In het collegebesluit van 14 september 2018 (08313) werden de financiële gevolgen van deze overeenkomst in beeld gebracht en goedgekeurd. Een eerste deel van kosten zijnde 19.746,99 euro werd reeds afgerekend in 2018. Het tweede deel van de studie- en begeleidingskost zal in 2019 afgerekend worden op het boekingsadres 5117000000 613 1SLW090102A00000. Alle kosten worden door AG VESPA onverdeeld doorgefactureerd aan Stad Antwerpen. Het aandeel van de kosten dat ten laste is van DVC Sint-Jozef/CKSA, wordt door Stad Antwerpen in mindering gebracht van de stedelijke inbreng in het project.
Volgende verdeelsleutel wordt vastgelegd voor alle kosten (projectbegeleidingskosten en studiekosten waaronder de wedstrijdvergoeding):
- DVC Sint-Jozef: 25 %
- CKSA: 25 %
- Stad Antwerpen: 50 %
Dienstverleningscentrum (DVC) Sint-Jozef / CKSA (Centraal Katholiek Schoolbestuur van Antwerpen) is een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek. Het betreft vooral mensen met een ademhalingsproblematiek, waarvoor geen alternatief is in de regio Antwerpen en in sommige gevallen ook niet daarbuiten. Dagelijks wordt de site bezocht door 300 kinderen en een groep volwassenen die met bussen naar de locatie worden vervoerd. Aanvullend zijn er 500 medewerkers. Door de bedreigde leefbaarheid van de campus van DVC Sint-Jozef / CKSA op de huidige site, heeft het college principieel goedgekeurd om de site Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen, kadastraal gekend als Antwerpen afdeling 17, sectie F, nummers 599D (deel)/ 614C/ 623V/ 626X/ 626Y, en met een totale oppervlakte van ongeveer 58.750 m² te onderzoeken voor de herlocatie van de campus. De site maakt deel uit van het masterplan Rozemaai, goedgekeurd door het college op 22 juni 2012 (jaarnummer 6561).
Omdat zowel de stad Antwerpen als DVC Sint-Jozef / CKSA belang hebben bij het realiseren van een kwaliteitsvolle en functionele infrastructuur en de gronden eigendom zijn van de stad Antwerpen, werd de occasionele gezamenlijke opdracht voor het aanstellen van een architect door de drie partijen geplaatst.
Voor deze occasionele gezamenlijke opdracht trad AG VESPA op als aanbestedende overheid in opdracht van de stad Antwerpen en DVC Sint-Jozef / CKSA. Hierbij stond AG VESPA in voor het plaatsen van de procedure voor de aanstelling van een architect en alle nodige handelingen, met oog op de gunning van de opdracht. Er werd een wedstrijd uitgeschreven bestaande uit de opmaak van een masterplan voor de site met inplanting van de Zorgcampus Sint-Jozef en een aanvullend stedelijk programma voor sportinfrastructuur en ontmoeting. De wedstrijdwinnaar zal aangeduid worden als de architect belast met de opdracht van het school- en zorgprogramma. De stad Antwerpen is geen partij in de architectuuropdracht van de school en zorgcampus.
Op 22 september 2017 (jaarnummer 8284) keurde het college de raamovereenkomst goed voor de wedstrijdpool architectuuropdracht op basis van bestek GAC/2016/3677.
Op 14 september 2018 (jaarnummer 8313) keurde het college de projectdefinitie en samenwerkingsovereenkomst voor het zorgcampus Sint-Jozef.
Afhankelijk van de beleidsvisie kan aan dezelfde architect de opdracht voor de sport- en ontmoetingsinfrastructuur worden toegekend. Deze opdracht maakt geen deel uit van dit besluit en zal eventueel later aan het college worden voorgelegd.
Laureaat ontwerpwedstrijd
Het vast gedeelte van de opdracht, met name de volledige architectuuropdracht voor de bouw van de Zorgcampus Sint-Jozefzal na de afronding van de wedstrijdfase gesloten worden door DVC Sint-Jozef/CKSA met de laureaat. Het aanvullend stedelijk programma wordt nog niet onmiddellijk in uitvoering geplaatst, maar de toekomstige inpassing van dit programma op de site vormt een belangrijke randvoorwaarde voor het ontwerp van Zorgcampus Sint-Jozef. Het aanvullend stedelijk programma vormt het voorwaardelijk deel van de architectuuropdracht. In de wedstrijd en in de gunning komen beide aan bod (vast en voorwaardelijk gedeelte), maar in de uitvoering wordt op dit moment nog geen beslissing genomen over de uitvoering van het voorwaardelijk gedeelte.
Aan de architectenteams werd gevraagd om in het wedstrijdontwerp een visie te ontwikkelen op de inplanting en functioneren van dit stedelijk programma en op de wisselwerking ervan met de Zorgcampus Sint-Jozef, met een zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte.
