Terug

2019_CBS_00425 - Woning Janssens, Ruytenburgstraat 29, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/01/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_00425 - Woning Janssens, Ruytenburgstraat 29, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring 2019_CBS_00425 - Woning Janssens, Ruytenburgstraat 29, Berchem - Gunstig advies voorlopige bescherming - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Léon Stynen was meer dan vijftig jaar beroepsmatig actief als architect, stedenbouwkundige, docent, schooldirecteur, onderwijshervormer, beleidsmedewerker en zelfs politicus. Hij realiseerde een omvangrijk en kwalitatief oeuvre waarvan het zwaartepunt in Antwerpen lag. Hier bleven zowel gebouwen uit zijn beginperiode als uit zijn latere oeuvre bewaard en hij realiseerde er een brede typologische waaier aan gebouwen. Na een startperiode waarin Stynen nog teruggreep naar een traditionele of decoratieve architectuur evolueerde hij in de jaren 1920-30, onder invloed van Le Corbusier en andere nieuwlichters, naar een consequent modernistisch oeuvre waarmee hij terecht tot het canon van het interbellummodernisme mag gerekend worden.

Léon Stynen ontwierp woning Janssens in 1936 in opdracht van een artsenfamilie. Het is een voorbeeld van het zakelijk baksteenmodernisme dat de architect in deze periode ontwikkelt. De bel-etagewoning is opgevat als een strak blokvormig volume. Deels op kolommen en uitgewerkt met een beglaasde inkompartij, diverse terrassen, een vernieuwende planindeling, een fraaie interieurafwerking en ingerichte buitenruimte mag de woning beschouwd worden als een bijzonder en uitzonderlijk gaaf bewaard architecturaal geheel uit Stynens modernistische interbellumperiode in het Antwerpse. De voortuin met centrale oprit en de achtertuin met paviljoen maken inherent deel uit van het totaalconcept.

In het kader van het vooropgestelde thema ‘twintigste-eeuwse architectuur in Antwerpen’ in de beleidsbrief Onroerend Erfgoed 2017-2018 en het ‘Stynenjaar 2018’ georganiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut en  het Architectuurarchief Vlaanderen werd het oeuvre van architect Léon Stynen onderzocht in functie van mogelijke beschermingen. Een achttal panden werden geselecteerd. Op basis van plaatsbezoeken waarbij de actuele toestand van de inwendige structuur, de plattegrond en de interieuraankleding bepalend zijn voor de eindevaluatie van de erfgoedwaarden, worden deze panden al dan niet verder uitgewerkt tot een beschermingsdossier.Woning Janssens is na het flatgebouw ‘De Zonnewijzer’ aan de Mechelsesteenweg en woning Neuhuys aan de Cruyslei in Deurne het derde uitgewerkte beschermingsvoorstel.

De dienst Stadsontwikkeling/Onroerend Erfgoed/Monumentenzorg beoordeelt de voorgenomen bescherming positief omdat hierdoor een belangrijk stukje twintigste-eeuwse Antwerpse bouwkunst gevrijwaard wordt en stelt voor deze bescherming gunstig te adviseren. Deze bescherming erkent het belang van architect Stynen voor de twintigste-eeuwse bouwkunst in Antwerpen en helpt mee om de uitstraling van het oeuvre van de architect te bevorderen en voor een breder publiek bekend te maken.

Juridische grond

De bescherming gebeurt op basis van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Aanleiding en context

Het agentschap Onroerend Erfgoed bereidt op vraag van de Vlaamse minister bevoegd voor Onroerend Erfgoed, de voorlopige bescherming als monument voor van woning Janssens, Ruytenburgstraat 29 te Berchem. Op 19 december 2018 vroeg het agentschap de stad om advies aangaande de voorlopige bescherming, conform het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.

Het agentschap Onroerend Erfgoed vraagt voorafgaand aan de voorlopige bescherming van een pand advies aan de betrokken gemeenten, de agentschappen en departementen van de Vlaamse beleidsdomeinen Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Mobiliteit en Openbare Werken, Leefmilieu, Natuur en Energie en Landbouw en Visserij en aan de Vlaamse Commissie Onroerend Erfgoed. De minister beslist, rekening houdend met deze adviezen, tot de voorlopige bescherming. Vervolgens organiseert de gemeente een openbaar onderzoek. Rekening houdend met de bezwaren en opmerkingen uit het openbaar onderzoek besliste de minister al dan niet tot de definitieve bescherming. De periode tussen de voorlopige en de definitieve bescherming duurt maximum negen maanden. De minister kan deze periode eenmalig met drie maanden verlengen.

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBR04 - Antwerpen staat op de kaart als (onroerend) erfgoedstad: onroerend erfgoed is een troef in het ruimtelijk beleid en een hefboom voor stadsontwikkeling
1SBR0401 - Het onroerend erfgoed is gevrijwaard, waar nodig door herbestemming, om het door te geven aan de volgende generatie
1SBR040107 - Beschermingsprocedures zijn gevoerd (wettelijke taak)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist de vraag tot voorlopige bescherming van woning Janssens, Ruytenburgstraat 29, 2600 Berchem, gunstig te adviseren, maar vraagt aan de Vlaamse overheid om de eigenaars zeker in deze te raadplegen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.