Overeenkomstig artikel 56 §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college bevoegd voor de daden van beheer over gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.
De Ronde Van Vlaanderen is een bovenlokaal sportevenement met een belangrijke sportieve, maatschappelijke- en marketingwaarde. Het evenement garandeert een uitgebreide publieksopkomst, interessante communicatie- en mediawaarde en niet te verwaarlozen economische impact. De wedstrijd wordt bovendien live uitgezonden op televisie (Sporza, RTBF, Eurosport, buitenlandse zenders, enzovoort).
Dit evenement wordt volgens het evenementenkader zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 9 maart 2018 (jaarnummer 2138) ingedeeld in categorie 2 (co-organisatie tussen stad Antwerpen en externen).
Hoofdstuk X en XI van het Evenementenkader zoals goedgekeurd door het college op 9 maart 2018 (jaarnummer 2138).
Artikel 6 van het retributiereglement van 26 maart 2018 (jaarnummer 188) voor inname van het openbaar domein voor evenementen en manifestaties.
Op 9 maart 2018 (jaarnummer 2138) keurde het college het gewijzigde evenementenkader goed.
Op 26 maart 2018 (jaarnummer 188) keurde gemeenteraad de wijziging van het retributiereglement inname openbaar domein voor evenementen en manifestaties goed.
Op 26 maart 2018 (jaarnummer 193) keurde de gemeenteraad het nieuw gebruiksreglement goed voor logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2018-2019 goed
Op 26 maart 2018 (jaarnummer 192) keurde de gemeenteraad het retributiereglement voor logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2018-2019 goed
Op 24 april 2017 (jaarnummer 210) keurde de gemeenteraad het retributiereglement voor het vrijhouden van parkeerplaatsen door tijdelijk parkeerverbod goed.
Op 25 september 2017 (jaarnummer 532) keurde de gemeenteraad het retributiereglement voor het tijdelijk verwijderen en herplaatsen van straatmeubilair voor evenementen goed.
In de zitting van 20 februari 2017 (jaarnummer 80) keurde de gemeenteraad de overeenkomst met Flanders Classics NV en de vzw Renners in Aantocht goed voor de organisatie van de start van de Ronde van Vlaanderen 2017-2021.
De start van de Ronde van Vlaanderen, een organisatie van Flanders Classics NV en de vzw Renners in Aantocht, vindt vanaf 2017 plaats in de stad Antwerpen. De Ronde van Vlaanderen is één van de belangrijkste ééndaagse internationale wielerwedstrijden van de Union Cycliste Internationale (UCI), een zogenaamde klassieker. De wedstrijd heeft een rijke historiek en werd voor de eerste maal georganiseerd in 1913. Sinds 2005 maakte de wedstrijd deel uit van de Pro Tour en vanaf 2011 van de UCI World Tour.
De startlocatie werd meermaals aangepast. Van 1913 tot 1976 vertrok de Ronde in Gent, waarna de start van 1977 tot 1997 verhuisde naar het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Sinds 1998 werd de start georganiseerd in Brugge en vanaf 2017 vindt de start plaats in Antwerpen. Dit is al zeker het geval tot en met de editie van 2021.
De start van de Ronde 2018 vond plaats op zondag 1 april 2018. Dit jaar gaat de Ronde Van Vlaanderen op zondag 7 april 2019 van start. Net als vorig jaar zullen de renners starten vanop de Scheldekaaien (ter hoogte van het Steen). Het voorstellingspodium zal opgesteld staan op de Grote Markt, de rennersbussen op de busparking. Op de Groenplaats wordt een fandorp opgesteld waar de fans zowel op zaterdag als zondag terecht kunnen.Op de Gedempte Zuiderdokken is op zaterdag 6 april een fietsbelevingsdorp geopend.
De dag voor de start vindt traditioneel de toertocht voor wielertoeristen plaats, waarvan de deelnemers van de rit van 237 kilometer zullen starten vanuit Antwerpen. Zij volgen op enkele uitzonderingen na hetzelfde parcours als de profs.
