Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019012174 |
Gegevens van de aanvrager: |
zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: |
NV VOPAK TERMINAL EUROTANK met als adres Industrieweg 16 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Industrieweg 16 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 14, sectie A nrs. 410B, 417M, 417H, 417N, 417K en 426C |
Inrichtingsnummer: |
20171031-0024 (Panocean Eurotank) |
Vergunningsplichten: |
Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. |
Voorwerp van de aanvraag: |
Verplaatsing van een chemisch product binnen een vergunde opslaginstallatie |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
De deputatie van de provincie Antwerpen verleende op 10 januari 2013 een milieuvergunning voor de hernieuwing na verandering van een op- en overslagbedrijf, met als eindtermijn 10 januari 2018 voor wat betreft het drainagenetwerk en 10 januari 2033 voor het overige. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft een verplaatsing van een chemisch product binnen een vergunde opslaginstallatie.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Gevraagd voor |
17.2.2. |
VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden gelijk aan of groter dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 6, delen 1 en 2, kolom 3, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel als vermeld in noot 4 bij bijlage 6, deel 1 en deel 2. |
verplaatsing vergund product |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Havenbedrijf Antwerpen - milieu |
6 mei 2019 |
8 mei 2019 |
Gunstig |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en –voor de dokken- Gebied voor Waterweginfrastructuur. Ten noorden, langs de Industrieweg, loopt een overdruk met als aanduiding Leidingenstraat.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De verordening hemelwater is niet van toepassing op deze aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
De aanvraag betreft het verplaatsen van de opslag van diethyleentriamine van tankpark 50 naar tank 701 in tankpark 700. De geplande wijziging betreft dus geen bijkomende opslaghoeveelheid maar enkel een verplaatsing van een chemisch product binnen een vergunde opslaginstallatie.
De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund en betreffend tankenpark is vergund geacht. Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Vopak Terminal Eurotank baat aan de Industrieweg een terminal uit waar chemische vloeibare producten en olieproducten voor derden worden opgeslagen. Deze vloeistoffen worden in bulk aangeleverd en opgeslagen in tanks verdeeld over tankenparken. De aan- en afvoer van vloeibare producten in bulk gebeurt zowel via tankwagens/tankcontainers, spoorwagons, schepen als pijpleidingen.
De exploitant wenst de bestaande en vergunde opslag van diethyleentriamine (DETA) te verplaatsen naar de bestaande tank 701 in tankpark 700. Tank 701 is momenteel vergund voor de opslag van toxische producten van categorie 3. DETA is een toxisch product van categorie 2 (Seveso-categorie H2). De vergunde hoeveelheden gevaarlijke stoffen wijzigen niet ten gevolge van deze aanvraag.
Er wordt opgemerkt dat DETA is ingedeeld in de indelingsrubrieken 17.3.4, 17.3.6 en 17.3.7. Deze rubrieken vormen dus - naast rubriek 17.2.2 - ook het voorwerp van de aanvraag.
Tank 701 is een enkelwandige tank met een inhoudsvolume van 500 m³. De tank staat in een inkuiping aangesloten op een verzamelput met olieafscheider. Het hemelwater en eventuele lekvloeistoffen worden vanuit de verzamelput naar de afvalwaterzuivering geleid of eventueel afgevoerd naar een erkende verwerker. De laadplaats van deze houder is voorzien van een hellende dichte vloer naar een opvangput. Vanuit deze opvangput wordt het water verpompt naar de buffertanks van de waterzuivering. Het aanvraagdossier bevat een keuringsattest voor tank 701 waaruit blijkt dat aan de bepalingen van titel II van het VLAREM wordt voldaan.
Op het moment van indiening van de vergunningsaanvraag was het keuringsattest nog geldig. Een volgend beperkt onderzoek diende echter uitgevoerd te worden voor 14 april 2019. De houder dient over een geldig keuringsattest te beschikken alvorens de productwissel wordt uitgevoerd.
Het betreft een hogedrempel Seveso-inrichting. Het aanvraagdossier bevat een veiligheidsnota (VN/19/01) opgesteld door een erkend VR-deskundige. In de veiligheidsnota wordt gesteld dat voor tank 701 het scenario met de grootste effecten gevormd wordt door plasvorming ter hoogte van tankenpark 700. De maximale effectafstand bedraagt enkele tientallen meters waarbij geen woongebieden, recreatiegebieden of kwetsbare locaties worden bereikt. De populatie die wordt gevat ten aanzien van het groepsrisico betreft een louter industriële populatie waarvoor bij de betrokken bedrijven geen specifieke hoge concentraties van personen worden verwacht binnen de maximale effectzone. Deze veiligheidsnota werd op 13 maart 2019 goedgekeurd door het team Externe Veiligheid van het departement Omgeving. Er werd geoordeeld dat er geen bijwerking van het omgevingsveiligheidsrapport (OVR/11/23) nodig is.
Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Geadviseerd voor |
17.2.2. |
VR-plichtige inrichting waar gevaarlijke producten in hoeveelheden gelijk aan of groter dan de hoeveelheid, vermeld in bijlage 6, delen 1 en 2, kolom 3, bij dit besluit, aanwezig zijn, in voorkomend geval gebruikmakend van de sommatieregel als vermeld in noot 4 bij bijlage 6, deel 1 en deel 2. |
verplaatsing vergund product |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
29 april 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
29 mei 2019 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |