Terug2019_CBS_02421 - Omgevingsvergunning. - OMV_2018157121. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies. Universiteitsplein 1A. District Wilrijk - Goedkeuring

Gepubliceerd op 25/03/2019
college van burgemeester en schepenen
vr 22/03/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_02421 - Omgevingsvergunning. - OMV_2018157121. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies. Universiteitsplein 1A. District Wilrijk - Goedkeuring 2019_CBS_02421 - Omgevingsvergunning. - OMV_2018157121. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies. Universiteitsplein 1A. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2018157121

Gegevens van de aanvrager:

AV Universiteit Antwerpen met als contactadres Middelheimlaan 1 te 2020 Antwerpen

Ligging van het project:

Universiteitsplein 1A te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 42sectie C nr. 48K

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

uitbreiden van het gebouw Q (gebouw Aula Major)

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          09/05/1973: toelating (222#3500) voor het oprichten van vier gebouwen op de universitaire campus;

-          22/04/2015: vergunning (20142575) voor nieuwe te bouwen opleidingsgebouw, gebouw M;

-          26/10/2018: vergunning (20182553) uitbreiden van de universiteit met een lage onderzoekshal met proefopstellingen, zogenaamde ecotrons.

Laatst vergunde toestand en bestaande toestand

-          gebouw met in het midden een aula en rondom vergaderlokalen, leslokalen, sanitaire ruimte en wandelgangen/receptieruimte;

-          het gebouw heeft ter hoogte van de aula een hoogte van 9,20 meter en aan de zijkanten een hoogte van 8 meter;

-          de gevels zijn afgewerkt met witte betonelementen.

Inhoud van de aanvraag

-          uitbreiding van het gebouw Q (gebouw Aula Major);

-          deze uitbreiding betreft een gelijkvloerse uitbreiding met de bedoeling de huidige foyer uit te breiden en de 2 bestaande klaslokalen te heroriënteren;

-          de breedte van de uitbreiding bedraagt 48,84 meter;

-          de bouwdiepte van de uitbreiding bedraagt 9,50 meter zodat de totale bouwdiepte op 64,55 meter komt;

-          de bouwhoogte van de uitbreiding bedraagt 5,92 meter en wordt afgewerkt met een groendak;

-          de gevels worden afgewerkt met witte betonelementen en het buitenschrijnwerk wordt uitgevoerd in antracietkleurig aluminium;

-          aan de achtergevel wordt een vaste zonnewering geplaatst in antracietkleurig aluminium;

-          heraanleg van buitenverharding rond het gebouw;

-          rooien van 7 hoogstammige bomen.

 

Argumentatie

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

28 januari 2019

29 januari 2019

stadsontwikkeling/ mobiliteit

29 januari 2019

30 januari 2019

stadsontwikkeling/ vergunningen/ dienst milieuvergunningen

28 januari 2019

29 januari 2019

 

Toetsing voorschriften

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)

De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.

 

Sectorale wetgeving

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Het uitbreiden van het bestaande universiteitsgebouw met foyer en klaslokalen is in overeenstemming met de gewestplanbestemming van het terrein en inpasbaar op de bestaande universiteitscampus.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Het ontwerp voorziet in een logische aansluiting met het bestaande gebouw. Zowel de voldoende hoge plafonds als de beglaasde gevelopeningen zorgen voor de vereiste gebruikskwaliteit van de ruimten.

 

Visueel-vormelijke elementen

De materialen van de uitbreiding sluiten aan bij het bestaande gebouw en zijn bijgevolg aanvaardbaar.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Wat betreft het rooien van de 7 hoogstammige bomen adviseert de dienst stadsbeheer/groen en begraafplaatsen het volgende: “ Gunstig voor het vellen van 7 bomen op voorwaarde dat er 7 grootkruinige bomen worden aangeplant op een andere plek op de campus.

Bestaande bomen in de onmiddellijke omgeving van de werken dienen optimaal beschermd te worden.” Er wordt voorgesteld een aantal voorwaarden bij het verlenen van de vergunning op te leggen over het aanplanten van 7 nieuwe bomen en beschermen van bestaande bomen.

 

Gelet op de aard van de aanvraag werd er advies gevraagd aan de afdeling milieuvergunningen. Hun advies luidt als volgt: “De aanvraag betreft de uitbreiding van universiteitsgebouw Q , gelegen Universiteitsplein 1 te 2610 Wilrijk. De uitbreiding bestaat uit een gelijkvloerse uitbreiding met als doel de huidige foyer uit te breiden en 2 bestaande leslokalen te heroriënteren. De uitbreiding wordt van een groendak voorzien. Uit het dossier is niet op te maken of er veranderingen aan technische installaties worden doorgevoerd. Indien dit wel het geval is, moet mogelijks een verandering van de vergunning worden aangevraagd.”