Flanders Classics NV en de vzw Renners in aantocht zijn organisatorisch en financieel verantwoordelijk voor het evenement. De stad wordt gevraagd om financieel, logistiek en promotioneel te ondersteunen. Flanders Classics NV en de vzw Renners in aantocht beschikken over de nodige kennis en ervaring op het gebied van het organiseren van evenementen in de meest ruime betekenis van het woord. Flanders Classics NV en vzw Renners in aantocht zullen instaan voor de algemene coördinatie, organisatie, sponsorrekrutering en een uitgebreide communicatie- en mediacampagne.
Programma 6 april 2019
Programma 7 april 2019
Op zaterdag 6 april 2019 zullen 5.500 wielerliefhebbers deelnemen aan de cyclotocht ‘We Ride Flanders’, georganiseerd door Peloton. Net zoals de profs een dag later starten de wielertoeristen die de langste afstanden rijden dit jaar vanuit Antwerpen. De deelnemers verzamenen om 7.00 uur op de Gedempte Zuiderdokken om zo via de Scheldekaaieni en de start aan de Ernest Van Dijckkaai het volgende parcours te volgen: Jordaenskaai – Orteliuskaai – Van Meterenkaai – Brouwersvliet – Oude Leeuwenrui – Ankerrui – Tunnelplaats - Waaslandtunnel – Charles de Costerlaan – Thonetlaan – Frederik Van Eedenplein – Beatrijslaan.
Het parcours voor de profs op zondag 7 april 2019 door de stad Antwerpen loopt als volgt: Ernest Van Dijckkaai, Jordaenskaai, Orteliuskaai, Van Meterenkaai, Brouwersvliet, Oude Leeuwenrui, Ankerrui, Tunnelplaats, Waaslandtunnel, Charles De Costerlaan, Halewijnlaan, Blancefloerlaan, Beatrijslaan (grens Burcht).
De publiciteitskaravaan stelt zich op zondag 7 april 2019 op in een afgebakende zone op de Thonetlaan om vervolgens ongeveer een uur voor de start van de wedstrijd via het Frederik Van Eedenplein naar de Beatrijslaan te rijden om daar het parcours te volgen.
Alle deelnemende ploegen komen aan op de busparking achter de waterkeringsmuur. Daar worden alle rennersbussen geparkeerd en ook de volgwagens van de verschillende ploegen worden daar opgesteld.
Voor de organisatie Flanders Classics, genodigden van Flanders Classics, medewerkers van Flanders Classics, pers en volgers van de wedstrijd zijn er verschillende parkings voorzien op de Scheldekaaien tussen de Schelde en de waterkeringsmuur en op de Gedempte Zuiderdokken. Het directiecomité van AG/Mobiliteit en Parkeren Antwerpen gaf op 13 februari 2019 toelating om 89 parkeerplaatsen zuidwaarts van de busparking, op de Scheldekaaien te gebruiken voor het parkeren van de wagens van de organisatie van de Ronde Van Vlaanderen.
De voorstelling van de renners vindt plaats op de Grote Markt. De renners bereiken het tekenpodium op de Grote Markt via een corridor die over de Plantinkaai en de Suikerrui loopt. Er zullen een aantal oversteekplaatsen zijn voor het publiek al wordt getracht om zo weinig mogelijk verplaatsingen van het publiek te veroorzaken en dit omwille van de veiligheid. Om die reden zullen er ook langs de startsite en een deel van het parcours in de buurt van de start grote schermen geplaatst worden zodat het publiek alles goed kan volgen. De schermen worden opgesteld op de Grote Markt, op het kruispunt van de Oude Koornmarkt en de Hoogstraat, op het Steenplein en op de busparking.
De startlijn ligt op de Ernest Van Dijckkaai, ter hoogte van het Steenplein.
