Terug
Gepubliceerd op 20/05/2019

2019_CBS_04198 - Slim naar Antwerpen - MaaS-Projectoproep "Marktplaats voor mobiliteit' - Selectie projecten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/05/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Glenn  Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_04198 - Slim naar Antwerpen - MaaS-Projectoproep "Marktplaats voor mobiliteit' - Selectie projecten - Goedkeuring 2019_CBS_04198 - Slim naar Antwerpen - MaaS-Projectoproep "Marktplaats voor mobiliteit' - Selectie projecten - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De mobiliteitsmarkt in Antwerpen bereikt ongeziene hoogtes en ondervindt daarmee ook nieuwe obstakels. Marktpartijen actief in het MaaS-ecosysteem ervaren moeilijkheden om technische specificaties op elkaar af te stemmen en technische uitdagingen af te ronden. Daarom is het aan de stad Antwerpen om zich aan te passen en de rol van incubator achter zich te laten en de rol van stimulator op te nemen. Dit kan door marktpartijen die actief zijn in en rond de stad te ondersteunen in hun missie om mobiliteitsdiensten aan elkaar te koppelen en modi met elkaar te verbinden.

Om de gebruikservaring van de eindgebruiker te verhogen zal deze nieuwe projectoproep ter ondersteuning van mobiliteitsaanbieders om interoperabel te worden met MaaS-aanbieders een grote meerwaarde betekenen.

De  MaaS projectoproep werd gelanceerd op 25 januari 2019. Projectvoorstellen konden ingediend worden tot uiterlijk 22 maart 2019  Er zijn in totaal 15 projecten ingediend.

De bijkomende aanvullende richtlijnen, goedgekeurd door het college op 25 januari 2019 (jaarnummer 723) geven hierbij meer duiding over de specifieke aard en timing van deze MaaS-projectoproep.

Het selectieproces voor de projectoproep dient te worden wordt uitgevoerd door een onpartijdige jury, aan de hand van een objectief selectiekader zoals vooropgesteld in het toelagereglement. Het toelagereglement voor de projectoproep, goedgekeurd door de gemeenteraad en gewijzigd op 25 september 2017 (jaarnummer 00535),  blijft hierbij onveranderd van kracht.

Voor de beoordeling van de projectvoorstellen werd reeds voor de indiening een methodiek met selectiecriteria opgesteld. Deze methodiek heeft aandacht voor de impact die het project heeft op de voorliggende uitdaging, de kwaliteit van de projectvoorstellen en de gevraagde ondersteuning van de stad Antwerpen.

Een onafhankelijk jury met externe experts toetste de ingediende projecten af aan het voorgestelde beoordelingskader. Bij de selectie van de projecten dienen ze erop toe te zien dat de maatschappelijke meerwaarde van het project afgetoetst wordt aan de maatschappelijke investering van het project.

De juryzitting vond plaats op 26 april en was samengesteld uit:

  • Kurt Marquet, Business Development Manager ITS.be, actieve partner in de zoektocht naar Mobility-as-a-Service (MaaS), ITS.be is een publiek-private vzw die de transitie richting duurzame mobiliteit in België faciliteert.
  • Tim Asperges, Ruimtelijk planner - adviseur mobiliteit Stad Leuven, coördinator City Of Things Project  van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) met als partners de steden Hasselt, Genk, Deinze en gemeentes Schoten, Brasschaat, Wevelgem en de intercommunales Interleuven en Leiedal. Met dit project willen de steden en gemeenten inzicht verwerven in de mate waarin sturing van het mobiliteitsgedrag van inwoners en bezoekers mogelijk is door de inzet van MaaS in combinatie met het gebruik van een derde-betaler systeem op basis van testen met eindgebruikers.
  • Raf Buyle, Informatie Architect Agentschap Informatie Vlaanderen. Informatie Vlaanderen ondersteunt de overheden in Vlaanderen bij het in de markt zetten, digitaliseren en verbeteren van dienstverlening, met een sterke focus op het creëren van open data-platformen en het standaardiseren van data.
  • Frank Witlox, Professor Economische Geografie aan de Vakgroep Geografie (Universiteit Gent) en voorzitter van Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IDM). Als professor en voorzitter van IDM voert hij onderzoek uit naar o.m. duurzame mobiliteitsoplossingen en stadslogistiek en mede-initiatiefnemer van het project ‘(U)Gent aan de MaaS’. 

Deze jurysamenstelling werd goedgekeurd door het college in zitting van 15 maart 2019 (jaarnummer 02369). Het voorzitterschap en de notulering worden waargenomen door Slim naar Antwerpen.

Er werden in totaal 15 projectvoorstellen ingediend waarvan door de jury zeven projecten worden vooropgesteld voor verdere ondersteuning van Slim naar Antwerpen.  Met alle geselecteerde kandidaten worden in overleg verdere afspraken gemaakt zodanig dat de vooropgestelde ontwikkelingen open en gestandaardiseerd gebeuren.

