Terug
Gepubliceerd op 20/05/2019

2019_CBS_04118 - Cultuur. Taalpunt Nederlands - Aanpassing licentieovereenkomst - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 17/05/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Glenn  Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_04118 - Cultuur. Taalpunt Nederlands - Aanpassing licentieovereenkomst - Goedkeuring 2019_CBS_04118 - Cultuur. Taalpunt Nederlands - Aanpassing licentieovereenkomst - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De licentieovereenkomst wordt aangeboden ter ondertekening. Vaak is vooraf niet geweten wie namens de licentienemer de overeenkomst zal ondertekenen. Opdat de administratie voor deze ondertekening zo vlot mogelijk verloopt wordt de overeenkomst, aangeboden aan de licentienemer, reeds voorzien van een handtekening van de licentiegever.

De licentieovereenkomst voor het concept Taalpunt Nederlands wordt bijgevolg als volgt aangepast:

  • De naam van de afgevaardigde schepen wijzigt naar Nabilla Ait Daoud;
  • De overeenkomst wordt voorzien van een handtekening van de afgevaardigde schepen  en de bedrijfsdirecteur Cultuur, Sport, Jeugd, Onderwijs.

Aanleiding en context

Het Taalpunt Nederlands is bedoeld als ondersteuning voor nieuwkomers en anderstalige volwassenen om Nederlands te leren en voor inburgering en maatschappelijke oriëntatie.

Een Taalpunt Nederlands is steeds gevestigd in een bibliotheek. In 2009 werd een eerste Taalpunt Nederlands in bibliotheek Vrede (Borgerhout) als piloot opgericht. Ondertussen zijn er Taalpunten Nederlands in bibliotheken Permeke, Kielpark, Luchtbal, Elsschot, Couwelaar en Hoboken.

Het concept van het Taalpunt Nederlands bestaat uit drie delen: de collectie, het taallab en de projecten.

  1. De collectie bestaat uit: taalcursussen Nederlands voor beginners, halfgevorderden en gevorderden, al dan niet met steuntalen, aangepaste grammatica- en spellingsboeken, NT2-woordenboeken, materialen voor spreek- en schrijfvaardigheid, leesboekjes en infoboekjes en een krant in eenvoudige taal, luisterboeken en Vlaamse films. Voor de samenstelling van de collectie werd samengewerkt met Documentatiecentrum Atlas, het expertisecentrum voor NT2-materialen.
  2. Taallab: In enkele Taalpunten staan laptops met een tiental computerprogramma's en vele websites om Nederlands te leren. Hiervoor werd een apart bureaublad ontworpen. Anderstaligen kunnen drie uur per dag gratis op deze taalcomputers komen oefenen. Op bepaalde dagen zijn er ook vrijwilligers aanwezig in de Taallabs die de laaggeschoolde anderstaligen begeleiden als ze niet alleen aan de slag kunnen met de taalprogramma's.
  3. Het Taalpunt werkt samen met alle mogelijke partners in haar werkgebied die zich bezighouden met anderstaligen en laaggeletterden zoals de dienst Inburgering, het Provinciaal Documentatiecentrum Atlas (DocAtlas), de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO's), de Centra voor Basiseducatie, Taaloor, Tweespraak, Huis van het Nederlands, de Taalgarage, Recht-Op, het OCMW, praatgroepen, de buurthuizen, enzovoort. Het is de bedoeling dat er samen projecten worden opgezet zoals schrijf-, poëzie- en filmprojecten, auteurslezingen, samenleesgroepen, digital storytelling, rondleidingen enzovoort.

In april 2015 werd het beeld en merk Taalpunt Nederlands gedeponeerd door de stad Antwerpen. Andere bibliotheken in Vlaanderen kunnen dit concept overnemen als ze de Antwerpse bib hiervoor toestemming vragen en een kleine bijdrage betalen voor de communicatiematerialen die hiervoor ontwikkeld werden (logo, onderverdeling Taalpunt Nederlands, affiche, folder en brochure voor NT2-leerkrachten).

Hiervoor werd een licentieovereenkomst opgesteld. Op 18 december 2015 keurde het college de licentieovereenkomst goed (jaarnummer 10487). Aanpassingen aan de licentieovereenkomst werden door het college goedgekeurd op 10 maart 2017 (jaarnummer 2129). 

Intussen hebben meer dan 100 gemeenten het concept van het Taalpunt Nederlands overgenomen. Samen vormen zij het Vlaams netwerk Taalpunten Nederlands, waarvan de openbare bibliotheken van de stad Antwerpen trekker zijn.

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBR01 - Iedereen vindt in Antwerpen een veelzijdig lokaal cultuuraanbod en het forum om zichzelf te ontplooien
1SBR0103 - Een coƶrdinerend duurzaam cultuurbeleid zorgt voor meer samenwerking, participatie en ontmoeting
1SBR010303 - Op Vlaams niveau wordt samengewerkt, complementariteit wordt benut en expertise gedeeld

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de aanpassingen aan het sjabloon “licentieovereenkomst label Taalpunt Nederlands” goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.