Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. Valaardreef is een lokale straat.
Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.
Inleiding
Het projectgebied is gelegen in de wijk Valaar in Wilrijk. Het is een deel van de Valaardreef gelegen tussen het kruispunt met de Bosheidelaan en het recent heraangelegde Kolonel Slaterplein. Dit straatdeel is ongeveer 140m lang en heeft ook nog een kruispunt met de Albert Dickschenstraat.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Gebruik
Grenzend aan het projectgebied bevinden zich twee horecazaken, een apotheker, een nachtwinkel en een kerk.
Mobiliteit
De Valaardreef is een buurtstraat met dubbelrichtingsverkeer, gelegen in een zone 30, die nood heeft aan verkeersremming. Het huidige wegprofiel is overgedimensioneerd en de voet- en fietspaden hebben een gemiddelde breedte van 1,50m.
De Valaardreef ligt op een route voor blindengeleiding langs weerszijden van de rijweg, deze ontbreekt tot nu toe. Hieraan gekoppeld is nood aan een integraal toegankelijke oversteekplaats om de twee bushaltes op de grens van het projectgebied te verbinden.
Met twee buslijnen (lijn 22 als 33) door de straat is er frequent busverkeer.
Langs weerszijden van de rijweg zijn er langsparkeerplaatsen. Omwille van de vele inritten kan er langs de zijde van de onpare huisnummers tussen Bosheidelaan en Albert Dickschenstraat, niet worden geparkeerd.
Ter hoogte van de broodjeszaak (Albert Dickschenstraat) zijn fietsbeugels.
Groen
Er zijn 8 straatbomen: 6 roodbladige esdoorns en 2 amberbomen. Deze bomen zijn in goede gezondheid maar vertonen op een aantal plaatsen sterke wortelopdruk.
Tussen de Albert Dickschenstraat en de Pieter Van Passenstraat is geen straatgroen aanwezig.
De bomen staan in een smalle groenstrook tussen rijweg en fietspad met gras. De grasstroken langs de zijde van de onpare huisnummers zijn zwaar afgesleten en nog weinig groen.
Techniek
De riolering zal worden vernieuwd. Er wordt een regen water afvoerleiding aangelegd en de bestaande droog weer afvoerleiding wordt ge-relined.
De verlichting wordt vernieuwd. Hierbij zullen een aantal verlichtingspalen die bij de heraanleg van de Egied Segerslaan/Kolonel Slaterplein al werden vernieuwd, hergebruikt worden.
Een groene berm en infiltratiestroken verbeteren de klimaatbestendigheid en nieuw straatgroen vergroot de leefbaarheid van de straat.
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden.
Dit concept vertaalt zich in een nieuw straatprofiel voor de twee verschillende straatdelen:
Rijwegbreedte van 6,15m is afgestemd op frequent busverkeer en enkelzijdig parkeren.
De kruispunten worden compacter ingericht en er komt een verkeersplateau op het kruispunt met de Albert Dickschenstraat.
OverstekenDe bestaande gemarkeerde oversteekplaatsen, ter hoogte van de rotonde en de Pieter Van passenstraat blijven behouden. Op het kruispunt met de Albert Dickschenstraat komen twee nieuwe gemarkeerde oversteekplaatsen met zebrapad en blindengeleiding.
ParkerenEr komen langsparkeerstroken in straatkeien. De parkeerbalans blijft neutraal.
FietsenDe nieuwe fietspaden krijgen een breedte van 2,00m. Langs de kant van de Pieter Van Passenstraat komt een graduele vernauwing naar 1,60m om hier op de fietspaden te kunnen aansluiten.
Op 3 locaties nabij de winkels en horecazaken komen een aantal nieuwe fietsbeugels.
Groen en waterDoor de vraag om zowel een fietspad als een voetpad in te richten is het niet mogelijk de 8 bestaande bomen te behouden. Hun positie is niet combineerbaar met de inpassing van voldoende brede fiets- en voetpaden. Daarom moeten ze worden gerooid.
Door de inrichting van een brede groenstrook langs de zijde van de pare huisnummers, een infiltratiestrook met grasbetontegels en gras langs de zijde van de onpare huisnummers en boomvakken langs de parkeerstroken kunnen circa 17 nieuwe bomen worden aangeplant.
Deze nieuwe bomen worden ondergronds voorzien van optimale groeiplaatsvoorzieningen.
De groene infiltratiestrook langs de zijde met onpare huisnummers wordt ingericht afwisselend met gras /beplanting en stroken lineaire grasbetontegels om de toegankelijkheid van de inritten te verzekeren. Regenwater van voet en fietspad kan hier infiltreren.
In een volgende fase wordt onderzocht wat de verdere mogelijkheden zijn om regenwater maximaal ter plaatse te laten infiltreren.
VerlichtingAanvullend op de reeds vernieuwde verlichting komen een aantal nieuwe armaturen op paal. De locaties worden afgestemd op die van de nieuwe straatbomen.
fase | actie | datum | jaarnummer |
adviezen |
Seniorenraad coördinatieoverleg openbaar domein |
3 december 2018 10 december 2018 |
--- --- |
projectdefinitie en concept |
goedkeuring district Wilrijk |
25 februari 2019 |
42 |
Het districtscollege van Wilrijk wenst de straat heraan te leggen omwille van de slechte staat van de straat en de slechte staat van de riolering.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.
Advies Coördinatieoverleg Openbaar Domein
10 december 2018
Gunstig op voorwaarde dat:
Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept voor de wegeniswerken in de Valaardreef, district Wilrijk.
Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.