De collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) delegeerde bevoegdheden aan de districtscolleges. Artikel 11 bepaalt dat de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale straten en pleinen en het plaatsen, herplaatsen en onderhoud van openbare verlichting op lokale straten en pleinen onder de bevoegdheid van de districtscolleges valt.
De gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) legt de bovenlokale locaties vast.
De Montignystraat en de Brederodestraat zijn lokale straten.
Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.
De Vlaamse Vervoermaatschappij (De Lijn) bouwde een nieuwe busbuffer ter hoogte van de Montignystraat en de Brederodestraat in het kader van de afbouw van het aantal bussen in en de uitbreiding van de tramverbindingen naar het centrum. Vanuit het zuiden rijden enkel de stadsbussen nog door tot in het centrum waardoor reizigers als eindbestemming ‘Antwerpen centrum’ van de streek- en snellijn 290/295 en 500 aan de buffer dienen over te stappen. Vanaf het moment van de voorlopige oplevering is de stad verantwoordelijk voor het onderhoud van deze busbuffer wat wordt geregeld in een samenwerkingsovereenkomst.
Op 19 januari 2017 leverde de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar de vergunning af voor deze werken.
In functie van het bouwen van een busbuffer aan de Montignystraat en de Brederodestraat leggen de verschillende partijen een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voor.
De Lijn staat in voor de opmaak van het ontwerp en draagt de kosten van de aanleg van de busbuffer en draagt de busbuffer over in het beheer van de stad Antwerpen.
De stad neemt de beheerstaken binnen de busbuffer op, het district neemt de beheerstaken van de voetpaden, oversteekplaatsen en rijweg buiten de busbuffer op zoals bepaald binnen de afspraken van de binnengemeentelijke decentralisatie.
De busbuffer werd door De Lijn reeds uitgevoerd en in gebruik genomen. In het kader van de bijkomende voorwaarden die werden opgelegd bij de omgevingsvergunning werd een aanpassing aan het inrichtingsplan opgemaakt door de stad. Volgens de afspraken in de overeenkomst staat de stad staat in voor de uitvoering van deze werken voor onder andere de fietsenstalling en de aansluiting naar de lokale wegenis. Het college gunde op 1 maart 2019 de uitvoering van deze werken aan de aannemer onder bestelbonnummer 4005324831. (jaarnummer 1880).
Om de beheersafspraken vast te leggen maakte De Lijn een samenwerkingsovereenkomst op en de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt deze ter bekrachtiging voor.
Art. 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten zegt dat in geval van een samengevoegde opdracht voor rekening van verschillende aanbestedende overheden en in voorkomend geval van privaatrechtelijke personen, duiden de betrokken personen de overheid of entiteit aan die in hun naam in de hoedanigheid van aanbestedende overheid zal optreden. De voorwaarden van de opdracht kunnen voorzien in een afzonderlijke betaling voor elk van die personen
Het college bekrachtigt de samenwerkingsovereenkomst met de stad en de Vlaamse Vervoermaatschappij (De Lijn) betreffende de studieopdracht en het uitvoeringdossier voor het bouwen van de busbuffer zuid ter hoogte van de Montignystraat en de Brederodestraat te Antwerpen.