De opbouw van alle sites die worden gebruikt door Flanders Classics start reeds op dinsdag 2 april 2019. Op zondag 7 april 2019 zal er geen verkeer mogelijk zijn op de Scheldekaaien tussen de Scheldestraat en de Brouwersvliet en dit vanaf zaterdag 6 april om 23.59 uur. Na de start om 10.30 uur zal deze zone geleidelijk aan opnieuw toegankelijk worden voor het verkeer maar de Scheldekaaien zullen pas helemaal opnieuw vrij zijn voor alle verkeer rond 15.00 uur.
Op het parcours zelf neemt de lokale politie in samenspraak met de federale politie ook een aantal maatregelen. Vanaf vrijdag 5 april 2019 zal gestart worden met het parkeervrij maken van de straten en parkings langs en in de nabijheid het parcours. Deze operatie loopt door op zaterdag 6 april 2019 en ook zondag 7 april 2019 zal er nog activiteit zijn. Met Depannage 2000 werden alvast de nodige afspraken gemaakt om alles in goede banen te leiden.
Op de dag van de wedstrijd zelf zal de politie ongeveer een half uur voor aanvang van de start het parcours volledig verkeersvrij maken. Na de start om 10.30 uur is het opnieuw mogelijk om op het parcours te rijden maar pas na het passeren van de groene vlag.
De organisatie Flanders Classics vraagt aan de stad Antwerpen het volgende:
Naast de zones voor de organisatie Flanders Classics voorziet de stad Antwerpen zelf ook nog de Groenplaats die het in eigen beheer gebruikt. Op de Groenplaats komt een fanpark dat op zaterdag 6 april 2019 open zal zijn tussen 12.00 uur en 18.00 uur en op zondag 7 april 2019 open zal zijn tussen 10.00 uur en 18.00 uur. In dit fanpark zullen er verschillende standhouders staan, is er catering en een groot scherm waarop de uitzending van de Ronde Van Vlaanderen op zondag kan gevolgd worden. Op zaterdag wordt hier ook de documentaire 'De Ronde 102' vertoond. Opbouw van dit fandorp start op donderdag 4 april, afbouw zal aansluitend na het evenement gebeuren op zondag 7 april 2019.
Op de Gedempte Zuiderdokken is er op zaterdag 6 april van 12.00 uur tot 18.00 uur VeloFoor, een fietsbelevingsdorp waar alles in het teken staat van de fiets. Bezoekers kunnen er kennis maken met tal van initiaties, fietsevents, demo's, wedstrijden, ...
Op de Grote Markt zal communicatiebedrijf Proximus voor een tijdelijke versterking van dataverkeer zorgen zodat de vele bezoekers gebruik kunnen maken van hun mobiele telefoontoestellen en dergelijke. Hiervoor vraagt Proximus de toelating om een tijdelijke opstelling te plaatsen op de Grote Markt.
Voor de communicatie rond de start van de Ronde Van Vlaanderen werd een heel communicatieplan ontwikkeld. Dit wordt voor de stad opgevolgd door de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing.
Voor een evenement van deze grootorde zijn tijdige en duidelijke afspraken met de horeca en met potentiële organisatoren die iets willen opzetten noodzakelijk om een wildgroei aan initiatieven te vermijden en een goed en veilig beheer van het openbaar domein te garanderen, met maximale ruimte voor het publiek dat massaal zal komen kijken naar dit evenement. Om een kwaliteitsvolle publiekscatering en hospitality uit te werken verkrijgt Flanders Classics exclusiviteit (inzake catering en hospitality) op zondag 7 april 2019 aan de startzone en langs het parcours (zie overeenkomst).
Er zijn ook strikte afspraken rond gebruik van het merk 'Ronde Van Vlaanderen'. Geen enkele partij mag in de communicatie de naam Ronde Van Vlaanderen of het logo van de Ronde Van Vlaanderen opnemen. Er mag geen commercieel gebruik gemaakt worden van TV- beeldmateriaal en het publiek moet gratis toegang krijgen tot de beelden.
Hiernaast is er een verbod inzake verkoop (ambulante handel) langs het parcours en in een straal van 500 meter rond de vertrekzones.