Er wordt voorgesteld in voorwaarden op te leggen dat bij de veranderingen aan de technische installaties mogelijks voor het milieuluik een aangepaste vergunning moet worden aangevraagd.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

Het volgende werd opgenomen in het advies van de dienst mobiliteit:

“De parkeerbehoefte wordt bepaald op de uitbreiding en of functiewijziging.

Voor universiteiten moet volgens de bouwcode de parkeerbehoefte op maat bepaald worden. De veranderingen betreffen het vergroten van de foyer en het heroriënteren van 2 bestaande klaslokalen. Er is bijgevolg enkel een uitbreiding van de foyer. In de beschrijvende nota staat aangegeven dat deze wijzigingen geen invloed hebben op het aantal gebruikers van de lokalen/studenten. Dezelfde redenering wordt toegepast voor de fietsenstalplaatsen.”

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      7 hoogstammige bomen aan te planten elders op het campus terrein;

2.      indien nodig ook voor de veranderingen aan de technische installaties voor het milieuluik een aangepaste vergunning aan te bekomen;

3.      tijdens de werken de omliggende bomen voldoende te beschermen. Praktisch gezien wil dit zeggen dat tijdens de werken het niet is toegestaan om:

a)        het bestaande maaiveld af te graven of op te hogen in de wortelzone van de te behouden bomen;

b)         graafwerken uit te voeren waarbij wortels dikker dan 5 cm moeten doorgestoken worden en/of waarbij 20 % van het totale wortelpakket moet verwijderd worden;

c)        de boom drastisch te snoeien. ( d.w.z. hoger opkronen dan het huidig eindbeeld of toppen of kandelaren of verwijderen van takken dikker dan 8cm);

4.      de wortelzone van de te behouden bomen moeten beschermd worden om verdichting van de bodem en/of beschadiging van de wortels te voorkomen;

5.      om uitdroging van de wortelzone te voorkomen tijdens een droogzuiging van de werf, moet water worden gegeven aan de boom, tenzij bodemonderzoek zou uitwijzen dat dit niet nodig is;

6.      naast de wortelzone moeten ook de stam en de kroon beschermd worden. Als de wortelzone volledig kan afgeschermd worden, zijn de stam en het onderste deel van de kroon uiteraard ook ineens afgeschermd. Kan de wortelzone niet volledig afgeschermd worden, dan moeten voor het beschermen van de stam en onderste deel van de kroon ook beschermingsmaatregelen op maat opgesteld worden;

7.      om schade aan het bovenste deel van de kroon te voorkomen moet de aannemer, als hij een kraan gaat gebruiken, een voldoende hoge kraan voorzien. Als de kraan rond draait met een last eraan, mag niets de top van de boom raken. De aannemer mag ook geen snoeiwerken uitvoeren om ruimte te krijgen voor een kraan of voor om het even welke machine of stelling.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

14 januari 2019

Start openbaar onderzoek

4 februari 2019

Einde openbaar onderzoek

5 maart 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

5 maart 2019

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

4 februari 2019

5 maart 2019

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een advies , zoals geformuleerd in de argumentatie , te geven op de aanvraag onder volgende voorwaarden;

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      7 hoogstammige bomen aan te planten elders op het campus terrein;

2.      indien nodig ook voor de veranderingen aan de technische installaties voor het milieuluik een aangepaste vergunning aan te bekomen;

3.      tijdens de werken de omliggende bomen voldoende te beschermen. Praktisch gezien wil dit zeggen dat tijdens de werken het niet is toegestaan om:

a)        het bestaande maaiveld af te graven of op te hogen in de wortelzone van de te behouden bomen;

b)         graafwerken uit te voeren waarbij wortels dikker dan 5 cm moeten doorgestoken worden en/of waarbij 20 % van het totale wortelpakket moet verwijderd worden;

c)        de boom drastisch te snoeien. ( d.w.z. hoger opkronen dan het huidig eindbeeld of toppen of kandelaren of verwijderen van takken dikker dan 8cm);

4.      de wortelzone van de te behouden bomen moeten beschermd worden om verdichting van de bodem en/of beschadiging van de wortels te voorkomen;

5.      om uitdroging van de wortelzone te voorkomen tijdens een droogzuiging van de werf, moet water worden gegeven aan de boom, tenzij bodemonderzoek zou uitwijzen dat dit niet nodig is;

6.      naast de wortelzone moeten ook de stam en de kroon beschermd worden. Als de wortelzone volledig kan afgeschermd worden, zijn de stam en het onderste deel van de kroon uiteraard ook ineens afgeschermd. Kan de wortelzone niet volledig afgeschermd worden, dan moeten voor het beschermen van de stam en onderste deel van de kroon ook beschermingsmaatregelen op maat opgesteld worden;

7.      om schade aan het bovenste deel van de kroon te voorkomen moet de aannemer, als hij een kraan gaat gebruiken, een voldoende hoge kraan voorzien. Als de kraan rond draait met een last eraan, mag niets de top van de boom raken. De aannemer mag ook geen snoeiwerken uitvoeren om ruimte te krijgen voor een kraan of voor om het even welke machine of stelling.

 

 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/V Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.