Het overzicht en beargumentering van de geselecteerd en niet-geselecteerde projecten wordt in bijlage weergegeven.

Op basis van de selectiecriteria stelt de jury voor om de volgende zeven projecten gunstig te beoordelen:

  1. Scooty integratie MaaS Pickaway;
  2. Integratie Cambio autodelen in Olympus Mobility;
  3. Parking as a Smart Service in MaaS;
  4. Carpooling als onderdeel van MaaS;
  5. Slimme mobiliteitsvouchers;
  6. Tranzer – Slim naar Antwerpen;
  7. Antwerp Off-street Parking as a Service.


De jury stelt voor om acht projecten niet te weerhouden.

  1. Yellow Duck;
  2. Happy Hubs;
  3. MOVE;
  4. Cross Mobility Credit Platform;
  5. OV in de Stad in TimesUpp;
  6. Parking as a Smart Service in MaaS;
  7. Deelfiets Velo in TimesUpp;
  8. BusinMaaS.

Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.

Aanleiding en context

Op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7529) keurde het college de 'Marktplaats voor mobiliteit'-driesporenaanpak goed.

Op 25 september 2017 (jaarnummer 00535) keurde de gemeenteraad het toelagereglement voor de projectoproep  'Marktplaats voor mobiliteit', spoor 2, Wijziging, goed.

Op 25 januari 2019 (jaarnummer 723) keurde het college de MaaS-projectoproep goed.

Op 15 maart 2019 (jaarnummer 02369) keurde het college de jurysamenstelling goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt nu de beoordeling van de ingediende en geselecteerde projecten van de MaaS-projectoproep ter goedkeuring aan het college voor.

Algemene financiële opmerkingen

In het budget 2019 wordt voor de projectoproep in totaal 125.000,00 EUR voorzien.  

Boekingsadres:

omschrijving bedrag boekingsadres bestelbons
Toelatingsregeling marktplaats mobiliteit: MaaS-projectoproep 125.000,00 EUR

budgetplaats: 5150500000
budgetpositie: 649600
functiegebied:
1SMB050302A00000
subiside: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA030200
budgetperiode: 1900

niet van toepassing

Hierbij moet wel benadrukt worden dat voor de geselecteerde projecten, de uitvoeringsmodaliteiten nog verder tot op het detail moeten uitgewerkt worden.

De individuele uitvoeringsmodaliteiten en toegekende financiële ondersteuning zullen dan ook in afzonderlijke overeenkomsten met de projectindieners vastgelegd worden en daarna worden voorgelegd aan het college ter goedkeuring.

Beleidsdoelstellingen

3 - Mobiele stad
1SMB05 - Bij grote werven op het publiek domein met invloed op de verkeersstromen, zorgt een doelgerichte aanpak van minder hinder voor een beperking van de economische en/of sociale schade
1SMB0502 - De bereikbaarheid is gegarandeerd door alternatieve vervoersmodi en -routes en door een waaier van begeleidende maatregelen tijdig te voorzien
7 - Sterk bestuurde stad
1SSB05 - Bewoners, bezoekers, bedrijven en studenten zijn goed geïnformeerd en voelen zich betrokken zodat zij naar eigen vermogen actief kunnen deelnemen aan de stadsgemeenschap
4 - Lerende en werkende stad
1SLW08 - Antwerpen is voor binnen- en buitenland een toeristische aantrekkingspool wat de lokale economie en beeldvorming over de stad versterkt
4 - Lerende en werkende stad
1SLW05 - Antwerpen is een welvarende innovatieve business stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt volgende selectie van de projecten voor "Marktplaats voor Mobiliteit" - MaaS-projectoproep, goed:

  1. Scooty integratie MaaS Pickaway
  2. Integratie Cambio autodelen in Olympus Mobility
  3. Parking as a Smart Service in MaaS
  4. Carpooling als onderdeel van MaaS
  5. Slimme mobiliteitsvouchers
  6. Tranzer – Slim naar Antwerpen
  7. Antwerp Off-street Parking as a Service

Artikel 2

Het college keurt volgende selectie van de projecten voor "Marktplaats voor Mobiliteit" - MaaS-projectoproep, niet goed: 

  1. Yellow Duck
  2. Happy Hubs
  3. MOVE
  4. Cross Mobility Credit Platform
  5. OV in de Stad in TimesUpp
  6. Parking as a Smart Service in MaaS
  7. Deelfiets Velo in TimesUpp
  8. BusinMaaS

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

dienst taak
SW/Communicatie & Participatie/Slim naar Antwerpen de uitvoeringsmodaliteiten verder uit te werken van de zeven geselecteerde projecten en op een latere datum te laten goedkeuren door het college.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.