AG VESPA selecteerde in samenspraak met het team Stadsbouwmeester voor de mini-competitie drie architecten uit de wedstrijdpool: Bovenbouw Architectuur, Dierendonckblancke Architecten en Areal Architecten. Op 6 juli 2018 werd deze architectenselectie goedgekeurd door de raad van bestuur van AG VESPA. Door de beperkte wedstrijdtermijn werd als finaliteit van de mini-competitie een architecturaal masterplan voor de zorgcampus gevraagd. Hierbij werd de compatibiliteit met het stedelijk programma onderzocht. Na vergelijking van de wedstrijddossiers en de evaluaties van de presentaties door de drie ontwerpers, werd besloten de architectenopdracht te gunnen aan de best gerangschikte deelnemer:
DVC Sint-Jozef en CKSA zullen als opdrachtgevers een architectenovereenkomst afsluiten met Bovenbouw Architectuur. Deze overeenkomst heeft enkel betrekking op de Zorgcampus Sint-Jozef (BLO-school, BUSO-school, internaat en multifunctionele zorginstelling).
De architectenovereenkomst is het basiscontract van de wedstrijdpool dat projectspecifiek werd aangepast en uitgebreid met twee bijzondere opdrachten:
Tot uitvoering van het voorwaardelijk gedeelte wordt heden nog niet beslist. Het college neemt echter wel kennis van de aangeduide laureaat en van het beoordelingsverslag.
De betrokkenheid van AG VESPA in dit project voor de begeleiding van de wedstrijdfase wordt hiermee dan ook beëindigd, volgens de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst.
De samenwerkingsovereenkomst
Voor deze occasionele gezamenlijke opdracht trad AG VESPA op als aanbestedende overheid en dit in opdracht van de stad Antwerpen, DVC Sint-Jozef en CKSA. Hierbij stond AG VESPA in voor het plaatsen van de procedure voor de aanstelling van een architect en het stellen van alle handelingen die nodig zijn, met het oog op de gunning van de opdracht. De wijze van samenwerking, tot en met gunning (of beslissing tot niet-gunning) van de opdracht werd door AG VESPA in een samenwerkingsovereenkomst vastgelegd, de welke werd goedgekeurd door het college op 14 september 2018 (jaarnummer 8313).
Aan de goedgekeurde overeenkomst werden nog enkele tekstuele aanpassingen en schrappingen doorgevoerd op vraag van CKSA en DVC Sint-Jozef. Deze wijzigingen werden doorgesproken met de betrokken diensten en worden hier ter goedkeuring voorgelegd. In hoofdzaak gaat het over de schrapping van de inbreng van de stad in het project en de vorm van het zakelijk recht. Deze twee onderwerpen zullen deel uitmaken van een andere overeenkomst en werden derhalve uit de samenwerkingsovereenkomst van de wedstrijdfase gehaald.
Het betreft de volgende wijzigingen:
Deze aangepaste overeenkomst wordt ter bekrachtiging voorgelegd.
Vervolgtraject
Aangezien in het inplantingsplan zones in ’gedeeld gebruik’ zijn door de dienst Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs/Sport van de stad Antwerpen en de school- en zorgcampus, moeten er afspraken worden gemaakt over dit gedeeld gebruik, bijvoorbeeld over de bijdragen in investeringen en in exploitatie. In het bijzonder gaat het over de parkeerzones en mogelijk sport en ontmoetingsinfrastructuur, die zich bevinden binnen de erfpachtzone van de school.
Met betrekking tot het parkeren zal een MOBER-studie uitmaken of de in het masterplan opgenomen capaciteit voldoet. De MOBER-studie is een bijkomende opdracht, waarvoor de architect prijs heeft gegeven en welke mee gegund werd. Dit verder onderzoek weerhoudt de architect niet om verder te gaan met de opdracht van de school.
In toepassing van de wet betreffende de overheidsopdrachten van 17 juni 2016 artikel 48 kunnen twee of meer aanbestedende overheden overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen.
Het college keurt de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van een architectuurwedstrijd tussen de stad Antwerpen, DVC Sint-Jozef en CKSA en AG VESPA goed en vervangt de vorige overeenkomst zoals goedgekeurd op 14 september 2018 (jaarnummer 8313).
Het college neemt kennis van de resultaten van de wedstrijd, in het bijzonder de inplanting van de zorgcampus op de site en de globale positionering ten opzichte van het stedelijk programma.
Het college maakt zich het beoordelingsverslag als bijlage eigen en neemt kennis van de mogelijkheid om tijdens de duur van de architectenovereenkomst het voorwaardelijk gedeelte op te nemen.
Dienst | Taak |
CS/Sport en VG |
Stedelijk programma verfijnen en mogelijkheden gedeeld gebruik van met Sint-Jozef onderzoeken |
CS/Sport en VG | Opmaak van de erfpachtovereenkomst met school en zorgcentrum Sint-Jozef |
VG/CS/Onderwijs/FI | Opmaak afspraken met betrekking tot de financiële bijdrage van de stad Antwerpen |
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt :
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Onkosten wedstrijd AG VESPA |
139.005,01€ | budgetplaats: 5117000000 budgetpositie: 613 functiegebied: 1SLW090102A00000 subsidie: SUB_NR fonds: Intern begrotingsprogramma: 1SA040879 budgetperiode: 1900 |
4005305450 |