De bestaande horeca aan de startzone en langs het parcours dient maximaal te kunnen meegenieten van het evenement. Terrasuitbreiding wordt bekeken vanuit veiligheidsoverwegingen en beschikbaar ruimtegebruik (comfort en doorstroming bezoekers van het evenement). Terrasinperking zal eveneens bekeken worden (bijvoorbeeld bepaalde zaken op Suikerrui en Grote Markt waar er enkel terras kan gezet worden tot aan de windschermen), maar uiteraard alleen indien het niet anders kan omwille van veiligheidsredenen. Horecaondernemers dienen er rekening mee te houden dat ze geen publiciteitsuitingen mogen vertonen of aanbrengen in organisatiezones of langs het parcours.
Omdat er een groot aantal toeschouwers verwacht wordt, is er ook veel aandacht voor het mobiliteits- en veiligheidsaspect. Voor beide aspecten is er een externe partner met wie de nodige afspraken worden gemaakt en die een kwaliteitsvol mobiliteits- en veiligheidsplan zal uitwerken. Er vonden in totaal drie AGEV-veiligheidsvergaderingen plaats waar het dossier van de Ronde Van Vlaanderen en We Ride Flanders uitvoerig werd besproken en de voorbije maanden was er geregeld overleg met de politie en de brandweer om niets aan het toeval over te laten.
De stad Antwerpen voorziet zelf de nodige fietsenstallingen.
Op donderdag 4 april 2019 strijkt een VRT-ploeg van Vive Le Vélo in het MAS neer van 11u tot middernacht om die avond een uitzending van het populaire wielerprogramma te brengen. Er vond op woensdag 6 maart een plaatsbezoek plaats in het MAS waar een en ander werd besproken en de nodige afspraken werden gemaakt. De opnames zullen gebeuren op de achtste verdieping. Opbouw start vanaf 11 uur maar zodanig dat het publiek ten allen tijde door het museum kan bewegen. VRT zou graag de wandelboulevard gesloten willen zien vanaf 20.30 uur die dag zodat tijdens de opnames en de live-uitzending geen publiek aanwezig is in het museum. Enerzijds omwille van het veiligheidsaspect (VRT ervaart in Frankrijk dat er tot 200-300 mensen naar de uitzendingen willen komen kijken) en anderzijds omwille van het vele geluid dat in het MAS hangt tijdens de bezoekuren.
Dit besluit heeft in principe voor de stad geen financiële gevolgen.
Het college keurt de gevraagde ondersteuning goed voor de organisatie van de start van de Ronde van Vlaanderen op zondag 7 april 2019 en voor de start van We Ride Flanders op zaterdag 6 april 2019.
Het college verleent de organisatoren, Flanders Classics en Peloton, de gevraagde toelatingen, indien men rekening houdt met:
Het college beslist om de burgemeester en de schepen voor markten en foren, sport en diamant af te vaardigen voor de protocolaire ceremonie van de Ronde Van Vlaanderen op zondag 7 april 2019 van 8.30 uur tot 10.30 uur. Het college beslist daarnaast om de schepen voor markten en foren, sport en diamant af te vaardigen voor de protocolaire ceremonie van We Ride Flanders op zaterdag 6 april 2019 om 7.00 uur op de Ernest Van Dijckkaai ter hoogte van het Steenplein.
Het college keurt goed dat communicatiebedrijf Proximus een tijdelijke installatie op de Grote Markt plaatst voor de versterking van het dataverkeer op zondag 7 april 2019.
Het college keurt goed dat de wandelboulevard van het MAS op donderdag 4 april 2019 uitzonderlijk gesloten zal zijn vanaf 20.30 uur zodat VRT op de achtste verdieping van het MAS opnames kan maken van het televisieprogramma Vive Le Vélo: Leve De Ronde.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
LP/OO/EV |
|
SB/L/BOF |
|
SB/SR/BIT |
|
SW/B&O/MW1 |
|