Ondersteuning van de projectaanvraag past in de stedelijke ambitie om in samenwerking met imec een ‘Smart Zone ‘ uit te bouwen in het centrum van de stad, en meer bepaald in het gebied van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten tot vlak voor de Groenplaats. Het aantrekken en ondersteunen van nieuwe smart city proefprojecten die gebruik maken van de infrastructuur van de Smart Zone vormt daarbij een expliciete doelstelling. Aangezien het project gericht is op onderzoek en ontwikkeling van technologische ontwikkelingen, is deelname van de stad als partner in dit project niet wenselijk. Door de uitrol van twee demonstratieprojecten in de Smart Zone en de betrokkenheid van de stad in de adviesraad van het project kan de stad echter wel de vinger aan de pols houden van nieuwe technologische evoluties, zoals edge computing, die de uitrol van slimme toepassingen in een stedelijke context verder vergemakkelijken.
Indien het project wordt goedgekeurd zal er vanuit de dienst Strategische Coördinatie/Fondsen, Innovatie en Technologie worden deelgenomen aan de Adviesraad van het project.
Aan het college wordt gevraagd om de ondersteuning van het project goed te keuren en hiertoe de 'letter of support' te ondertekenen.
Binnen het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon2020, staat momenteel de volgende oproep open: ICT-15-2019-2020; Cloud computing. Onderzoeksinstituut imec bereidt een projectvoorstel voor onder de naam ECKO (acroniem voor Edge Cloud Kubernetes-based Orchestration). De deadline voor indiening is 28 maart 2019. Aan de stad Antwerpen wordt gevraagd om in de adviesgroep van het project te zetelen en de projectaanvraag te ondersteunen door ondertekening van een steunbrief.
De focus van het projectvoorstel ligt op 'edge computing' en hoe deze technologie toelaat om gegevensverwerking dichter bij sensoren te laten plaatsvinden in een smart city omgeving. Voordelen van de technologie zijn een snellere verwerking van gegevens (bijvoorbeeld bij slimme verlichting), kostenbesparing door onafhankelijk te zijn van telecomoperatoren, en het onafhankelijkzijn van beschikbare bandbreedte, bijvoorbeeld voor de verwerking van videobeelden. Meer onderzoek is in dit stadium echter nodig om toepassing in de praktijk mogelijk te maken.
De Sorbonne Université (Frankrijk) treedt op als coördinator van het projectvoorstel. Andere consortiumpartners zijn Alladin-IT (Oostenrijk), Allbesmart (Portugal), CSlash (Frankrijk), Epicenter.works (Oostenrijk), Fraunhofer (Duitsland), imec (België), RISE Viktoria (Zweden), TTTech (Oostenrijk), Universiteit van Wenen (Oostenrijk), Universiteit van Thessaly (Griekenland) en het Grieks ministerie voor defensie
In het projectvoorstel heeft imec tot doelstelling om deze oplossingen te onderzoeken in een stedelijk labo zoals de Antwerpse 'Smart Zone', zoals opgericht bij goedkeuring van het college van 12 mei 2017 (jaarnummer 4303). Twee toepassingen voor pilootprojecten worden daarbij naar voor geschoven in het projectvoorstel: 1) luchtkwaliteitsanalyse die de oorsprong van vervuiling moet aantonen via correlatie met geluid en beweging sensoren 2) crowd monitoring via warmtesensoren. Indien het project door de Europese Commissie wordt weerhouden voor financiering, zullen de exacte modaliteiten van deze mogelijke Antwerpse use cases verder uitgewerkt worden binnen de Stuurgroep voor de Smart Zone.
Het college keurt ondersteuning van het H2020-projectvoorstel 'ECKO' goed en ondertekent hiertoe de 'Letter of support'.