Artikel 40 §1 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor alle aangelegenheden vermeld in artikel 2 van hetzelfde decreet.
Artikel 41, 1e lid van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden kan toevertrouwen aan het college.
Op grond van besluit van 25 maart 2019 van de gemeenteraad (jaarnummer 00154) Delegatiereglement - Delegatie van bevoegdheden
gemeenteraad aan college - Goedkeuring, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de goedkeuring van de overeenkomst.
DRONEMATRIX zal de testvluchten uitvoeren in de hoedanigheid van exploitant voor BZA en PZA, die beschouwd worden als de civiele staatsoperatoren. Voor de start van de testvluchten moet, overeenkomstig de ministeriële omzendbrief van 25 juni 2019 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten, een overeenkomst afgesloten worden tussen de exploitant en de civiele staatsoperatoren. De overeenkomst moet vervolgens ter kennis worden gebracht door de civiele staatsoperatoren aan de FOD Binnenlandse Zaken, Civiele Veiligheid, Directie Nieuwe Technologieën.
Ook in het kader van het European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities – Urban Air Mobility wordt aan de deelnemende partnersteden gevraagd om een overeenkomst af te sluiten met de ontwikkelaar van de 'proof of concept'. Deze overeenkomst, die samenhangt met de noodzakelijke overeenkomst uit bovenstaande paragraaf, hernieuwt het stedelijk engagement dat werd aangegaan bij het afsluiten van het manifesto Urban Air Mobility en laat toe de opgedane kennis en ervaringen betreffende de verschillende proof of concepts uit te wisselen tussen de partnersteden van European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities – Urban Air Mobility . DRONEMATRIX zal daartoe in samenwerking met stad Antwerpen, PZA en BZA de inzichten en ervaringen die werden opgedaan bij de opdracht na afloop bundelen in een eindverslag, dat kan worden gedeeld met de partnersteden en stakeholders binnen Urban Air Mobility.
Ministeriële omzendbrief van 25 juni 2019 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten
A001181- onderhandelingsprocedure FP - Drones4Antwerp: Realisatie van 2 POC-UseCases
Op 4 mei 2018 (jaarnummer 4039) keurde stad Antwerpen de ondersteuning goed van het project SAFIR (“Safe and flexible integration of initial U-Space services in a real airspace environment”). U-Space is de benaming van de strategie van de Europese Commissie om in de nabije toekomst grote aantallen bestuurde en automatische drones op veilige manier te laten integreren met de bemande luchtvaart. De vluchtuitvoeringen binnen het project vinden plaats in de Haven van Antwerpen en boven de stad Antwerpen tijdens de week van 23-27 september 2019.
Op 7 september 2018 (jaarnummer 8012) keurde stad Antwerpen de deelname aan het European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities – Urban Air Mobility goed. Het programma bestaat uit verschillende actieclusters. De actiecluster rond Sustainable Urban Mobility brengt steden en andere smart city belanghebbenden samen rond innovatieve mobiliteitsoplossingen. Eén van de acties binnen deze cluster is Urban Air Mobility, die moet leiden tot demonstratieprojecten die bijdragen aan de volgende generatie mobiliteitsoplossingen via het luchtruim.
Stad Antwerpen nam het engagement op om een lokaal demonstratieproject te ontwikkelen. Naast de stad Antwerpen, Politiezone Antwerpen (PZA) en Brandweer Zone Antwerpen (BZA) hebben de volgende partners hun steun toegezegd: luchtverkeersleiders skeyes en Eurocontrol, het Federaal Ministerie voor Mobiliteit, de Europese Commissie (Directoraat-Generaal Move), het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart en de Europese en nationale coördinatoren van het European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities – Urban Air Mobility Airbus, Streamovations en Drone Think Do.
De partners namen het engagement op om een stedelijk demonstratieproject te ontwikkelen dat de maatschappelijke meerwaarde van drones voor hulpverlening aantoont. Het vlot verloop van hulpverleningsoperaties vereist een correcte inschatting van de situatie door een goede beeldvorming en informatiedoorstroming. In die zin is een quasi onmiddellijk beschikbaar luchtbeeld een absolute meerwaarde voor de hulpdiensten, zowel in de fase van het aanrijden naar een incident, als tijdens het beheer van het incident, alsook in het uitvoeren van (gerechtelijke) vaststellingen ter plaatse. De inzet van automatische drones, waarbij menselijke interactie tot een minimum herleid wordt, moet hulpverleningsorganisaties toelaten op zeer efficiënte en snelle wijze informatie van de incident locatie in beeld te brengen en te analyseren. Dat laat hen toe om te focussen op hun kerntaken binnen dit proces. Het opzetten van een ‘drone netwerk’ op strategische stadslocaties kan in deze context bijdragen aan de optimalisatie van de incident benadering en laat toe maximaal in te spelen op externe factoren zoals meteorologische en verkeerstechnische condities en de geldende vluchtrestricties binnen het luchtruim boven de stad Antwerpen.
Eind 2018 startte Digipolis het technologisch innovatieproject DRONES4ANTWERP op voor PZA en BZA via een marktverkenning (request for information) eind 2018. Bij het project werden ook het Havenbedrijf en stad Antwerpen betrokken.
Aan de request for information hebben vijf leveranciers geparticipeerd. De request for information werd gevolgd door een gunningsprocedure van een ‘proof of concept’ aan één leverancier. De opdracht werd gegund aan DRONEMATRIX NV in samenwerking met BDO Crossroad.
De opdracht beoogt de realisatie van de proof of concept operaties in een stedelijke context. Als testomgeving is de Antwerp Smart Zone hiervoor de uitgelezen locatie. De volgende twee proof of concepts alsook de voorbereidende vluchten worden ontwikkeld en uitgevoerd tijdens midden oktober tot eind november 2019:
In beide proof of concepts zal een operator te allen tijde kunnen ingrijpen en zowel de camera als de drone kunnen overnemen. De operator kan de missie pauzeren, een te volgen target aanduiden, de sturing overnemen, schakelen tussen regulier en thermisch beeld, en het bestemmingspunt aanpassen.
De investeringskost voor het product en het projectmanagement wordt gedragen door DRONEMATRIX.
PZA en BZA voorzien de locatie, infrastructuur, faciliteiten, dispatch, inzetbare medewerkers en communicatie naar de burger toe. PZA en BZA worden tevens als extra verzekeringsnemers opgenomen in de polis van DRONEMATRIX voor de periode van de voorbereidende vluchten en de testvluchten in de periode midden oktober tot eind november 2019. De vergoeding hiervoor wordt volledig door DRONEMATRIX gedragen.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de overeenkomst ‘State Aircraft’ goed met DRONEMATRIX, Herkenrodesingel 4/1, 3500 Hasselt, België, ondernemingsnummer 0834.016.292, vertegenwoordigd door Frank Vanwelkenhuyzen, CEO en met stad Antwerpen/Politiezone Antwerpen, gevestigd te Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, Bart De Wever en de korpschef van de Politiezone Antwerpen, Eerste Hoofdcommissaris van Politie, Serge Muyters, inzake de testvluchten met automatische drones in uitvoering van de use case-operaties in het kader van het project DRONES4ANTWERP.