.4. elke verblijfsruimte dient openingen te hebben voor de toetreding van daglicht en zicht. Dakvlakramen in schuine daken mogen meegeteld worden indien ze zich tussen 1 en 2 meter boven het loopvlak van de verblijfsruimte bevinden. De slaapkamerramen onder het schuin dak bevinden zich grotendeels boven de 2 m. Deze kunnen ook niet lager voorzien worden omwille van hun geringe afstand tot de kroonlijst. Bijgevolg is er onvoldoende uitzicht mogelijk vanuit de slaapkamers op de omgeving en de tuin. Dit is nefast voor de verblijfskwaliteit van de slaapkamers, de aanvraag wordt op dit punt ongunstig geadviseerd;
- artikel 27 Open ruimte:
voortuinen van percelen met een woonfunctie zijn vrij van verhardingen en constructies. Er wordt een autostaanplaats in de voortuin voorzien. Tuinen moeten zoveel mogelijk groen en onverhard gehouden worden. Het voorzien van voldoende groen is belangrijk voor de leefbaarheid binnen bouwblokken en de infiltratie van regenwater in de bodem. Het stallen van wagens in de voortuin is nefast voor bovenstaande doelstellingen en de beeldkwaliteit in de straat. De aanvraag wordt op dit aspect ongunstig geadviseerd;
- artikel 29 Fietsstalplaatsen en fietsparkeerplaatsen:
er werd geen mogelijkheid voor het stallen van fietsen voorzien op het perceel. De fietsparkeerbehoefte is voor deze woning met 6 slaapkamers 1 x (6 + 1) = 7 fietsplaatsen. Van dit voorschrift kan met betrekking tot het aantrekkelijker maken van het gebruik van de fiets in de stad, niet afgeweken worden. De aanvraag wordt op dit punt ongunstig geadviseerd;
- artikel 43 Septische putten:
het is verplicht om bij nieuwbouw waar het afvoerstelsel van afval- en hemelwater kan aangepast worden een septische put te voorzien. Er wordt geen septische put voorzien. Van dit voorschrift kan met betrekking tot het onderhoud van de openbare riolering en het uitrollen van een gescheiden rioleringsnet, niet afgeweken worden. De aanvraag wordt ongunstig geadviseerd.
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat het bouwen van een eengezinswoning. Dit is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van de verkaveling. De woonfunctie is in harmonie met de kenmerkende functies in de Pauwenlaan.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 1 parkeerplaatsen.
De parkeerbehoefte wordt bepaald op de uitbreiding en/of functiewijziging. Bij projecten tot 5 wooneenheden is de parkeernorm 1.
De werkelijke parkeerbehoefte is 1 x 1 = 1 parkeerplaats.
|
De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
Er zijn geen nuttige parkeerplaatsen. In de beschrijvende nota wordt beschreven dat de zijtuin ingericht zal worden als parkeerplaats. Verharde voortuinen worden niet toegestaan volgens de verkavelingsvoorschriften. Inpandige parkeerplaatsen zijn verplicht.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 1.
Het plan voorziet niet in (minstens) het aantal te realiseren plaatsen. Vanuit oogpunt goede ruimtelijke ordening is dit onaanvaardbaar. Er dient gezocht naar een oplossing op eigen terrein. De aanvraag dient te worden geweigerd.
|
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De geplande eengezinswoning beperkt zich binnen het maximaal toegelaten bouwvolume, beschreven in de verkavelingsvoorschriften. De vooropgestelde schaal en ruimtegebruik blijven dus gerespecteerd.
Visueel-vormelijke elementen
De materialen van de nieuwe gevels zijn in overeenstemming met de stedelijke context van het perceel.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het leefgedeelte wordt volledig ingericht op het gelijkvloers. Op de twee verdiepingen en op de zolder worden in totaal 6 slaapkamers ingericht. De oppervlakte van het nachtgedeelte staat dus niet in verhouding tot die van het daggedeelte. De interne indeling van de woning dient te worden herbekeken.
De woning voldoet niet aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot. De geplande bouwwerken zijn niet in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening van de plaats. De aanvraag wordt ongunstig geadviseerd.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, hoofdzakelijk omwille van:
- het voorzien van een parkeerplaats in de voortuin, terwijl de verkavelingsvoorschriften een inpandige garage opleggen;
- de vrije hoogte van de meeste slaapkamers bedraagt slechts 2,50 m;
- de te hoog voorziene dakvlakvensters in de slaapkamers;
- het ontbreken van een fietsenstalling voor 7 fietsen;
- het niet voorzien van een septische put;
- de oppervlakte van het nachtgedeelte staat niet in verhouding tot die van het daggedeelte;
- het optrekken van een tuinmuur, terwijl alleen groene afsluitingen worden toegestaan in de verkavelingsvoorschriften.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
10 november 2018 |
Volledig- en ontvankelijk |
30 november 2018 |
Start openbaar onderzoek |
7 december 2018 |
Einde openbaar onderzoek |
5 januari 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
15 maart 2019 |
Verslag GOA |
26 februari 2019 |
naam GOA |
Brenda Dierckx |
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.