Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2018140611 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV UMICORE met als contactadres Adolf Greinerstraat 14 te 2660 Hoboken (Antwerpen) |
Ligging van het project: |
Adolf Greinerstraat 14 te 2660 Hoboken (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 37sectie C nr. 244C5 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
verlengen van een tijdelijke vergunning voor containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen met een oppervlakte van 648 vierkante meter
|
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 23/11/2012: vergunning (20126124) het plaatsen van containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen. (tijdelijk twee jaar)
- 26/09/2014: vergunning (20141831) verlenging tijdelijke vergunning van containers met kleedkamers en sanitaire voorzieningen;
- 19/08/2016: vergunning (20161335) verlengen van een tijdelijke vergunning voor containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen van 648 vierkante meter.
Laatst uitgevoerde vergunning
- 23/11/2012: vergunning (20126124) het plaatsen van containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen.
Bestaande toestand
- tijdelijke infrastructuur voor kleed- en sanitaire ruimte gesitueerd op de industrieterreinen van Umicore te Hoboken;
- constructie heeft een breedte van 25 meter op 27 meter in lengte met een bouwhoogte van 1 bouwlaag .
Inhoud van de aanvraag
- een vergunning voor het verdere gebruik van een grond voor de plaatsing van verplaatsbare inrichtingen (containers) die dienst doen als kleedruimte en sanitair wegens bodemsaneringswerken op de definitieve bouwplaats;
- de verplaatsbare constructies (containers) werden reeds in 2012 geplaatst en tijdelijk vergund;
- de containers bestaan uit 1 bouwlaag en staan opgesteld op een breedte van 25 meter en een diepte van 27 meter;
- de totale oppervlakte die is ingenomen bedraagt 648 m²;
- de vergunning voor het verdere gebruik van een grond voor de plaatsing van de verplaatsbare constructies wordt aangevraagd voor onbepaalde duur.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een industriegebied. Deze zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop. (Artikel 7 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale wetgeving
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft het verdere gebruik van een grond waarop verplaatsbare constructies (containers) in 2012 tijdelijk werden vergund en geplaatst. In de containers zijn kleedruimte en sanitaire voorzieningen ondergebracht met een oppervlakte van 648 m². De tijdelijke vergunning werd 2 maal verlengd. De tijdelijke vergunning is noodzakelijk tot een nieuw gebouw wordt opgetrokken om de kleedruimte en sanitaire voorzieningen in onder te brengen. De vergunningsaanvraag voor dit project is lopende, referentie OMV-2018100639. De uitvoering van het nieuwe gebouw is gekoppeld aan een voorafgaandelijke bodemsanering die door OVAM zal worden uitgevoerd. De voorbereidende onderzoeken hiervoor zijn lopende en de saneringswerken zijn voorzien voor 2019.
Aangezien op termijn ook het gebouw van de Personeelsvoorzieningen zal worden gerenoveerd, zullen de containers ook een rol vervullen als tijdelijk onderkomen voor de delen die tijdens de renovatie tijdelijk buiten gebruik zullen zijn.
De huidige toestand komt overeen met de bestaande vergunning en er worden geen ruimtelijke wijzigingen aangevraagd. De containers passen in de industriële omgeving, maken er functioneel deel van uit, maar zijn qua constructie niet duurzaam.
Daarom kan een vergunning voor onbepaalde duur van het gebruik van de grond met containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen met een oppervlakte van 648 m² niet gunstig geadviseerd worden.
In afwachting van een duurzame oplossing, kan een verder gebruik van de grond met containers met kleedruimte en sanitaire voorzieningen met een oppervlakte van 648 m² gunstig geadviseerd worden voor een periode van twee jaar, ingaande op de dag dat de beslissing een definitief karakter krijgt en dus niet meer vatbaar is voor administratieve procedures.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Advies m.b.t. geldigheidsduur
De handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan twee jaar na de datum waarop de huidige vergunning een definitief en niet langer voor administratief beroep vatbaar karakter verkrijgt, in stand blijven. Na het verstrijken van de geldigheidsduur van de vergunning moet de begunstigde het terrein herstellen in de staat waarin het zich bevond vóór de tenuitvoerlegging van de vergunning van bepaalde duur.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
8 februari 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
10 maart 2019 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Advies m.b.t. geldigheidsduur
De handelingen waarvoor vergunning is verleend, mogen niet langer dan twee jaar na de datum waarop de huidige vergunning een definitief en niet langer voor administratief beroep vatbaar karakter verkrijgt, in stand blijven. Na het verstrijken van de geldigheidsduur van de vergunning moet de begunstigde het terrein herstellen in de staat waarin het zich bevond vóór de tenuitvoerlegging van de vergunning van bepaalde duur.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |